GOOIK – Ruime belangstelling voor voorstelling boek Wandelen langs Geluksplekjes …

Niettegenstaande De Koormolen het decor vormde voor een Inclusieve Vijfkamp en Gooik ook nog eens doorkruist werd door honderden wandelaars die deelnamen aan de Heidetochten kon toch ook de voorstelling van het boek ‘Wandelen langs geluksplekjes – Geluk zit achter een klein hoekje….’ van de twee rasechte Gooikenaars Michel Doomst en Jean-Pierre Schoukens in de Sint-Pieterskerk van Leerbeek genieten van een ruime belangstelling.  ‘Wandelen langs geluksplekjes’ is een uitgave van de Heemkundige Kring van Gooik en draagt het nummer 57.

Een schat aan kleine erfgoedwaarden

Met hun wandelboek willen de auteurs duidelijk maken “dat Gooik en het Pajottenland een schat aan kleine erfgoedwaarden bezitten die een verre zoektocht overbodig maken en dat de vijf Gooikse dorpen stuk voor stuk hoekjes en kantjes kennen die uniek zijn in Vlaanderen. Het is vooral een kwestie van ze te willen zien en verwonderd te bewonderen”. Het boek is tegelijk een gids, een fotoalbum,  een naslagwerk en een geluks- en citatenboek. Met voor de dorpskernen Gooik, Strijland, Oetingen, Kester en Leerbeek werden voor ieder twee goed overwogen, wel doordachte en knap uitgewerkte wandelroutes van maximaal 5 km uitgestippeld.

Ook bezinnende mijmeringen

Het idee iets uit te werken rond geluk waarbij het wandelen het aangewezen instrument zou zijn liet de auteurs al enige tijd niet los. Michel Doomst: “Met ons boek willen wij niet alleen onze eigen dorpelingen maar ook mensen van buiten onze gemeente wandelend laten genieten van zowel de kleine elementen in het landschap als de weinig opvallende bezienswaardigheden langs de routes. De routes werden bewust kort gehouden om zoveel als mogelijk mensen in de gelegenheid te stellen de wandelingen, die overigens ook bezinnende mijmeringen inhouden, aan te kunnen. Dagelijks komen we voorbij aan zaken waar wij niet meer bij stilstaan. Met ons boek willen wij dan ook de waardering voor ons landschap en voor ons erfgoed vergroten en ze zo meehelpen in stand te houden. Eens die plekjes beter gekend zullen ze ook meer naar waarde ingeschat worden en zal ook de neiging om ze nog beter in stand te houden toenemen. Wij stellen immers vast dat onze inwoners vaak niet alle delen van hun gemeente kennen”.

Iedere wandeling wordt gevisualiseerd aan de hand van een routeplan en van foto’s en bevat ook de informatie over de afstand en de tijdsduur. De voorstelling werd gevolgd door een instapwandeling langs de kapel van de Stevenisten en afgerond met een kleine receptie aangeboden door het gemeentebestuur.

‘Wandelen langs geluksplekjes’ (142 blz.), uitgegeven door de Heemkundige Kring Gooik, is te verkrijgen via deze weblink .  Prijs: Leden HK Gooik: 15 euro, niet-leden: 17,50 euro. Bestellen kan ook via mail naar info@heemkunde-gooik.be

Dit nieuwsbericht delen: