HEIKRUIS – Het Reinaertweekend in Den Hangaar, een topper in wording

Heikruis is met zijn goed 750 inwoners één van de kleinste entiteiten in het Pajottenland maar daarom niet één van de minst bruisende. Sportclubs, culturele verenigingen, hobbygroepen en vrijwilligersorganisaties organiseren geregeld evenementen die de bewoners bij elkaar brengen en  het dorpsgevoel versterken. Dat is ook al vele decennia het geval voor De Reinaertvrienden. Hun vaste stek is het Cultureel Centrum aan de kerk in Heikruis, maar dit weekend waren ze te vinden op een boogscheut daar vandaan in Den Hangaar en op een gelegenheidsfeestweide langs op de Steenweg Asse in de buurt van de hoeve Vandersmissen.

Een vaste waarde   

Spel, muziek, sport, barbecue, fuif….. stonden er op het programma met telkens één doel: mensen met verschillende achtergronden, van verschillende leeftijden en met verschillende interesses samenbrengen om zo de  ‘schwung’ in het dorp te behouden.  Het jaarlijkse Reinaertweekend is intussen uitgegroeid tot een vaste waarde in de streek. Ook als jeugdvereniging spelen de Reinaertvrienden een belangrijke rol in Heikruis en zijn omgeving, waarbij ontspanning steeds bovenaan de lijst staat.

Zaterdagnamiddag startte het Reinaertweekend met een Kubb-tornooi voor ploegen van 3 spelers. Er  was ook mogelijkheid om gezellig bij te praten op het zomerterras, waar kon genoten worden van live optredens. ’s Avonds was het dan met DJ’s Mars, Kaaprisun en Creptus fuiven geblazen.

Op zondag ging het feestje gewoon door met al vroeg in de morgen mountainbiketochten over 30 of 45 km. De route leidde de om en bij 120 bikers over de Kesterheide en doorheen  Oetingen, Vollezele, Gooik, Pepingen, Heikruis , Herne en Herfelingen. Afsluiten doen de Reinaertvrienden traditiegetrouw met een zomerbarbecue.

Vrijgezellen  

De Reinaertvrienden is er officieel enkel voor jongens vanaf vijftien jaar en wie trouwt moet uit de vereniging. Dat zijn regels die historisch zijn gegroeid. ”Het bestaan van een jeugdvereniging die uitsluitend jongens toelaat roept van tijd tot tijd wel vragen op over de inclusiviteit en gelijke kansen in de moderne tijd. In onze vereniging is dit geen punt want ook hier geldt dat ‘achter iedere succesvolle man een sterke vrouw schuilt’. Door de feedback vanuit die hoek wordt de balans in onze mannenvereniging dan ook hersteld”, aldus de bestuursleden met als voorzitter Joppe Claes.

Momenteel telt de vereniging 11 leden. In het dagelijks bestuur wordt de voorzitter bijgestaan door vooral Seppe De Schutter, Jetse Claes, Jaro Dewanckler en Jason Mattheus. Naast de maandelijkse bestuursvergaderingen in het CC Heikruis zijn de blikvangers op het jaarprogramma op 9 november de Reinaert TD in De Schuur in Pepingen, het eerste weekend van april het bakschietenweekend in het CC Heikruis en de deelname aan activiteiten van bevriende verenigingen in de buurt waaronder Waanzinnig Weekend in Herfelingen en de Jaarmarkt Bogaarden. Aan de Dorpsfeesten Bogaarden en Feestend Beert verlenen de Reinaertvrienden een actieve medewerking.

De Reinaertvrienden zijn te volgen via hun website www.reinaertvrienden.com en hun Facebook- en Instagrampagina.

Dit nieuwsbericht delen: