HERNE – GO! Markevallei mag zich voortaan ‘peter’ van het natuurgebied Markvallei in Galmaarden noemen

Ook voor de basisschool GO! Markevallei loopt het schooljaar alweer op zijn laatste beentjes. Het werd een schooljaar waarbij het jaarthema ‘Reis rond de wereld’ de kinderen op verschillende manieren heeft verrijkt. Via hun leerkrachten wisten zij zo bredere perspectieven te ontwikkelen en zich voor te bereiden op een steeds meer geglobaliseerde samenleving. Naast het jaarthema waren voor de GO!-school ook en onder meer de uitbouw van de speelplaats, de samenwerkingsprojecten met lokale verenigingen en het ‘Natuurpunt-peterschap’ belangrijke hoofstukken.

Een daadwerkelijke betrokkenheid

Sinds eind april mag  GO! Markevallei zich ook officieel ‘Peter van het natuurgebied Markvallei in Galmaarden‘ noemen. Samen met nog basisscholen uit Kampenhout, Dworp, Kortenberg, Landen, Rotselaar en Tielt-Winge kregen zij vanuit de provincie Vlaams-Brabant dat label toegekend. Hiermee wil de provincie ook kinderen betrekken bij het behoud en de bescherming van plaatselijke natuurgebieden. Als peter neem je een daadwerkelijke betrokkenheid op voor een natuurgebied en help je mee aan het promoten, het onderhouden en het beschermen van de natuur.

Gedeputeerde provincie Vlaams-Brabant Bart Nevens: “Scholen die meer dan 10 jaar leren over een natuurgebied in hun buurt en daar ook in komen werken en de natuur verkennen, worden beloond voor hun inzet en worden peter van dat gebied. ​Het project Educatief Natuurbeheer, in samenwerking met Natuurpunt Beheer, wordt al 28 jaar ondersteund door de provincie Vlaams-Brabant. Jaarlijks nemen een 160-tal scholen deel aan het project en gedurende meer dan 25 jaar hebben al meer dan 140.000 leerlingen op deze manier intensief kennisgemaakt met de natuur”.

Een mooi resultaat

Directrice Katrien Van Vaerenbergh: “Onze deelname aan het ‘Educatief natuurbeheer’-project  gebeurde in drie stappen. Eerst werden de leerlingen van het vijfde leerjaar in de klas geïnformeerd over natuur en natuurbeheer.  Al in oktober gingen zij twee halve dagen aan de slag in het natuurgebied van vzw De Mark in Galmaarden. Daar namen zij vooral het verwijderen van overtollige grassen en invasieve begroeiing voor hun rekening zodat het betrokken perceel meer passend zou zijn  voor de groei van meer natuurlijke bloemsoorten. ​Ten slotte gingen ze in april terug naar het natuurgebied om de resultaten van hun werk te bewonderen en natuuronderzoekjes uit te voeren. En tot ieders voldoening mocht het resultaat er zijn!”

Leerrijk

Vanuit de kindermonden klonken er alleen maar positieve reacties: “We hebben veel geleerd over planten en dieren, we hebben van heel dichtbij dieren- en plantensoorten ontdekt die wij nog maar zelden of nooit van zo dichtbij gezien hebben, wij hebben ook de natuur leren ‘ruiken’, het onderhoud van een natuurreservaat is heel wat anders dan het onderhoud van een siertuin, in de poel zagen wij een ganse reeks insecten en ook salamanders en andere merkwaardige bewoners,…..”

Een tevreden directrice Katrien besluit: “Door aan deze activiteit mee te doen kunnen kinderen praktische ervaring opdoen en een diepere waardering en meer begrip ontwikkelen voor de natuur en het milieu, en ook dat is een belangrijke opdracht van het basisonderwijs”.

Dit nieuwsbericht delen: