OKRA HERNE blikt terug op een geslaagd petanquetoernooi dat 84 deelnemers wist te bekoren

Voor OKRA Herne en meer in het bijzonder zijn afdeling ‘petanque’ was het vandaag een topdag. Voor het jaarlijks toernooi in het Parochiaal Centrum (Lindestraat) voor de petanquers uit de OKRA afdelingen in de buurgemeenten schreven zich uiteindelijk 28 teams van drie spelers in. Zij verdedigden de kleuren van hun (deel)gemeenten Bever (4), Herfelingen (2), Galmaarden (4),  Leerbeek (5), Oetingen (5), Tollembeek (2) en Herne zelf (6). De uiteindelijke overwinning ging naar één van de vijf Leerbeekse ploegen die er dan ook bijzonder blij mee waren.

Laagdrempelig en sociaal

Dat petanque ook in Hernse OKRA-middens net zoals overal in Vlaanderen samen met het wandelen veruit de meest beoefende sport is van de 60-plusser is in  eerste instantie toe te schrijven aan de laagdrempeligheid. Petanque is nu eenmaal een sport die eenvoudig kan aangeleerd worden, een minimale investering vergt en weinig fysieke inspanning vereist, waardoor het toegankelijk is voor vrijwel  iedereen. Te oordelen naar de decibels op en rond de speelbanen is petanque ook bevorderlijk voor de sociale interactie en laat het ook toe (h)echt van elkaars gezelschap te genieten. De argumenten petanque spelen houdt je fit , houdt je gezond , laat je participeren aan het sociaal leven en is een remedie tegen vereenzaming zijn dan ook niet zomaar uit de lucht gegrepen. OKRA Herne draagt het petanquespel dan ook hoog in het vaandel.

Zomertoernooi  

OKRA Herne telt nagenoeg 180 leden waaronder een dertigtal die van begin april tot einde oktober wekelijks de boules gooien op de 9 banen in het Parochiaal Centrum. Hun mentors zijn vooral Christiane Devriese, Georges Berckmans, Magda Suys en voorzitter Marie-Louise Devriese.

Vandaag pakte OKRA Herne dan uit met de organisatie van zijn ‘zomertoernooi’. Er werd gespeeld met tripletten, met andere woorden, met 2 ballen in ploegen van 3 personen. Bij de aanvang van het toernooi krijgt iedere ploeg een nummer. Via een loting worden de ploegen opgedeeld in twee groepen. Daaruit volgt de bezetting van de banen. Een wedstrijd telt telkens 3 spelen. Na iedere wedstrijd krijgen alle ploegen een andere tegenstander. Wie dat is wordt eveneens via loting bepaald. In totaal kan een ploeg maximaal 3 x 13 punten verdienen. Het secretariaat dat instond voor het bijhouden van de scores en de standen was in handen van bestuurslid Christiane en  Georges.

Clubkas spijzen

Uiteraard wordt er gespeeld voor het plezier. Alhoewel sommigen ook een serieuze interesse betonen voor de prijzentafel. Deelnemen aan het toernooi kost 7 euro. In die prijs is een consumptie inbegrepen. Voorzitter Marie-Louise Devriese: “De overige euro’s dienen om de kosten van de organisatie mee te dekken en ook om – in dit geval – 84 prijzen mee aan te kopen. De prijsuitdeling begint met de winnaars die dan ook als eerste uit het prijzenaanbod mogen  kiezen. De opbrengst van de hapjes en tapjes dan weer gaat naar de clubkas die tijdens het jaar geregeld wordt aangesproken voor het bekostigen van onze andere organisaties. Daarbij denk ik vooral aan de feestelijke bijeenkomsten met St-Niklaas, Kerst en Pasen en ook met moeder- en vaderdag”.

Ook interesse?

Wie samen met OKRA Herne optimaal van zijn derde leeftijd wil genieten en samen wil petanque spelen, wandelen, fietsen of deelnemen aan de talrijke uitstappen kan best deze website er op nalezen. Voor nadere informatie kan u ook terecht bij voorzitter Marie-Louise via 0486/44 37 86.

Dit nieuwsbericht delen: