GALMAARDEN – Schoolkinderen mochten uitbundig de 75ste verjaardag van Urbanus mee vieren  

In het gemeenschapscentrum Baljuwhuis mochten de kinderen van de Galmaardse scholen mee de 75ste verjaardag van Urbanus komen vieren. Weliswaar verjaart hij volgens de wet pas morgen op 7 juni. Doch dat kon de feestpret van de uitgelaten kinderen geenszins bederven. Ook het bestuurscollege van burgemeester Ludo Persoons was van de partij evenals enkele genodigden. In feite was het de guitige Urbanus er om te doen naar aanleiding van zijn verjaardag zijn nieuwe en allicht laatste theatershow De Bes Tof te komen voorstellen. Maar daar werd door de schoolkinderen en het lokaal bestuur gretig op ingepikt om hem een gelukkige verjaardag te komen toewensen. Hij werd door hen dn ook overladen met allerlei attenties.

Een grote staat van verdienste

In zijn gelegenheidstoespraak deed burgemeester Ludo Persoons tot ieders waardering zijn best om het verhaal rond de viering van Urbanus’ 75ste verjaardag in een ludieke sfeer in te kleden. De komiek kwam aangeland in Tollembeek op 31 juli 1975 en overleeft momenteel zo zijn tweede gemeentelijk fusieverhaal. Dat ‘Bakske vol met stro’, een van zijn tophits, eind 1979 leidde tot een controverse met de toenmalige pastoor mocht zeker ook niet in dat verhaal ontbreken. De burgemeester was alleszins ook vol lof voor de jarige: ”Urbanus maakte Tollembeek groter dan Galmaarden en dat leverde hem ter gelegenheid van de opening van het gemeentelijk ontmoetingscentrum  in 2004 het ereburgerschap op. Het beeld van de stripfiguur dat de gemeente dan werd geschonken staat er nog altijd permanent tentoongesteld en wordt ‘manneke pis-gewijs’ per seizoen in een ander kostumeke gestoken. Urbanus is ook de man die een bronzen beeld van 5 kg liet maken als symbool voor de jaarlijkse cultuurprijsuitreiking, volgens Urbain gemaakt van 4,900 kg van zijn Leuvense stoof en 100 g brons. Nog een blijk van erkentelijkheid naar zijn leefomgeving toe is het Urbanusbeeld naar zijn stripfiguur in het centrum van Tollembeek. Dat beeld kwam er op initiatief en kosten van Urbanus zelf. Ook ontwierp hij het beeld. De technische realisatie dan weer werd toevertrouwd aan zijn goede vriend Koenraad Tinel, eveneens ereburger, beeldhouwer en inwoner van Vollezele. Het standbeeld weegt 400 kg maar we wisten al lang dat hij een zwaargewicht was. De Urbanus-strips waren niet alleen een kinderdroom die voor hem in vervulling ging maar maken ook een echte nalatenschap voor zijn jeugdige fans uit”.

De burgemeester rondde af met te verwoorden hoe de meeste inwoners Urbanus in de gemeente kennen: “Een echt podiumbeest maar in het dagdagelijkse leven een eenvoudige, bedeesde Tollembekenaar die iedereen respecteert en vooral geen vedette-allures heeft”. Hij wenste Urbain  ten slotte dat het hem nog goed moge gaan en dat hij nog moge genieten vooral van zijn gezin en de komende jaren ook nog van het prachtig Pajottegem dat voluit in de steigers staat.

Urbanus’ laatste theatershow

Met een rode bes in de hand kondigde Urbanus zijn nieuwe theatershow aan: De Bes Tof. Het wordt een best-of voorstelling waarin hij zijn beste grappen, sketches en liedjes verzamelt.

Urbanus is een levende legende niet alleen in zijn Tollembeek maar ook in ons land. Een komische carrière doorheen alle theaters in Vlaanderen en Nederland, hitsingles als ‘Bakske vol met stro’ en ‘Poesje Stoei’, vier stripreeksen, hoofdrollen in twee van de grootste Vlaamse kaskrakers: Urbanus is de meest gevarieerde artiest die ons land rijk is. Momenteel is hij nog tot eind deze maand op tour met zijn voorstelling Bis Bis Bis. “Veel mensen dachten dat dat mijn laatste tournee zou zijn, maar ik doe er dus nog ééntje. Ik ga voor de eerste keer in mijn carrière  op zoek naar mijn leukste sketches en stunts uit mijn eigen shows van de jaren ’70 tot nu. Maar uiteraard zal ik daar ook wel nieuwe grappen tussen steken, ik wil mijn publiek altijd blijven verrassen”.

Het is overigens een echt feestjaar voor Urbanus. Hij wordt morgen 75 jaar en daar staat van alles rond gepland. Zo verscheen er onlangs een verzamelalbum met Urbanus’ favorietjes, ‘Favoliedjes’. Verder gaat hij deze zomer op tour langs de festivals met De Fanfaar. Vandaag kondigde hij dan ook nog eens z’n afscheidstournee De Bes Tof aan. “Als ik te lang zou wachten met een nieuwe show aan te kondigen, dan kan ik enkel spelen in wachtzalen van tandartsen, want dan zijn alle zalen volgeboekt”, grapt Urbanus. In januari 2025 plant hij allerhande try-outs om dan vanaf februari 2025 op tournee te gaan door Vlaanderen. Info, speeldata en tickets via www.COMEDYSHOWS.be .

Dit nieuwsbericht delen: