Torentoer – Beweeg en ontdek het PAJOTTENLAND vanop en tussen vier torens

Aan de toren op de Bosberg in Galmaarden, één van de vier pop-up uitkijktorens die deel uitmaken van het project ‘Torentoer Pajottenland’, werd dit origineel geesteskind ‘voor open’ en ‘toegankelijk voor publiek’ verklaard. Dat gebeurde in het bijzijn van onder meer delegaties van het marketing- en productiehuis Veaudeville als initiatiefnemers op basis van het tv-programma Suikernonkels, van de vier deelnemende gemeentebesturen, van Pajottenland+ en Stef Gits van Toerisme Vlaanderen. De enige grote afwezige was een warm zomerweertje, maar daar neemt stilaan niemand nog aanstoot aan.

Unieke uitzichten

Aan de hand van het project worden inwoners van en bezoekers aan de vier deelnemende Pajotse gemeenten een zomer lang getrakteerd op een uniek uitzicht over de regio. Torentoer Pajottenland bouwde daartoe in zowel Galmaarden, Herne, Gooik als Lennik een uitkijkplatform van 12 meter hoog. De vier torens zijn onderling verbonden met meer dan vijftig wandel- en fietsroutes, mountainbike- en gravelritten en een scooterparcours. Een meerwaarde is bovendien dat het project ook de drie deelgemeenten van de nieuwe fusiegemeente Pajottegem omarmt.

“Het idee van de vier torens is ontstaan in ‘Suikernonkels’. Dat is een podcast gemaakt  voor DPG Media/HLN door het marketing- en productiehuis Veaudeville uit Oetingen tijdens het  afgelopen voorjaar. De podcast gaat over ondernemen en de zoektocht naar verfrissende ideeën om de markt te veroveren. Eén van die ideeën was om in deze post-coronatijd de licht tanende interesse in wandelen en fietsen opnieuw naar een hoger niveau te tillen. Een tijdelijk, uniek vergezicht op een (on)bekende regio aan de hand van een toegankelijke toren zou wel eens de ideale stimulans kunnen zijn”, reikt Ward Nechelput van Veaudeville aan.

In de podcast lieten de burgemeesters Poelaert (Herne), De Knop (Lennik), Persoons (Galmaarden)  en De Wilde (Gooik) alvast weten enthousiast te zijn over het idee. “De torens zijn een meerwaarde. Zowel voor onze eigen inwoners die hun dorp eens vanuit een ander perspectief kunnen zien als voor toeristen die tijdens de zomervakantie getriggerd worden om het Pajottenland te komen bewonderen. Dit initiatief komt iedereen ten goede. Zeker ook onze lokale handel en horecazaken”, duidt Kris Poelaert zijn overtuiging.

Ook Stef Gits van Toerisme Vlaanderen beschouwde het project als een middel om een regio echt op de kaart te zetten. Nadat ook Michel Van den Brande, CEO van stellingbouwer Kontrimo, aangaf het project genegen te zijn en het technisch te kunnen realiseren, startten de voorbereidingen, aldus nog Ward.

Koken kost geld

De zoektocht naar geschikte locaties in elke gemeente was uiteraard de eerste opdracht. Voor Gooik werd die gevonden aan plattelandscentrum Paddenbroek, Lennik koos voor rustplekje Bree-Eikweg, Herne opteerde voor de Grotestraat en in Galmaarden staat de toren bovenaan de Bosberg. Koken kost echter geld. Torens zetten ook. Om het kostenplaatje te dekken werd lang niet alleen naar de gemeenten gekeken. Het gros van de kosten wordt gedragen door initiatiefnemer Veaudeville samen met een twintigtal privépartners. Na rondvraag bleek dat de lokale handelaars, en zeker de horeca-uitbaters, warm liepen voor het project. Ook projectontwikkelaar en vastgoedmakelaar Multimmo zag brood in het concept en wierp zich op als hoofdsponsor. Een goedkeuring als Europees LEADER microproject binnen Pajottenland+ zorgde er uiteindelijk voor dat de financiering rond geraakte.

Veilig

De torens zijn geen permanente constructies en verdwijnen na de zomer. Omdat ze niet met beton verankerd zijn zal hun aanwezigheid achteraf geen enkel impact meer hebben op de omgeving waar ze stonden opgesteld. Tijdelijk is wel geen synoniem voor onveilig. De opbouw werd jammer genoeg overschaduwd door slechte weersomstandigheden, die maakten dat de torens niet onmiddellijk geïnstalleerd konden worden zoals voorgenomen. Maar ze werden alle vier opgetrokken volgens de regels van de kunst en de stabiliteitsberekeningen. Zowel stellingbouwer Kontrimo als onafhankelijk keuringsorgaan OCB keurden de torens en verklaarden ze vanaf 26 juni 2024 veilig voor het publiek. Wel geldt een verbod om de toren te betreden bij slecht weer en  wind. Kinderen onder 12 mogen enkel onder begeleiding van een volwassene naar boven gaan, de torens zijn niet toegankelijk tussen 22u  en 07u  en zijn slechts toegankelijk voor maximaal 6 personen tegelijk.

Routes op www.torentoer.be

“Torentoer Pajottenland bestaat uit twee grote luiken. De torens zelf uiteraard maar daarnaast ook www.torentoer.be“, stelt Ward Nechelput namens Veaudeville. ”Op die website zijn vanaf vrijdag meer dan vijftig routes terug te vinden. Die zijn opgelijst per sport zoals wandelen, fietsen, mtb en scooter en per toren. Sommige routes beschrijven een lus rond een toren, andere verbinden dan weer twee of meerdere torens. De routes variëren flink in afstand. Van bijvoorbeeld instapwandelingen voor gezinnen van een vijftal kilometer tot tochten op maat van wie traint voor pakweg een Dodentocht. Per wandeling of fietstocht worden ook de highlights uit de regio opgesomd. Zo wordt Torentoer niet alleen een beetje gluren bij de buren maar zet het de kijklustigen ook aan tot gezond bewegen. Vooral voor de inwoners van de drie gemeenten die volgend jaar in Pajottegem opgaan, biedt Torentoer een zomerse manier om de nieuwe gemeente actief te ontdekken.

Behalve de beschrijvingen zijn alle routes ook downloadbaar als .gpx-bestand. Zo gebruikt elke wandelaar of fietser zijn favoriete navigatie-app tijdens de Torentoer.
De website beschikt ook over een evenementenkalender. Dat maakt de planning van een torentoer in combinatie met een aansluitende activiteit in de streek makkelijk. Alle info werd op één plek verzameld”.

Torenuitdagingen

Een blik werpen op de omgeving vanop een toren is al leuk. Door te wandelen en te fietsen in die omgeving wordt het alleen maar beter. En om het nog wat straffer te maken hebben een aantal partners van de Torentoer een uitdaging voorzien waar prijzen aan vasthangen. Zo zijn er producten van Den Dael uit Kester te winnen en voor de deelnemers aan de Multimmo-toer zit er zelf een zomeravond-dinertje voor twee op een toren in.

Duurzame zomerbeelden en verlichting.

De vier torens worden uitgerust met kleine windturbines van Meuleman. Die wekken constant vrije energie op waarmee een batterij wordt geladen. Met die stroom worden de bewakingscamera en de verlichting van de toren gevoed. Een camera richt zich ook op de omgeving en stuurt non-stop beelden door naar de website www.torentoer.be . Zo geniet iedereen thuis ook van het uitzicht vanop de torens en check je voor je op pad gaat in real time de weersomstandigheden aan de torens en in de omgeving. ’s Nachts worden de toren middels zachte LED-verlichting sfeervol uitgelicht.

Toekomst Torentoer

Torentoer Pajottenland is een testcase van het idee. Een test die nog voor de start al heel veel praktijkervaring opleverde. Bij Suikernonkels en Veaudeville hopen ze er uiteraard op dat de torens het publiek deze zomer zullen aanspreken en dat de evaluatie in oktober, ook voor de partners, positief zal zijn. Want dat zou betekenen dat het concept voldoende potentieel heeft om aan de beoogde uitrol over heel Vlaanderen in de zomer van 2025 te beginnen.

Torentoer Pajottenland – Toegankelijk vanaf vandaag 5 juli en 4 oktober 2024

Gooik – Plattelandscentrum Paddenbroek
Herne – Grotestraat
Galmaarden – Bosberg
Lennik – Rustplekje Bree-Eikweg

Alle info, uitdagingen en routes op www.torentoer.be

Op de foto’s onder meer: Ward Nechelput (Veaudeville), de burgemeesters Ludo Persoons (Galmaarden), Kris Poelaert (Herne), Irina De Knop (Lennik), Gunther De Wilde (verlof) vertegenwoordigd door schepen Jonas De Maeseneer (Gooik), Stef Gits van Toerisme Vlaanderen, Robrecht Geeroms van Pajottenland+, een vertegenwoordiger van Meuleman Energie en veiligheidsspecialist, ….

Dit nieuwsbericht delen: