De HERNSE academieafdeling reikte de getuigschriften uit en nam afscheid van leerkracht Marleen Heyvaert

In deze periode sluiten ook de leerlingen van de Hernse academie, een vestiging van de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans van Gooik – die vanaf 1 september onder de vlag vaart van Kunstparel – hun schooljaar af. Meteen ook het uitgelezen moment voor de leerlingen van de tweede en de derde graad om naar het publiek toe een staaltje ten beste te geven van wat de academie hen de laatste jaren heeft bijgebracht. Het optreden was ook het aangewezen moment om de getuigschriften te overhandigen aan de jongeren die aan het einde waren gekomen van hun opleiding in de 2de en 3de graad. Ook volwassenen deelden in de prijzen.

Een dergelijk optreden was en is ook voorzien op de vier vestigingsplaatsen. Zoals gewoonlijk mocht de voorstelling in Herne rekenen op een ruim publiek. Sympathisanten, vrienden, kennissen en familie waren dan ook daartoe in de Sint-Petrus en Pauluskerk van harte welkom. Al even traditioneel was er begin deze week in Gooik de overhandiging van de einddiploma’s tijdens een plechtige proclamatie voor de leerlingen die na een leertraject van 10 jaar of langer afstudeerden. Ook dat memorabel moment werd in de Cultuurschuur De Cam gekoppeld aan een gevarieerd optreden en genoot veel belangstelling.

Kunstparel

Het was niet zonder enige fierheid dat directeur Sarah Copriau ook aan het Hernse publiek de geboorte van de Kunstparel mocht toelichten. Vanaf  1 september krijgt de Gemeentelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans Gooik er immers  via de overname van de afdeling Beeldende en Audiovisuele Kunsten (Oetingen) – een afdeling van de Academie Liedekerke (ABAK) – er een volwaardig zusje bij. Die uitbreiding was dan ook de aanzet voor de nieuwe benaming ‘Kunstparel’. Door die overname telt  de Academie dan met Muziek, Woord, Dans en Beeld vier pijlers die geacht worden elkaar te inspireren, te verrijken en te kruisbestuiven terwijl ze alle vier éénzelfde doel uitdragen. Dat is dan binnen het Deeltijds Kunstonderwijs waardevolle kerncompetenties meegeven in de vorm van kunst en passie in het leven van iedere leerling. De term ‘parel’ roept ook het beeld op van iets unieks, kostbaars, slijtvast, stevig en robuust. De Academie wil dan ook nog meer dan in het verleden een waardevol juweel zijn waar iedereen, groot en klein, met fierheid kan van genieten. Het is in eerste instantie in Gooik en in Herne dat de lessen beeldende kunst zullen doorgaan.

Naar één grote thuisbasis

Omdat ook goed nieuws vaak niet alleen komt was het ook met veel enthousiasme dat directeur Copriau geruggesteund door de schepen van cultuur Sandra Dero het publiek tevens mocht informeren over het verloop van de werken aan het gebouw van het  gewezen Vredegerecht die nu daadwerkelijk op gang zijn geschoten. Met de verbouwing van het Vredegerecht zal de Academie in het centrum van Herne één grote thuisbasis krijgen. Op dit moment zijn de sloop- en voorbereidingswerken aan de gang om na het bouwverlof daadwerkelijk met de opbouw te beginnen.

Special act  

De ‘Muziekgeledingen’ die heel speciaal aan bod kwamen waren om te beginnen de klassen van muziekbeleving met een bewerking van de leerlingen samen met hun leerkracht Marleen Heyvaert. Die leerkracht kreeg een ‘special act’ toebedeeld. Na een rijke loopbaan van 40 jaar in de schoot van de Academie gaat Marleen (63) met pensioen. Zij werd uitbundig gelauwerd en in de bloemen gezet. Directeur Copriau: “Een vrouw uit de duizend, een gouden collega, een enthousiaste, super-bekwame, zorgzame leerkracht die in alle opzichten een pijler is geweest voor de uitbouw van de academie in het algemeen en de afdeling Herne in het bijzonder”.

Na dit pakkend intermezzo lieten Sarah Goessens en Janne Bellemans onder de leiding van hun leerkracht Delphine Dewald de dwarsfluit weerklinken. De nocturne opus 9 n°2 werd gebracht door Philippe Diouf onder het toeziend oog van pianoleerkracht Sulafa Haddad en de saxofoon werd eer aangedaan door de leerlingen Gitte Vanden Abeele en Dinska Vandersmissen. Hun leerkracht is Wesley Capiau. Thor Cornet, leerling van Jelle Soen, bespeelde de hoorn  en ook Camille Liefooghe mocht via Ode to Joy van Beethoven het orgelgeschal vrije loop geven. Haar leerkracht is Gert Amerlinck.
Naast muziek waren ook de leerlingen van het dansatelier 3 en 4 aan het werk. Samen met Geertui Feytens brachten zij swingende acts van de bovenste plank.

Music never dies   

In haar slotwoord  had schepen Sandra Dero het over ‘The day that the music died’ uit een song van de Amerikaanse kleinkunstenaar Don McLean. Een citaat overigens die tijdens de proclamatie door de directeur, leraren en hun studenten, ten stelligste werd tegengesproken: “Muziek zal nooit sterven. Dat staat in de sterren geschreven juist omdat er  lokale muziekscholen bestaan, bemand door professionele en gemotiveerde muziekdocenten zoals men ze in grote getalen aantreft in onze afdelingen van de gemeentelijke academiën. Schepen Sandra Dero stemde in: “In de academie excelleren zo’n 40 leraren in muziekinitiatie en muziekbeleving en uiteraard ook voor woord en dans. Wie ik vandaag zeker niet mag vergeten is de derde speler in dit academieverhaal. Dat zijn die bijna 1000 leerlingen, meisjes en jongens die zich vorig jaar in september inschreven waaronder een aantal kleuters die graag wilden dansen. Vandaag komen sommigen van jullie een getuigschrift afhalen. Aan allen een dikke proficiat.  Mijn welgemeende dank gaat ook naar de directeur, de muziekdocenten en het administratief personeel om er mee voor te zorgen dat music never dies”.

Dit nieuwsbericht delen: