GOOIK – Een grote meute supporters daagde op in het voetbaldorp

Voor de eerste wedstrijd van De Rode Duivels in de groepsfase van het Europees kampioenschap was de Plosj in Guuk herschapen in een heus voetbaldorp. Dat werd er opgezet op initiatief van de uitbaters van het eetcafé BAAR 28 (Gooik) en van café De JoNA (Leerbeek). Volgens de verwachtingen dienden een groot scherm, een foodtruck en drank om de supporters te laten genieten van een ruime overwinning tegen Slovakije. Dat liep echter uiteindelijk met de krappe 1-0 zege van de Slovaken verkeerd af. De ontgoocheling was dan ook bijzonder groot.

In de beginfase van de wedstrijd was er nochtans geen vuiltje aan de lucht. De Belgen begonnen sterk doch konden meerdere haast open kansen niet benutten. De supporters waren dan ook laaiend enthousiast en waren er rotsvast van overtuigd dat hun Rode Duivels toch een ruime zege tegemoet gingen. Het doelpunt van de Slovaken zette echter meteen een flinke domper op de stemming. Twijfel sloop in de rangen niet alleen bij de spelers zelf maar ook bij de supporters. Alle hoop werd dan ook gesteld op een betere tweede helft en op een herschikking van de troepen door coach Dominico Tedesco

De sfeer onder de supporters laaide terug op bij het begin van de tweede helft. Een vlotter spelende Belgische ploeg dwong opnieuw meerdere kansen af. Uitbundig was de stemming toen Romelu Lukako een eerste keer een tegendoelpunt aantekende. De sfeer werd echter vrij spoedig bijzonder enerverend toen de ref diende te beslissen over de geldigheid van dat doelpunt, dat uiteindelijk wegens buitenspel werd afgekeurd. Geen nood echter, vonden de supporters. De ploeg zal nu wel op haar elan doorgaan.

Toen de Belgische ploeg opnieuw een tegendoelpunt aantekende sloeg de vlam toch weer in de pan bij de aanwezigen. Doch ook hier terug vrij vlug twijfel toen diende gecheckt te worden of Luis Openda bij de voorbereiding van het doelpunt geen handsspel had begaan. Stiekem werd gehoopt van niet maar de realiteit dwong de scheidsrechter een tweede keer een Belgisch doelpunt af te keuren. Ook vanuit de Guukse Plosj werden de spelers dan verder aangemoedigd en naar voren gestuwd. Het mocht echter niet baten. Slovakije bleef baas over België.

Toch nog een feestje

Wie dacht dat de supporters na de teleurstellende nederlaag spoedig zouden afdruipen had het evenwel verkeerd voor. De ontgoocheling diende immers nog stevig doorgespoeld te worden. Ondanks alles zou het toch nog een leuk feestje worden. En hoe meer drank in de man en de vrouw hoe meer de tongen loskwamen over de gedurfde opstelling van de bondscoach en over de aanpak van de nog komende wedstrijden tegen Roemenië en Oekraïne. Eén ding onder de supporters bleef evenwel als een paal boven water staan: de Rode Duivels stoten zeker door naar de knock out fase.   

Dit nieuwsbericht delen: