HERNE zet zijn openbare speeltuinen in de kijker

Met de zomer die is begonnen, zet het lokaal bestuur Herne graag zijn speelplekken in de kijker.  Er zijn vijf leuke locaties waar kinderen en jongeren volop kunnen ravotten. Deze speelplekken zijn niet alleen ideaal om te spelen, te ravotten, te klimmen en te klauteren maar ze dienen ook als belangrijke ontmoetingsplaatsen voor jong en oud.

Overzicht openbare speelterreinen

HERNE

 • Speeltuin Dominicanessenklooster (H. Geeststraat 22-24)
  De tuin van het klooster staat voor gezellig vertoeven en rust opzoeken. Voor de kinderen is er een combinatietoren met glijbaan en een recent vernieuwd blotevoetenpad.
 • Speeltuin Parochiaal Centrum (Lindestraat 15)
  Achter het gebouw bevindt zich het speeltuintje met twee wipveertjes, een toren met glijbaan en een evenwichts- of klimparcours. Hier wordt vaak gespeeld gezien het lokaal de vaste stek is van Speelplein Winnepoe en Chiro Herne.  Op de site zijn ook petanqueterreinen.
 • Speeltuin Hernekouter (Hernekouter 1)
  De speeltuin ligt bij de ingang van sporthal De Hernekouter.  Een schommel met zowel een standaardzitje als een babyzitje, twee wipveertjes, een wiptoestel voor twee, een ballenvangtoestel en een combinatietoestel met glijbaan zorgt ervoor dat kinderen kunnen ravotten.  Er zijn ook twee petanquepleinen, zitbanken en een picknickbank.  Aan de achterzijde van de sporthal biedt de ‘omniplay’ ruimte om voetbaltechnieken te oefenen, te basketballen of gewoon een balletje te trappen met vrienden. De Hernekouter biedt een volledig sportaanbod met de Finse Piste, de Mountainbikeroute ‘landschapskubussen’ en de fitnestoestellen verderop aan de Gieterij.

SINT-PIETERS-KAPELLE

 • Speeltuin Wippewei (Manhovestraat)
  Spelen in een groene omgeving met een uitgestrekt uitzicht, in een oase van rust kan op de Wippewei.  Hier vind je twee wipveertjes, een vogelnestschommel, een klimnet in de vorm van een spinnenweb, twee combinatietorens met glijbaan, een grasveld met twee voetbaldoelen en een petanqueplein.  Vooraan is er een picknicktafel en ter hoogte van het petanqueplein een zitbank.
 • Speeltuin Brikstraat (ter hoogte van huisnummers 10-12).
  Deze kleine speeltuin heeft een wipveertje en een schommel met een standaardzitje en een babyzitje. Voor de ouders of wandelaars zijn er een moderne picknicktafel en een extra zitbank geplaatst.
 • Daarnaast zijn er in de gemeente nog enkele andere, losse speeltoestellen
  Kaatsplein Herne (gemeentehuis/bibliotheek):  een voetbal/basketbaldoel en een klein skate-element.
  Kerk Kokejane: een voetbal/basketbaldoel.
  Tuin polyvalente feestzaal (Markstraat 17): schommel.  De tuin is vrij toegankelijk op voorwaarde dat er geen feest in de zaal plaatsvindt.

Burgemeester Kris Poelaert: ‘Onze speeltuinen zijn niet alleen plekken waar kinderen vrij kunnen spelen en zich kunnen uitleven, maar ook belangrijke ontmoetingsplaatsen voor ouders, grootouders en buurtbewoners.  We zorgen ervoor dat deze plekken veilig en goed onderhouden zijn voor iedereen.’

Veiligheid en onderhoud

Veiligheid staat voorop.  Jaarlijks wordt een inspectie uitgevoerd door een externe firma.  Het voordeel van zo’n inspectie is dat een onafhankelijke partij alle speeltoestellen grondig nakijkt en eventuele mogelijke knelpunten in kaart brengt. Het onderhoud en de herstellingen worden dan uitgevoerd door onze technische dienst. Zo werd vorig jaar één van de combinatietorens op de Wippewei gesloten wegens stabiliteitsproblemen. De technische dienst nam de volledige herstelling op zich en maakte de toren identiek na, wat aanzienlijk goedkoper was dan de aankoop van een nieuw toestel. 

Na de zomer zal de technische dienst het speeltoestel in het Dominicanessenklooster onder handen nemen. Jaarlijks krijgen alle speelterreinen ook een nieuwe laag boomschors, wat belangrijk is voor de valdemping.

Voor meer informatie kan u terecht bij burgemeester Kris Poelaert, kris.poelaert@herne.be  (0475 47 50 03).

Dit nieuwsbericht delen: