GOOIKOORTS, het welbekend en niet te missen internationaal folkfestival is terug in aantocht

Het eerste weekend van (5,6 &7) juli wordt het opnieuw drie dagen lang genieten van Gooikoorts, hét inmiddels ruim bekend jaarlijks internationale folkfestival in Gooik. De festivalweide op  de oude atletiekpiste Houteman (Processiestraat 15) wordt dan eens te meer de plaats van afspraak voor een gezellig familiefestival met een kwalitatief sterk uitgebouwd programma. Internationale en Belgische toppers, folkbals, een unieke bouwersmarkt, leuke activiteiten voor kinderen, festivalkraampjes, animatie, grenzeloze jamsessies en nog veel meer zorgen er dan alweer voor een weekend vol leute, ontspanning en genot.

Grondlegger  

Herman Dewit (78) is een bijzondere Gooikenaar, een fervente Pajottenland-lover, een Belgische topmuzikant en bovenal één en al bekendheid door zijn werk in de Vlaamse folkwereld . Het is grotendeels aan hem te danken dat Gooik en folk al sinds de jaren ‘90 een goed huwelijk vormen. Herman is een veelzijdig musicus, een instrumentenmaker en een prominente figuur in de internationale muziekwereld. Hij heeft bijgedragen en draagt nog alle dagen bij tot het behoud en de promotie van de Vlaamse volksmuziek. Hij is actief in verschillende muzikale projecten maar het meest bekend is hij nog steeds via het muziekensemble ’t Kliekske dat staat voor traditionele Vlaamse muziek en het gebruik van authentieke volksinstrumenten. Herman zelf bespeelt verschillende instrumenten waaronder de draailier en de doedelzak. Hij geeft workshops en lezingen en heeft een aanzienlijke invloed op de folk- en volksmuziekscène niet alleen in België maar ook daarbuiten. Dewit is  dan ook – en terecht – een sleutelfiguur in de Vlaamse folkwereld. Naast zijn werk met ‘t Kliekske heeft hij immers ook ruimschoots bijgedragen tot de Vlaamse folkrevival. Door zijn betrokkenheid bij verschillende andere muzikale projecten en educatieve initiatieven  wist hij als geen ander de Vlaamse volksmuziek te behouden en te promoten.

Zo is Herman Dewit ook en onder meer de bezieler van vzw Muziekmozaïek Folk en Jazz. Dat is een vzw die opereert vanuit  het centrum van Gooik en vanuit de Kleine Sikkel in Gent en zich inzet voor het promoten, het stimuleren en het ondersteunen van folk- en jazzmuziek door het organiseren van evenementen, workshops en cursussen binnen die genres. Ook die vzw speelt een hoofdrol in het behoud en de ontwikkeling van de traditionele muziekcultuur in Vlaanderen (herman.dewit@fulladsl.be) .

Programma

Het programma van Gooikoorts oogt ook dit jaar bijzonder mooi. Herman Dewit: “Ook dit jaar zullen de bezoekers zich dansend kunnen vermaken op folkbals of iets lekkers kunnen eten bij de foodtrucks. Ook het kamperen midden in het groen in Gooik behoort tot de mogelijkheden. Er wordt ook kinderanimatie voorzien waardoor Gooikoorts ideaal is voor de ganse familie. Verder wordt er ook voor gezorgd dat mensen samen spontaan muziek kunnen maken op de festivalweide. Het zijn die muzieksessies die mee de uitzonderlijke sfeer tijdens het festival bepalen”. Overigens is ook de instrumentenmarkt terug van weggeweest. Die werd vorig jaar uit het programma gehaald om organisatorische redenen. “Tijdens deze editie kunnen de bezoekers dan ook opnieuw de instrumentenbouwers aan het werk zien en de instrumenten uitproberen”, zegt co-organisator Ilse Coppieters. “De markt komt er trouwens weer op vraag van vele bezoekers. Ze hebben die duidelijk gemist”.

Gooikoorts presenteert traditionele muziek uit diverse hoeken van Europa en voert de muziekliefhebber mee op een reis vol nieuwe ervaringen en ontdekkingen, zonder daarbij de roots uit het oog te verliezen. Een heel weekend lang wordt het dan ook live genieten van internationale en Belgische toppers in twee grote muziektenten. Naast luisterconcerten zijn er ook enkele folkbals, activiteiten voor kinderen en ruimte om tussendoor samen te jammen. Ontdek het volledig programma op deze website .

Blikvangers op vrijdag 5 juli

19:00 – Griff Trio
20:15 – Beljam
21:00 – Mes Souliers Sont Rouges
23:15 – Geronimo / BAL

Extra’s: vuur, bubbels en een bulderlach door Ron Jaluai (doorlopend)

Blikvangers op zaterdag 6 juli

13:00 – Boreas / BAL
15:30 – JenliSisters
17:00 – Erlendis
18:30 – Ryan Young
20:00 – Kongero & WÖR
21:45 – Omiri
23:15 – Jiggy

Blikvangers op zondag 7 juli

11:00 – De Lange Zangtafel
13:00 – Ghent Folk Violin Project
15:00 – Rawhide
17:00 – Et Encore
19:00 – Mec Lir
20:30 – Variomatic / BAL

Goedkopere of duurdere tickets

Opvallend is de nieuwe ticketformule waarbij de bezoeker zelf kiest hoeveel hij voor een ticket wil betalen. “We werken vanaf nu met 3 tarieven en iedereen kan kiezen welk tarief voor hem of haar van toepassing is zonder hiervoor bewijsstukken te moeten voorleggen”, zegt Filip Verneert, de directeur Muziekmozaïek Folk & Jazz. “We hebben een basistarief, maar ook een plustarief voor wie het niet erg vindt om wat meer te betalen en ook een mintarief voor wie niet zo veel geld kan neertellen. We laten de mensen vrij kiezen, en het valt op hoeveel mensen er al voor het plustarief hebben gekozen. Inwoners van Gooik kunnen overigens op zondag opnieuw gratis naar Gooikoorts.

Nadere info : +32 (0)2 532 28 38
rik.couchez@gooikoorts.be (programmatie & algemene coördinatie)
anneleen@gooikoorts.be (vrijwilligers)
ilse.coppieters@muzmoz.be (algemene vragen & festivalmarkt)
instrumentenmarkt@gooikoorts.be (bouwersmarkt)
Postadres organisator (Muziekmozaïek): Wijngaardstraat 5, 1755 Gooik
Ook te volgen op deze Facebookpagina

Dit nieuwsbericht delen: