PAJOTTENLAND – Rotaryclubs financierden aankoop van 9 pijnpompen voor Omega vzw Wemmel  

In het bijzijn van een ruime delegatie Rotariërs uit de clubs Herne-Markvallei, Sint-Pieters-Leeuw en Gaasbeek-Pajottenland mocht professor/hoogleraar Wim Distelmans in naam van Omega vzw in restaurant Klavervier (Lennik) een cheque ontvangen van 11.033,53 euro. Dat aanzienlijk bedrag werd geschonken aan die palliatieve zorgverlener in het werkingsgebied Brussel-Halle-Vilvoorde om bij te dragen tot het aankopen van negen pijnpompen. In het bedrag zit ook een bijdrage van 3200 euro vanuit de algemene Rotary Foundation-pot.

Palliatieve thuiszorg

Omega vzw staat voor mobiele begeleidingsequipes voor palliatieve zorg in thuissituaties en thuisvervangende woonsituaties. Die zorgverlening heeft een acuut gebrek aan pijnpompen en beschikt niet over de nodige financiële middelen om hieraan te verhelpen.

Onder meer in Vlaams-Brabant worden palliatieve zorgdiensten georganiseerd door verschillende instanties en teams die samenwerken om de best mogelijke zorg te bieden aan patiënten met een levensbedreigende ziekte om hun levenskwaliteit alsnog te optimaliseren door symptoombestrijding, psychosociale ondersteuning en andere zorgvormen. Genodigde professor-hoogleraar Wim Distelmans staat bekend voor zijn inzet en werk op het gebied van palliatieve zorg en euthanasie. Hij is één van de meest prominente figuren in België in deze materie. Als voorzitter van Omega vzw was hij thans de genodigde van de Rotaryclubs Herne-Markvallei,  Sint-Pieters-Leeuw en Gaasbeek-Pajottenland bij wie zijn oproep voor meer financiële armslag voor het aankopen van pijnpompen niet in dovemansoren was gevallen.

Wie palliatieve zorg zegt kan niet voorbij aan pijnverlichting. Een Micrel MP daily+ mm/24 hr-pijnpomp is een medisch apparaat dat nauwkeurig gedoseerde hoeveelheden medicatie afgeeft, meestal pijnstillers zoals opioïden, wat helpt om een constante en optimale pijnverlichting te bieden en zo dan ook een betere levenskwaliteit aan patiënten in hun laatste levensfase.

Stille geldschieters 
Wie ook Rotary denkt weet dat ook lokale clubs vaak eerder stille geldschieters zijn voor projecten met een humane inslag. In die steunverlening kunnen zij – mits het naleven van een intern reglement – een beroep doen op  (district) Grants. Dat zijn subsidies voor kleinschalige projecten waarbij middelen uit  de Rotary Foundation worden verdeeld en toegekend. Een voorwaarde is onder meer dat de verzoekende club in het verleden al financieel heeft bijgedragen tot de Rotary Foundation.

Dit nieuwsbericht delen: