Wat kan de Fietsbieb GOOIK/PEPINGEN ook voor u betekenen?

Op de stelplaats van de Fietsbieb in de Kattestraat 22 in Leerbeek was het ook deze keer op de laatste zaterdag van de maand behoorlijk druk. Het was er een komen en gaan van ouders met jonge kinderen die er een kinderfiets kwamen huren om zo de zomermaanden met veel fietsplezier kunnen tegemoet te gaan. De Fietsbieb staat ter beschikking van hoofdzakelijk de inwoners van Gooik en Pepingen maar ook belangstellenden van buiten die gemeenten worden bediend.

De Fietsbieb geeft gezinnen met jonge kinderen de kans gebruik te maken van kinderfietsen tegen een heel lage prijs. De Fietsbieb heeft fietsen ter beschikking voor kinderen van 2 tot 12 jaar. Er kunnen fietsen ontleend worden aan 20 euro voor één jaar. Indien de fiets intussen te klein is geworden en niet meer voldoet kan hij gratis ingewisseld worden voor een groter of ander model. De fietsen zijn gebruiksklaar en de kinderen kunnen hem ter plaatse uittesten alvorens hem mee te nemen naar huis.

Hoe functioneert de Fietsbieb?

De Fietsbieb is een concept waarbij fietsen uitgeleend worden en is best vergelijkbaar met hoe boeken worden uitgeleend in een bibliotheek. Het idee is mensen toegang te geven tot fietsen zonder dat ze er zelf één hoeven aan te kopen. Dat kan vooral handig zijn voor ouders met snelgroeiende kinderen. De Fietsbieb vervult ook een sociale functie. Via deze weg wordt het fietsen ook toegankelijk gemaakt voor kinderen uit gezinnen met een beperkt inkomen

De term ‘fietsbieb’ komt voort uit een combinatie van de woorden ‘fiets’ en ‘bibliotheek’ (bib), wat duidt op het ontleenconcept. De kandidaat ontlener betaalt in eerste instantie een jaarbijdrage van 20 euro hetgeen hem toelaat voor die periode gratis een fiets te ontlenen. De volgende jaren wordt hem telkens 20 euro aangerekend per ontleende fiets. Bij het ontlenen van een fiets wordt ook een waarborg van 20 euro gevraagd. Die waarborg wordt teruggegeven als de fiets in zijn oorspronkelijke staat wordt terugbezorgd.

De Fietsbieb Gooik/Pepingen is twee jaar geleden ontstaan in de schoot van Beweging.net, een netwerk van sociale organisaties gebouwd rond de vesten van het vroegere ACW. Bij de opstart deed die beweging de Fietsbieb een dertigtal kinderfietsjes cadeau. De Fietsbieb telt een tiental vrijwilligers onder de leiding van Jo Baert. Zij verdelen onderling de administratieve taken, het in orde zetten van de fietsjes en het onthaal. De Fietsbieb geniet van een gemeentelijke tegemoetkoming voor het afhuren van de stalplaats en werd ook gesteund door de Cera Foundation, een organisatie die financiële ondersteuning biedt aan non-profitorganisaties die gericht zijn op het welzijn van mensen en gemeenschappen.

Openingsmomenten

Fietsbieb Gooik-Pepingen is een halve dag per maand open op een vast tijdstip en dat is elke laatste zaterdag van de maand, telkens van 10u tot 12u. De komende openingsmomenten in 2024 zijn 27 juli, 31 augustus, 28 september, 26 oktober en 30 november. In december en januari blijft de Fietsbieb gesloten.

Men kan zich ook steeds aanmelden als vrijwilliger of een eigen kinderfiets aan de Fietsbieb schenken. De Fietsbieb Gooik/Pepingen blijft overigens ook voortdurend uitkijken naar bijkomende kinderfietsjes. Wanneer je een fiets in goede staat aan de Fietsbieb schenkt, krijg je meteen een jaar gratis lidmaatschap voor jezelf of om aan iemand anders te schenken.

Locatie

De Fietsbieb is gelegen in de Garage Kesterberg, Ninoofsesteenweg 127 (ingang Kattestraat ter hoogte van huisnummer 22), 1755 Gooik. Kom je met de wagen dan is het aangewezen gebruik te maken van de parking Kesterberg (Ninoofsesteenweg) of van de parking van het kerkhof in de Kattestraat. Meer info onder meer via gooikpepingen@fietsbieb.be .

Dit nieuwsbericht delen: