HERNE – Ook de Sport Vlaanderen Mountainbikeroutes Landschapskubussen nu officieel opengesteld  

Samen met Sport Vlaanderen wil Herne voortaan onze mooie streek ook promoten aan de hand van het mountainbiken en zo deel uitmaken van het aaneensluitend netwerk van MTB routes van Sport Vlaanderen. Daartoe werden nu drie nieuwe routes officieel opengesteld en ingereden. Er kan aangesloten worden op de routes van Bever en Galmaarden en er is ook een doorsteek naar die van Gooik. Schepen voor sport Chris Degroote mocht thans in het bijzijn van burgemeester Kris Poelaert, collega’s uit het lokaal bestuur, een delegatie van het Gooiks gemeentebestuur, medewerkers van het platform vrije tijd evenals Nico Morton en Dirk Heylen van Sport Vlaanderen het drieluik ‘Landschapskubussen Herne’ officieel openstellen. Het is Alain Heymans, een pionier in het tracé van de routes,  die het peterschap van de routes aangeboden kreeg en aanvaardde.

Herne heeft nu ook zijn mountainbikesroutes onder het label ‘Sport Vlaanderen’ dat inmiddels al kan prat gaan op  in Vlaams-Brabant 8.000 km verdeeld over 43 erkende MTB-routes. De drie routes die deel uitmaken van ‘Landschapskubussen Herne’ kwamen tot stand in samenwerking met Sport Vlaanderen dat zorgde voor de ondersteuning en de begeleiding bij de ontwikkeling van de routes, de financiering, de aanmaak en de levering van de materialen. De gemeente stond in voor het uittekenen van de routes, het plaatsen van de signalisatie alsook de promo. Ook het onderhoud valt ten laste van de gemeente.

Trots

Schepen Kris Degroote: “Het is een moment waar velen van ons naar hebben uitgekeken en een project dat we na de succesvolle opening van de Finse piste eerder dit jaar,  met trots presenteren.  Ook deze realisatie past in de verkiezingsbeloftes van cd&v Herne uit 2018. Naast Sport Vlaanderen gaat mijn dank ook naar het agentschap Natuur en Bos en het agentschap Erfgoed evenals de buurgemeenten die hun medewerking hebben verleend. Samen werd er voor gezorgd dat deze routes niet alleen een sportieve uitdaging bieden maar ook respect tonen voor de natuur en het erfgoed van onze prachtige regio. Onze eigen technische dienst dan weer heeft er voor gezorgd dat alle nodige bewegwijzering en signalisatie goed en degelijk en in overleg werden geplaatst en dat er her en der gemaaid werd om er zeker  van te zijn dat de lussen er in optimale staat bijliggen”.

De nieuwe mountainbikeroutes, ‘Landschapskubussen Herne’ genaamd, bestaan uit drie lussen die ieder een uniek deel van het landschap laten zien. Zoals de naam al doet vermoeden, neemt elke route de MTB-er mee langs één van de landschapskubussen in Herne. Langs de rode route rijdt men voorbij zelfs twee kubussen en ook voorbij die van het Dominicanessenklooster. In totaal bieden de routes meer dan 70 km fietsplezier en avontuurlijke uitdagingen:

Groene route: afstand +/- 18 km, waarvan 37,5% offroad.
Blauwe route: afstand +/- 25 km, waarvan 43% offroad.
Rode route: afstand +/- 30 km, waarvan 50% offroad.

Referentie download: https://www.sport.vlaanderen/ik-wil-mountainbiken/vind-een-mountainbikeroute/

Skillsparks

“Op verschillende plaatsen blijven we zoeken naar alternatieve paden om de route nog aantrekkelijker te maken”, aldus nog Kris Degroote. “In het najaar zal er overigens ook nog verder overlegd worden met het agentschap Natuur en Bos om de twee aangeduide zones voor het aanleggen van erkende technische parcours verder te concretiseren en aan te leggen langs de steenweg Asse (Ter Rijst). Die technische MTB passages, skillsparks genoemd, kaderen overigens in het project van Sport Vlaanderen ‘Sporten in de natuur’ waar onze mountainbikeroutes ook deel van uitmaakt.

Na de inhuldiging werden de aanwezige bikers uitgenodigd de hoofdlus, de rode route van 30 km, gezamenlijk in te rijden en zo als eersten te ervaren wat deze prachtige route te bieden heeft.

Het basistracé van de mountainbikeroutes Landschapskubussen Herne gaat terug naar 2020 en naar de inspanningen van een werkgroep vanuit (H)echt Herne met  Alain Heymans, Maxime Cobbaert, Roland Pauwels en Joris Verreycken.

Dit nieuwsbericht delen: