GOOIK – De Koornmolen draaischijf voor een nieuwe editie van de Sporteldag van OKRA Vlaams-Brabant

Zowat 140 deelnemers uit Vlaams Brabant van de seniorenorganisatie  OKRA tekenden in voor hun Sporteldag die doorging in en rond de Koornmolen. Naast de gebruikelijke sporten zoals wandelen, fietsen en petanque konden zij ook kennis maken met enkele nieuwe sporten. ‘Sportelen’ is een samenvoeging van ‘sporten’ en ‘spelen’ en legt de nadruk op een plezierige, toegankelijke en gezonde manier van bewegen voor ouderen. Met de Sporteldag 2024 werd het eerder jaarlijks gebeuren terug leven ingeblazen. De grote boosdoener die eerder een paar jaar stokken in de wielen stak was ook hier corona en zijn nasleep.

Sportelen is sporten op eigen tempo, volgens eigen goesting en op maat van de actieve senior. Educatief medewerker Dirk Dedobbeleer: “OKRA Vlaams-Brabant is een regionale afdeling van OKRA, een Vlaamse organisatie die zich richt op de belangen en de activiteiten van senioren. OKRA staat voor ‘Open, Kristelijk, Respectvol, Actief’ en wil de levenskwaliteit van ouderen bevorderen aan de hand van sociale, culturele, sportieve en educatieve activiteiten. OKRA Vlaams-Brabant telt 191 afdelingen en is de grootste seniorenorganisatie in Vlaanderen”.

Actieve levensstijl

OKRA wil een actieve levensstijl promoten voor senioren aan de hand van wandelingen, fietstochten,  gymnastiek en andere sportieve evenementen. Iedere lokale afdeling draagt de verantwoordelijkheid voor het uitvoeren van activiteiten en evenementen binnen zijn werkkring. Elke lokale afdeling heeft ook een eigen bestuur dat bestaat uit een voorzitter, een secretaris, een penningmeester en andere bestuursleden. Binnen alle afdelingen zijn er inspanningen om meer ‘jonge’ elementen aan te trekken. OKRA mikt hierbij ook vooral op mannelijke leden.

Zoals verwacht kwamen de meer dan 140 deelnemers hoofdzakelijk uit de afdelingen uit de gemeenten ten westen van Brussel. Dat de afdelingen van de overkant van Brussel ver in de minderheid waren valt te verklaren door de mogelijke files eigen aan onder meer de Brusselse Ring. Een tweede oorzaak die ook de inschrijvingen enigszins heeft beknot blijkt het aanhoudend slecht weer van de laatste weken. Ook wandel- en fietsliefhebbers van OKRA zijn niet zo verzot op herfstweer.

Ruime keuze en een topsportlocatie

De OKRA-ers konden vanuit de Koornmolen op sportief vlak kiezen uit negen verschillende sportieve activiteiten. Zo was er petanque zowel in de petanquehal als buiten, wandelen met behulp van kaart en op eigen tempo of onder begeleiding. Er was ook een wandelzoektocht. Verder kon men ook kennis maken met het volleybal en het badminton. Kubb kon er gespeeld worden hetzij op een grasveld hetzij op het zopas aangelegde ‘strand’ en ten slotte kon er ook een initiatie piloxing gevolgd worden. Piloxing is een nieuwe trend. Het is een mix van pilates, boksen en dansen.

Tijdens de middag waren de deelnemers uitgenodigd op een barbecue. De tafels werden gedekt in de loods van de dienst openbare werken die ook gisteren dienst deed als gelegenheidszaal voor de Gooikse senioren en ook nog morgen de verzamelplaats zal zijn voor meer dan 600 gemeentelijke medewerkers uit de nieuwe fusiegemeente Pajottegem die er dan afspraak hebben voor hun intergemeentelijke personeelssportdag.

Met dank aan Martine De Beule voor de foto’s.

Dit nieuwsbericht delen: