GOOIK heeft er 240 legkippen bij die meehelpen bij het verminderen van het restafval

Al voor de 20ste keer doet ook de gemeente Gooik mee aan de jaarlijkse ‘Kippenactie’. Die actie  verwijst naar een initiatief waarbij huishoudens kippen houden om organisch afval, zoals voedselresten, te verminderen. Dit kan aanzienlijke voordelen bieden voor het verminderen van restafval.

Bij ’t Kippenhof, het bedrijf van Dirk Matton en Els Dekens aan de Ninoofsesteenweg, was het dan ook behoorlijk druk. Op de afspraak daagden 110 gezinnen op om er hun bestelde 245 jonge bruine legkippen op te halen. Gezien het groot aantal kon het lokaal bestuur de betere prijs van 10,75 euro/kip bedingen. Wie twee kippen kwam afhalen kreeg er een zak kippeneten met een koopwaarde van om en bij de 11 euro bij.

Minder verwerking van restafval  

Kippen doen zich graag te goed aan voedselresten zoals groente- en fruitafval, brood, rijst en andere keukenresten. De actie levert zo een bijdrage tot het verminderen van de hoeveelheid organisch materiaal  dat anders bij het restafval terecht zou komen. Dat houdt dan ook in dat er minder afval dient verwerkt te worden wat dan weer leidt tot lagere kosten voor afvalinzameling en -verwerking. Daarnaast kunnen de eieren die de kippen leggen een bron van voedsel en besparing zijn.

Schepen voor milieu en natuur Lieven Krikilion gaf mee dat twee kippen voor om en bij 50 kg afval kunnen opnemen. In hun totaliteit zijn de 245 verkochte legkippen dan ook goed voor meer dan 10 ton restafval op jaarbasis, hetgeen niet alleen bijdraagt tot een vermindering van het te verwerken afval maar tegelijkertijd een meer duurzame leefomgeving in de hand werkt. En een jonge legkip die geniet van een buitenloop zou daarbovenop ook nog eens goed zijn voor 250 à 300 eieren per jaar.

Een leuk toemaatje

Op onderstaande foto één van de afhalers van 2 kippen. Niets bijzonders op zich, zij het niet dat de nieuwe eigenaar Jozef De Vos heet! Die twee kippen zijn dan ook best op hun hoede in hun nieuwe thuis.

Dit nieuwsbericht delen: