BEVER – Geen al te grote belangstelling voor de viering van de huwelijksjubilarissen

In de gemeentelijke feestzaal Plosje10 werden de huwelijksjubilarissen van dit jaar in het bijzijn van hun directe familiekring gevierd door het gemeentebestuur. Die gezamenlijke viering is telkens opgedeeld in twee luiken. Het eerste luik behelst een kerkelijke plechtigheid met in haar spoor een ontvangst door het gemeentebestuur. Het zijn de echtparen die 50, 60 of 65 jaar gehuwd zijn die vanuit het lokaal bestuur een uitnodiging ontvangen.

In goede en kwade dagen

Het lokaal bestuur toonde zich tegenover de jubilarissen erkentelijk voor het goede voorbeeld die zij uitdragen en dat in voor- en tegenspoed. Zo liet burgemeester Kristof Cattie optekenen dat “het huwelijk niet enkel een verbintenis op papier of voor een altaar is maar ook een reis door de tijd met veel liefde en zorg voor mekaar in goede en kwade dagen. En in die goede en kwade dagen hebben jullie bewezen dat liefde meer is dan een emotie. Het is een engagement en een toewijding die in jullie leven stand hebben gehouden ook in tijden van voor- en tegenspoed.”.

Slechts drie van de acht aangeschreven koppels gingen in op de uitnodiging. Het lokaal bestuur kreeg wel van twee koppels de melding dat hun gezondheidstoestand niet zo best was en dat zij liever het bestuur thuis zouden ontvangen. Wie ook een positief gevolg gaven aan de uitnodiging waren Camille Cools en Hortense Duquesne. Hun trouwboekje dateert van 11 september 1959 en zij mogen zich dan ook binnenkort een briljanten paar noemen. Voor het huwelijkspaar Hugo Claus en Nadia De Pelseneer was 1974 een bijzonder jaar. Zij gaven dan mekaar hun ja-woord op 26 oktober. Het derde aanwezig koppel was Paul Breynaert en Hanna Borremans. Zij huwden eveneens in 1974 en wel op 24 augustus. Zowel Hugo en Nadia als Paul en Hanna mogen zich dus ook binnenkort ‘een gouden’ koppel noemen. De drie echtparen werden bedacht met de gebruikelijke geschenken en aandenkens waaronder voor het briljanten paar de felicitaties en een medaille van het koninklijk hof.

Briljanten koppel

Camille Cools en Hortense Duquesne waren toe aan hun derde deelname aan een gezamenlijke viering van jubilarissen. Na 50 en 60 was het thans hun 65ste huwelijksverjaardag die de nodige ‘égards’ verdiende.  Zij huwden op 12 september 1959. Camille (79) uit Bever en Hortense (78) uit Bassilly leerden elkaar al vrij jong kennen in de toenmalige gemeenteschool van Bassilly. Camille liep er toen school bij de jongens, Hortense bij de meisjes. Dan verloren zij elkaar enkele jaren uit het oog. De liefdesvlam sloeg over in 1958. Beroepshalve was Camille als jonge kracht eerst tewerkgesteld bij het wereldwijd bekend steenbewerkingsbedrijf Diamant Boart in Brussel om daarna als hoofdagent over te schakelen naar de verzekeringswereld bij P&V-verzekeringen, voordien PS-verzekeringen. Die laatste job oefende hij uit tot aan zijn brugpensioen in 1992. Als hobby is Camille steeds bijzonder gehecht geweest aan de kaatssport. Zo was hij gedurende 57 jaar schatbewaarder en secretaris van Pelote Club Bever. Hij was daarnaast ook nog eens 20 jaar lang voorzitter van de Liga Vlaanderen en ondervoorzitter van de Koninklijke Nationale Kaatsbond. Ook tuinieren is overigens nog steeds één van zijn geliefde bezigheden. Ook Hortense pendelde beroepshalve geruime tijd naar het Brusselse, eerst naar de Innovation en later naar de Pharmacie Populaire. Het paar vestigde zich in 1973 in hun huidige woning op Kerkhove. Voordien was Hortense te vinden in haar Belfort-kruidenierswinkel op de Plaats in het huis naast de huidige frituur ‘De Heksenketel’. In Plosje10 was de familie Cools aanwezig met een viergeslacht in vrouwelijke lijn.

Alle genodigden en ook een ruime delegatie uit het huidige en de voorgaande lokale besturen werden getrakteerd op een natje en een droogje. De bediening was deze keer in handen van de ladies van de dansgroep Camargo onder de leiding van Peggy Reygaerts.

Dit nieuwsbericht delen: