GOOIK – De Inclusieve Vijfkamp ten bate van Zonnestraal was terug een schot in de roos

Het was behoorlijk druk op de atletiekpiste aan de Koornmolen voor de 8ste editie van de Inclusieve Vijfkamp. De voormalige Belgische topsprintster en olympisch medaillewinnaar Kim Gevaert mocht er het startschot geven. De Inclusieve Vijfkamp is een organisatie van Havinet vzw – met zijn site Zonnestraal in Lennik – die bedrijven, verenigingen en serviceclubs uitdaagt om onderling te strijden in vijf atletiekdisciplines. De 30 ploegen waren dan ook samengesteld uit deelnemers uit het bedrijven- en verenigingscircuit, mensen met een beperking en ook kinderen van atletiekclub Pajottenland (ACP). Het werd weerom een fantastische namiddag waar teamspirit, sport en inclusie centraal stonden. Na het sporten konden de deelnemers en de supporters nog nagenieten bij animatie en een receptie. Alle sporters mochten ook naar huis met een goodybag.

Inclusie binnen de sport bevorderen

De motor achter de Inclusieve Vijfkamp is An De Neve. Haar primair doel was een sportevenement organiseren om de inclusie binnen de sport te bevorderen. Inclusie dan in de zin van insluiting, integratie, toegankelijkheid, participatie, gelijkheid en betrokkenheid. Op een originele manier wilde zij bedrijven kennis laten maken met een persoon met een beperking en zo het taboe wegwerken:  “In onze vijfkamp is iedereen een winnaar. Iedere ploeg gaat er voor en trekt als het ware de persoon met een beperking mee over de streep”.

Via het inclusief contact is het Zonnestraal er vooral om te doen de vooroordelen en de angst tegenover beperkingen te verlagen en anderzijds de empathie bij het door het leven gaan met zulke beperkingen te verhogen. Voor de deelnemende bedrijven en verenigingen vormt dit dan een ideale gelegenheid om in contact te komen met andere sociale groepen om zo hun maatschappelijke betrokkenheid en hun ethisch ondernemen te verhogen. Het samenbrengen van mensen met verschillende achtergronden bevordert immers onderlinge relaties en begrip.

Met de sponsoring en de opbrengst van deze editie Havinet vzw (Zonnestraal) een elektrische wagen aankopen. Zo wordt ook ingezet op duurzaamheid. De Inclusieve Vijfkamp is erkend door Sport Vlaanderen als ‘Good Practice’. Die erkenning wordt gegeven aan projecten die opvallen door hun kwaliteit, innovatie, impact en positieve bijdrage aan de gemeenschap.

De vijf disciplines die aan bod kwamen waren de 100m sprint, het kogelstoten, het verspringen, 4 x 100m aflossing en 800m lopen. De deelnemende teams werden aangeleverd door ABC-drukkerij, Windsol, Cammaert, Lindemans Aalst, Coucour beentjes, Karen De Waele, Dome, Club51 Halle, Inkendaal,  Jan De Nul, gemeente Lennik, gemeente Gooik, Markopack, Norgay Accountants, notaris Van Eeckhoudt, Rotary Gaasbeek Pajottenland, Sedibo, Lions Ninove, Lucoban-Scobbejakken, Parts-Point, Ronde Tafel Ninove, Garage Geeraarts en White Zebra.

Dit nieuwsbericht delen: