GOOIK – Dorpsschool Oetingen nu ook officieel geopend

Alhoewel de nieuwbouw om praktische redenen al vanaf Pasen in gebruik was, werd de nu volledig afgewerkte nieuwe Dorpsschool Oetingen op de Kervijn-site pas nu ook officieel ‘geopend’ verklaard met een plechtigheid voor genodigden en een opendeur. De bouw van de nieuwe school ging van start in het najaar van 2022 en was al na goed anderhalf jaar intensieve arbeid instapklaar. Van een huzarenstuk gesproken. Uniek aan het bouwproject is dat het over de onderwijsnetten heen zowel het vrij kleuteronderwijs van De Bron als het gemeentelijk lager onderwijs De Oester herbergt. Die samenwerking leverde dan ook een echte parel op, waar alvast ook de twee betrokken schooldirecteurs Marleen Verckens en Nadine Vanbiervliet bijzonder trots op zijn.

De officiële openstelling gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Gunther De Wilde, schepen voor onderwijs Christa Dermez alsook de schepenen Jonas Demaeseneer, Samuel Billens en Lieven Krikilion, leden van de raad van bestuur van de Onderwijsinrichtingen van de Zusters der Christelijke Scholen (OZCS) West-Brabant, de betrokken partners bij het bouwtraject, de leerkrachten en genodigden. In de namiddag dan waren de (groot)ouders en de sympathisanten welkom om kennis te maken met de verreikende mogelijkheden van het nieuw schoolcomplex.

Huursubsidies

“Voor de bouw werd geopteerd voor de formule van huursubsidies”, zegt schepen Christa Dermez. “Dat betekent dat de bouw vlot kon gerealiseerd worden door een bouwheer waarna de gemeente dan aan de hand van het betalen van huursubsidies op termijn de mogelijkheid krijgt het complex te verwerven. Aan de nieuwbouw kleeft wel een aanzienlijk financieel plaatje. De kostprijs werd in zijn totaliteit geraamd op haast 6,5 miljoen en blijkt daarmee het project met de grootste financiële impact te zijn waarmee Gooik sinds de gemeentefusie van 1997 heeft uitgepakt. Het gelijkvloers is voorbehouden voor de kleuters. Daar zijn ook een eetruimte, een speelzaal, administratieve ruimtes en een vergaderzaal. De lagere school trekt naar de eerste verdieping. Er zijn zo een tiental klaslokalen voorzien voor in totaal een 200-tal leerlingen”.

“We vieren niet zomaar een mijlpaal, maar een topprestatie die garant staat voor vele jaren volwaardig basisonderwijs hier in Oetingen”, vervolgt de schepen. “Daarbij een bijzondere dank aan  de gangmakers om een nieuwe school te bouwen waar twee onderwijskoepels, het vrij en het gemeentelijk onderwijs, in een moderne leeromgeving perfect kunnen samenwonen. Deze school is niet alleen een plaats om te leren, maar ook een symbool van duurzaamheid, van innovatie en van een groene parel in harmonie met de natuur en Oetingen-dorp. Exact de frisse wind die we hier nodig hadden. Het ploegwerk van het bouwteam Peremans, het architectenbureau B-ild en ons eigen ervaren personeel resulteerde in een verwezenlijking van de bovenste plank waar zowel de besturen als het schoolpersoneel als niet in het minst de kinderen en hun ouders wel bij varen”.

Opdracht volbracht  

De schepen was tijdens haar openingsspeech ook vol lof voor de beide schooldirecteurs: “Natuurlijk ook hoedje af voor Nadine Vanbiervliet als directeur van De Oester en Marleen Verckens als directeur van De Bron. Jullie organisatorische vaardigheden en vermogen om mensen te motiveren en samen te brengen zijn van onschatbare waarde geweest. Dat heeft er voor gezorgd dat we elke uitdaging konden overwinnen en dat alles vlot verliep. We zijn er jaren geleden samen vol moed aan begonnen en kunnen nu vol trots verkondigen dat de opdracht volbracht is!”

Bestemming Dorpsscholen 

Burgemeester Gunther De Wilde schetste het scholenbeleid in de gemeente dat 25 jaar geleden al af wilde van per sé iedere dorpskern te voorzien van zowel een  gemeenteschool als een vrije school want dat leidde tot een voortdurende en onmogelijke concurrentiestrijd omdat er sowieso te weinig potentiële leerlingen waren om beide richtingen volwaardig te bevolken: “Onze voorgangers hebben met veel overleg en begripvol geduld de barrière tussen de netten kunnen wegwerken vanuit de stelling dat elk kind gelijk is en geen enkel kind ook letterlijk en figuurlijk het kind van de rekening mag zijn. Zo werden voor ieder van onze vijf woonkernen oplossingen gevonden. De laatste in de rij was Oetingen. Deze nieuwe dorpsschool breekt letterlijk en figuurlijk het kernbeeld open naar de achterliggende sportvelden, de parochiezaal en de jeugdlokalen. Wij zijn ervan overtuigd dat het dorpsoverleg en de dorpsgemeenschap mee zijn in deze ontwikkeling naar een authentiek plattelandsdorp”.

Eén gebouw, twee scholen, twee directies en één doel

De directeurs Nadine Vanbiervliet en Marleen Verckens zijn het roerend met elkaar eens. De Dorpsschool Oetingen is een toonbeeld van de ‘ideale’ basisschool: “Al aan de schoolpoort valt het op:  een open en luchtig ontwerp, waar veel natuurlijk licht, ruimte en kleuren vrij spel hebben. Dat tracé wordt ook binnen het gebouw aangehouden hetgeen een positieve en inspirerende sfeer creëert waarin elk kind zich welkom en goed voelt. Buitenlessen en speelplaatsen tussen het groen zorgen ervoor dat de leerlingen niet alleen kennis opdoen maar ook respect en waardering voor de natuur ontwikkelen. In het streven naar eigentijds onderwijs is de school ook voorzien van alle mogelijke technologische snufjes: van interactieve whiteboards tot tablets en een razendsnelle internetverbinding.

We zijn klaar om onze kinderen van klein tot groot alle vaardigheden bij te brengen die onmisbaar zijn in de 21ste eeuw maar bovenal genieten onze kinderen nu van een school die aangenaam en vrolijk is. Een school waar kinderen met plezier naar toe komen, waar ze zich veilig en geliefd voelen, en waar ze elke dag met een glimlach de klas binnenstappen. Wij zijn een gelukkig stel directeurs die perfect co-housen waarbij zowel De Oester als De Bron elk hun eigenheden en verschillen behouden”.

Veel belangstelling   

De opendeur lokte alvast grote belangstelling vanwege de ouders, grootouders en familie van de  haast 200 schoolgaande kinderen. Ook vele buren, dorpelingen of gewoon sympathisanten maakten gebruik van de opendeurdag om met eigen ogen het verrassend concept en de praktische mogelijkheden van het nieuw schoolcomplex te komen bewonderen.

Dit nieuwsbericht delen: