GOOIK – Festivalgangers genoten ook dit jaar met volle teugen van Gooikoorts

Het folkfestival Gooikoorts 2024 zit er op en eens te meer werd het opnieuw drie dagen lang genieten! Top kwaliteitsmuziek, prima organisatie, leuke locatie, familievriendelijk, authentiek, sfeervol, ……  zijn slechts een greep uit de bevindingen van de meer dan 6000 bezoekers. De festivalweide op  de oude atletiekpiste Houteman was ook deze keer de niet te missen  afspraak voor de liefhebbers van folk, het muziekgenre dat gebruik maakt van traditionele volksliederen, instrumenten, verhalen en die vaak doorgegeven worden van generatie op generatie.

Een (h)echt TOP-festival

Gooikoorts presenteerde drie dagen lang traditionele muziek uit diverse hoeken van Europa en daarbuiten en nam de festivalgangers op sleeptouw voor een muzikale reis vol nieuwe ervaringen en ontdekkingen. Een heel weekend lang werd het dan ook live genieten van internationale en Belgische toppers in twee grote muziektenten. Naast luisterconcerten waren er ook folkbals, een unieke markt voor instrumentenbouwers, grenzeloze jamsessies, activiteiten voor kinderen, allerlei leuke standjes en nog veel meer. Dankzij de medewerking en de steun van velen mogen de organisatoren met aan het roer Filip Verneert, de directeur van MuziekMozaïek Folk & Jazz en stafmedewerker Ilse Coppieters ook bij deze editie gewagen van een (h)echt TOP-festival. Het sterk uitgebouwd programma baarde immers weerom een weekend vol leute, ontspanning en genot. MuziekMozaïek en Gooikoorts maakten het thema ‘Waar toekomst traditie omarmt’ ontegensprekelijk ten volle waar.

Ook folk evolueert  

Zowel Filip als Ilse zijn het er roerend over eens: “Folk leeft, bruist en is springlevend. Dat de folkscène bloeit wordt bewezen door de grote toename van nieuw en jong publiek. Het fenomeen waarbij elementen van traditionele volksmuziek worden vermengd met moderne invloeden leidt tot het ontstaan van een nieuwe beweging binnen de folkwereld waarbij folk wordt bijgewerkt naar hedendaagse smaak en trends.  Zo ontstaat een dynamische en evoluerende vorm van het genre die zowel de rijke geschiedenis als de innovatieve geest van de huidige tijd weerspiegelt”.

Het ‘FolkWerchter van het Pajottenland’

Gewezen burgemeester Michel Dooms omschrijft folk “muziek met een volkse achtergrond en inslag voor een breed algemeen publiek”. Hij herinnert zich maar al te best de eerste pasjes van het folkgebeuren in zijn gemeente: “Dat Gooik via het folkfestival thans nationaal en internationaal op de kaart staat is in oorsprong mee te wijten aan een toenmalig ‘neen’ vanuit het Baljuwhuis in Galmaarden. Daarmee gaat men terug tot 1989. Verder is het grotendeels aan Herman Dewit, Walter Evenepoel en Peter De Rop evenals nog aan een handvol fervente folkmuziekkenners te danken dat Gooik en folk al sinds de jaren ‘90 een goed huwelijk vormen. Zo is onze ‘Herman’ niet alleen de figuur van ’t Kliekske, hij is ook een veelzijdig musicus, een instrumentenmaker en een prominente figuur in de internationale muziekwereld. Het is hij die heeft bijgedragen en nog alle dagen bijdraagt tot het behoud en het promoten van de Vlaamse volksmuziek.
1996 is een tweede belangrijk jaartal in de geschiedenis van ‘folk’ en ‘Gooik’. Vanaf dan spreekt men van een ‘folkfestival’ en werd ook Muziekmozaïek nader betrokken bij de organisatie.  Herman Dewit is overigens ook en onder meer de bezieler van de vzw Muziekmozaïek Folk en Jazz. Dat is een vzw die opereert vanuit onder meer het centrum van Gooik en zich inzet voor het promoten, het stimuleren en het ondersteunen van folk- en jazzmuziek door het organiseren van evenementen, workshops en cursussen binnen die genres. Ook die vzw speelt zo een hoofdrol in het behoud en de ontwikkeling van de traditionele muziekcultuur in Gooik en in Vlaanderen. Sommigen spreken van Gooik als van het ‘FolkWerchter van het Pajottenland’ en terecht. Het is dan ook onze taak om er voor te zorgen dat de koorts of beter gezegd de warmte van ons folkfestival zal meegenomen en uitgebreid worden naar het format van het toekomstig Pajottegem”.

Terug een instrumentenmarkt  

Naast de drukke bezetting van de verschillende podia met blikvangers van hoog niveau konden de bezoekers ook opnieuw instrumentenbouwers aan het werk zien en de instrumenten uitproberen. Die markt kwam er overigens terug op vraag van vele bezoekers.

Opvallend was ook de nieuwe ticketformule waarbij de bezoeker zelf kon kiezen hoeveel hij voor een ticket wil betalen. “We werkten met drie tarieven en iedereen kon kiezen welk tarief voor hem of haar van toepassing was zonder hiervoor bewijsstukken te moeten voorleggen”, zegt Filip Verneert. “We hadden een basistarief, maar ook een plustarief voor wie het niet erg vindt om wat meer te betalen en ook een mintarief voor wie niet zo veel geld kan neertellen. We lieten de mensen vrij kiezen en het valt op hoeveel mensen er al voor het plustarief hebben gekozen. Inwoners van Gooik mochten overigens op zondag gratis naar Gooikoorts”.

Dit nieuwsbericht delen: