GOOIK – Petanquehal in de Koornmolen sfeervol aangekleed met vier kunstwerken

Goed één jaar geleden mocht het gemeentebestuur met zijn toenmalige sportschepen Gunther De Wilde in samenwerking met het gemeentelijk sportcentrum Koornmolen klinken op de opening van een nieuwe en overdekte petanquehal met zes banen. Die investering kwam er ten dienste van de ‘sport’ maar ook en vooral ten gunste van het gemeenschapsleven. En met het uitblijven van de zomer dit voorjaar is het dan ook een druk bezette locatie. Maar om aan het zicht op de relatief kale muren te verhelpen heeft de Gooikse cultuurvereniging ‘Zin in Kunst’ – met zijn voorzitter Fons Van der Graesen – inmiddels gezorgd voor een zinvolle inkleding. ‘Zin in Kunst’ deed een beroep op kunstenaars om een kunstwerk te realiseren met een verwijzing naar de petanquesport. Reproducties van die werken op spandoeken hullen thans de hal in een passend sfeervol kader.

Sport en cultuur

Schepen Samuel Billens: “Het is fijn te zien dat sport en cultuur samenkomen. De grote schilderijen brengen de petanquehal nog meer tot leven en doen wegdromen. We kregen al positieve reacties op dit gezamenlijk project en hopen in de toekomst op nog meer leuke samenwerkingen”. De kunstwerken zijn van Richard Hanssens, Guy Van Vreckem en Frank De Clercq. Zij stelden vier  werken ter beschikking van het lokaal bestuur die ze per twee liet uitvergroten en reproduceren op een zeil. De originele werken blijven wel de eigendom van de kunstenaar.

De kunstenaars

Richard Hanssens, de schilder van het tweeluik, kanaliseert zijn passie in expressieve vormen van figuratief tekenen en schilderen die zich in de loop der jaren hebben ontwikkeld. Zijn artistieke reis heeft hem naar grotere en meer levendige formaten geleid. De onderwerpen van zijn werken draaien voornamelijk om de sportwereld wat dan resulteert in kunstwerken die op authentieke wijze ook zijn passie voor sport en zijn uniek artistiek perspectief weerspiegelen: “Ik creëerde scènes waarin de inwoners van Gooik elkaar kunnen ontmoeten en onder elkaar spelletjes spelen alsook plezierige dingen kunnen delen. Momenten net als in de dorpen van de Provence”.

Guy Van Vreckem is een kunstenaar afkomstig uit Ternat en nu woonachtig in Oetingen. Guy zijn atelier bevindt zich op een zolderkamer waar hij knusjes zijn werken tot uiting kan brengen. Guy maakt nogal abstracte kunst, meestal landschappen uit zijn hoofd die ontstaan op onmogelijke momenten. Guy speelt graag met verf en kleurtjes. Zijn schilderij kreeg de benaming mee van ‘Langs de afdaling van de Kesterheide naar de dorpskerk toe’.

Voor zijn ‘schets’ gebruikte Frank De Clercq eenvoudige materialen zoals potlood, houtskool, inkt en een weinig verf. Hij visualiseert de ‘petanquespeler’ met een minimale uitrusting die verwijst en bijdraagt tot de populariteit van de sport. Een terrein, ‘boules’ en een ‘cochonet’ zijn voldoende om overal en altijd te kunnen genieten van het spel.

Afhuren kan

De volledige petanquehal of een petanquebaan afhuren kan elke dag. Contacten, tarieven, reglement en modaliteiten zijn te lezen op deze pagina  (huur infrastructuur Koornmolen/petanquehal).

Dit nieuwsbericht delen: