Het Europees kampioenschap voetbal voor landenploegen van start in Duitsland

Deze avond werd het Europees kampioenschap (EK) voetbal voor landenploegen op gang getrapt met de openingswedstrijd van het gastland Duitsland tegen Schotland. Dat toernooi wordt sinds 1960 om de vier jaar georganiseerd. De vorige editie werd gewonnen door Italië dat in de finale Engeland versloeg met strafschoppen (3-2). Eerder was de wedstrijd na verlengingen geëindigd op 1-1.

Elk toernooi heeft zijn eigen verhalen, legendes en memorabele momenten bijgedragen tot het erfgoed van het Europees kampioenschap. Hierbij dan ook een reeks weetjes over dat kampioenschap zowel uit het verleden als uit de thans op gang gefloten editie. 

Goed om weten

 1. Het Europees kampioenschap voetbal mannen 2024 of UEFA Euro 2024 is nu toe aan zijn 17e editie. Het wordt gehouden in Duitsland.
 2. Het nieuwe logo van het EK 2024 voetbal is geïnspireerd op de 55 vlaggen van alle landen die mee deden aan de kwalificaties voor het EK 2024
 3. Duitsland doet niet mee aan de EK-kwalificatie, omdat Duitsland het gastland is van het EK.
 4.  Aan het EK 2024 voetbal nemen 24 landen deel. Georgië doet voor de eerste keer mee.
 5. De 6 poules zijn:
  Duitsland, Hongarije, Schotland, Zwitserland.
  Spanje, Albanië, Kroatië, Italië
  Engeland, Denemarken, Slovenië, Servi
  Frankrijk, Oostenrijk, Nederland, Polen
  België, Roemenië, Slowakije, Oekraïne
  Portugal, Turkije, Tsjechië, Georgië .
 6. De Rode Duivels zitten in groep E en spelen daardoor in Keulen, Frankfurt en Stuttgart.
 7. Selectie 25 Rode Duivels EK 2024
  Doelmannen: Koen Casteels, Thomas Kaminski, Matz Sels
  Verdedigers: Timothy Castagne, Maxime De Cuyper, Zeno Debast, Wout Faes , Thomas Meunier, Arthur Theate, Jan Vertonghen
  Middenvelders: Yannick Carrasco, Kevin De Bruyne, Charles De Ketelaere, Orel Mangala, Amadou Onana, Youri Tielemans, Arthur Vermeeren, Aster Vranckx, Axel Witsel
  Aanvallers: Johan Bakayoko, Jérémy Doku, Romelu Lukaku, Dodi Lukebakio, Lois Openda, Leandro Trossard
 8. De Rode Duivels spelen maandag 17 juni, 18.00 uur: België – Slowakije
  Zaterdag 22 juni, 21.00 uur: België – Roemenië
  Woensdag 26 juni, 18.00 uur: Oekraïne – België
 9. Domenico Tedesco staat momenteel aan het roer van de Rode Duivels. Op 8 februari 2023 werd Tedesco aangesteld als bondscoach van de Rode Duivels. De toen 37-jarige coach was eerder trainer bij Schalke 04, Spartak Moskou en RB Leipzig.
 10. De finale wordt gespeeld op 14 juli 2024. Er worden in totaal 51 wedstrijden gespeeld verspreid over de tien speelsteden Berlijn, München, Düsseldorf, Stuttgart, Keulen, Hamburg, Leipzig, Dortmund, Gelsenkirchen en Frankfurt.
 11. Het Signal Iduna Park in Dortmund, het stadion van Borussia Dortmund, is goed voor 81.365 toeschouwers. De Allianz Arena in München, het stadion van Bayern München, kan 75.024 toeschouwers opvangen. Het Olympiastadion in Berlijn, het stadion van Hertha BSC, dan weer is goed voor  ruim 74.475 zitjes. Dat historisch beladen stadion werd speciaal gebouwd voor de Olympische Spelen in 1936. Het maakt dan ook een bijzondere plek uit in de Duitse geschiedenis.
 12. Cristiano Ronaldo is de topscorer allertijden op een EK. De Portugees heeft inmiddels vijf Europees Kampioenschappen op zijn naam staan, waarin hij veertien keer het net vond.
 13. De kosten voor de organisatie van het EK 2024 worden geschat op 645,5 miljoen euro. Die kosten behelzen onder andere de vergoedingen aan clubs, het prijzengeld en de organisatiekosten. De UEFA maakt 140 miljoen euro vrij om clubs te vergoeden voor het vrijgeven van hun spelers.
 14. Onze Duivels plaatsen zich voor EURO 2024 in Duitsland na een 2-3 overwinning in en tegen Oostenrijk. Zij spelen nu in de groepsfase tegen Slovakije (17/06 om 18u), tegen Roemenië (22/06 om 21u) en Oekraïne (26/06 om 18u).
 15. Het eerste EK vond plaats in 1960 in Frankrijk en werd gewonnen door de Sovjet-Unie, die toen Joegoslavië versloeg in de finale met 2-1 na verlengingen.
 16. Spanje is samen met Duitsland het land dat al drie keer het EK wist te winnen. Spanje is ook het enige land dat twee keer op rij, in 2008 en 2012, het toernooi wist te winnen (met in 2010 ook de WK-titel). Frankrijk en Italië zijn op twee EK-titels blijven hangen. Nederland won een keer (1988) terwijl België nog nooit het EK heeft gewonnen.
 17. In 1964, bij het tweede EK in Spanje, weigerde Griekenland te spelen tegen Albanië vanwege de toenmalige gespannen oorlogstoestand tussen de twee landen. Dit was een van de weinige keren dat politieke spanningen invloed hadden op het toernooi.
 18. Nederland won in 1988 voor het eerst het EK in West-Duitsland, mede dankzij de legendarische volley van Marco van Basten in de finale tegen de Sovjet-Unie. Het was ook het toernooi waarin Nederland afrekende met de halve finale ‘vloek’.
 19. Denemarken won verrassend het EK in 1992. Het team werd pas op het laatste moment toegelaten tot het toernooi als vervanger van het uitgesloten Joegoslavië. Het versloeg Duitsland in de finale met 2-0.
 20. Griekenland zorgde voor een van de grootste verrassingen in de voetbalgeschiedenis door het EK 2004 te winnen. Onder leiding van Otto Rehhagel versloegen ze dan gastland Portugal in de finale met 1-0.
 21. De enige speler die een hattrick heeft gescoord in een EK-finale is de Michel Platini (Fr). Hij deed dit tijdens het EK 1984, waar hij negen doelpunten scoorde in vijf wedstrijden, een record dat nog steeds staat.
 22. België organiseerde het toernooi in 1972. Ze behaalden de derde plaats na een overwinning op Hongarije (2-1) in de troostfinale. In 1980 behaalde België de finale, wat hun beste prestatie ooit is op een EK. In de finale verloren ze met 2-1 van West-Duitsland.
 23. In 2000 was België mede-organisator van het toernooi samen met Nederland. Ze werden uitgeschakeld in de groepsfase.
 24. Spanje is het enige team dat het EK twee keer achter elkaar heeft gewonnen (2008 en 2012). Onder leiding van coach Vicente del Bosque versloegen ze Italië met 4-0 in de finale van 2012, de grootste overwinning tot op heden in een EK-finale.
 25. Vier keer won het gastland het toernooi: Spanje (1964), Italië (1968), Frankrijk (1984) en Nederland (1988).
 26. Het toernooi is door de jaren heen gegroeid. Aanvankelijk deden  in 1960 slechts vier teams mee. Dat aantal dikte aan tot acht in 1980, tot zestien in 1996 en sinds 2016 tot 24 teams.
 27. Het EK 2020, dat oorspronkelijk gepland stond om in 2020 gehouden te worden, werd uitgesteld naar 2021 vanwege de COVID-19-pandemie. Dit was de eerste keer dat het toernooi in meerdere landen werd opgezet, met 11 landen en steden als gastheren.
 28. Het EK 2020 was het eerste EK waar de Video Assistant Referee (VAR) werd gebruikt, wat een belangrijke bijdrage betekende voor de arbitrage.

Aan alle voetbalfans ….. VEEL KIJK- en LUISTERPLEZIER8

Dit nieuwsbericht delen: