PAJOTTENLAND – Meer dan 600 deelnemers aan de intergemeentelijke personeelssport- en gezondheidsdag in de Koornmolen

Het opzetten van een intergemeentelijke personeelssport- en gezondheidsdag biedt veel voordelen voor zowel de deelnemers als voor hun werkgevers op voorwaarde dat er een zorgvuldige planning en communicatie aan voorafgaan zodat iedereen er zijn gading in vindt en er zich bij betrokken voelt. Dat was vandaag sowieso het geval in de Koornmolen (Gooik) waar om en bij de 650 gemeentemedewerkers  uit de besturen van Herne, Galmaarden, Gooik, Bever, Pepingen, Lennik, Ternat, Affligem, Liedekerke, Roosdaal en de Welzijnskoepel (West-Brabant) afspraak hadden. De organisatie berustte bij de Interlokale Vereniging Sportregio Pajottenland in samenwerking met Sport Vlaanderen en de 10 sportfunctionarissen* uit de deelnemende gemeenten. Ook Dirk Heylen, de bevoegde bovenlokale consulent vanuit Sport Vlaanderen, tekende aanwezig en zag dat het goed was.

Een resem activiteiten

Als onderdeel van de Vlaamse sportdienst trekt ILV Sportregio Pajottenland ieder jaar naar een andere gemeente voor de organisatie van de Regionale Personeelssport- en Gezondheidsdag. Voor de 24ste editie tekende dit jaar Gooik. Met zijn uitgebreide infrastructuur waaronder een pas aangelegd zandstrand en zijn sportcafé was het sportcomplex Koornmolen voor zowel recreatieve als competitieve sporters de ideale plek om het de meer dan 600 deelnemers naar hun zin te maken.

Al vroeg in de morgen gonsde het in en rond de Koornmolen dan ook van bedrijvigheid. Een divers publiek vraagt een divers aanbod. De gebruikelijke klassiekers wandelen, fietsen en petanque waren opnieuw de grootste trekpleisters. Zij werden aangevuld met nog 18 andere sportvariëteiten met onder meer badminton, beachtennis, callestenics, curve bowls, dans (hiphop, jazz, broadway), darts, drums alive, dubbel sweeper, e-step offroad, grasvolleybal, gocart race, kubb,  pickle ball, tafeltennis, virtual reality en yoga. Vanuit dat aanbod was de top drie van de meest gegeerde activiteiten : callestenics, drums alive en e-step offroad.

Een groots sociaal gebeuren

De sport- en gezondheidsdag is in de loop der jaren uitgegroeid tot een ‘groots’ sociaal gebeuren. Vele deelnemers komen niet alleen om te sporten maar willen ook genieten van de ontspannen sfeer”, zegt Bert Meganck, de coördinator van de sportregio. “Het is algemeen geweten dat sportactiviteiten gezondheid, teamwerk en samenwerking bevorderen wat dan weer leidt tot een betere onderlinge verstandhouding en een sterkere teamdynamiek op de werkvloer. Een sportdag zorgt ook voor een frisse wind binnen het team, waarbij medewerkers zich gewaardeerd en gemotiveerd voelen. Die krijgen daarenboven daarbij de kans om op een informele manier te netwerken en te communiceren, wat dan ook onvermijdelijk leidt tot een betere samenwerking. Sportieve teambuildingactiviteiten geven teamleden ook de kans om elkaar in een andere context te leren kennen, wat kan bijdragen aan sterkere werkrelaties waarbij het begrijpen van elkaars sterke en zwakke punten empathie en begrip kunnen vergroten”.

Gocartrace bijzonder geanimeerd 

De intergemeentelijke sportdag is ook een uitstekende gelegenheid om niet alleen deel te kunnen nemen aan allerlei sportactiviteiten maar ook om kennis te maken met minder bekende sporten en activiteiten. Passend bij zo’n gezamenlijke sportdag mocht ook de ludieke noot niet ontbreken. De speciaal daartoe ontworpen gocartrace kon dan ook rekenen op veel animo. “Deelnemen is beslist belangrijker dan winnen” wordt wel eens gezegd maar ….. was dat ook zo? Onder veel gejuich en aanmoedigingen mochten de vertegenwoordigers van iedere deelnemende gemeente twee piloten aanduiden om tijdens een gocartrace hun kleuren te verdedigen. Dat liep zoals verwacht niet altijd van een leien dakje. Galmaarden ging verschillende keren tegen de vlakte terwijl de damesploeg van Bever de status van underdog genoot. Zij werden extra gestimuleerd om alsnog heelhuids de finish te bereiken. De uiteindelijke topdrie werd in die volgorde Roosdaal, Lennik en Gooik. Ook in het dartstoernooi toonde Roosdaal zich de sterkste terwijl Ternat naar huis mocht met de beker en het beste resultaat in het volleybal.

Tijdens de middag waren de deelnemers uitgenodigd op onder meer een barbecue verzorgd door Finnfleur Gooik. De tafels werden gedekt in de aanpalende loods van de dienst openbare werken die ook de twee voorafgaande dagen al dienst deed als gelegenheidszaal voor de jaarlijkse ontvangst van de Gooikse senioren en voor de provinciale trefdag voor de OKRA-leden.

Contacten*

AFFLIGEM – Sporthal – Geoffrey Desmet – 053/64 00 40 – sport@affligem.be
BEVER – Gemeentehuis – Nancy Duyms – 054/51 70 82 – sport@gemeentebever.be
GALMAARDEN – Baljuwhuis – Sylvie Leblicq – 054/89 04 35 – sport@galmaarden.be
GOOIK – Sportcentrum Koornmolen – Tim Elinckx- 02/532 14 02 – sport@gooik.be
HERNE – Gemeentehuis – Franciska Dekens – 02/397 11 64 – sport@herne.be
LIEDEKERKE – Vrijetijdshuis – Pieterjan Van Steendam – 063/64 55 93 – sport@liedekerke.be
LENNIK – Gemeentehuis – Koen De Loy-Vermeulen – 02/531 02 38 – sport@lennik.be
PEPINGEN – Gemeentehuis – Cynthia Baudts – 02/383 14 33 – sport@pepingen.be 
ROOSDAAL – Gemeentehuis – Evelien Vanderschueren – 054/89 13 52 – sport@roosdaal.be 
TERNAT – Sportcentrum Puls – Jan Moortgat – 02/582 05 01 – sport@ternat.be

ILV Sportregio Pajottenland – Bert Meganck – 0470/54.28.65 – info@sportregiopajottenland.be

Met dank aan Franciska Dekens voor de foto’s

Dit nieuwsbericht delen: