GOOIK – Raadsleden niet voldoende in aantal om geldig te vergaderen

Bij de aanvang van de zitting van de gemeenteraad hebben de vijf leden van de N-VA fractie de vergadering verlaten. De cd&v-meerderheidsfractie was daardoor nog slechts met 10 raadsleden aanwezig en bereikte zo niet meer de vereiste meerderheid van de raadsleden (11) om alsnog geldig te kunnen vergaderen. Bij een gelijkaardige toestand tijdens een vorige zitting had de N-VA fractie overigens al een waarschuwende vinger uitgestoken.

“Het loopt stroef bij cd&v Gooik”, zegt Kristoff Hemelinckx, gemeenteraadsraadslid in Gooik en perswoordvoerder N-VA Pajottegem. “Nadat vorige maand nog één van haar gemeenteraadsleden uit ongenoegen de partij verliet, waren er nu niet genoeg cd&v’ers aanwezig, waardoor de gemeenteraad afgelast diende te worden. In 2019 startte cd&v de legislatuur met 16 van de 21 zetels in de gemeenteraad, vandaag hangt de meerderheid aan een zijden draadje”.

Malaise

“We zitten aan de derde burgemeester, de vierde wissel in het schepencollege, het vijfde gemeenteraadslid dat cd&v verlaat of niet meer komt opdagen en drie cd&v’ers die weigerden in de gemeenteraad te komen zetelen. De malaise binnen cd&v Gooik lijkt compleet”, stelt  raadslid Jason Broodcoorens (N-VA). “Dit betekent niet alleen een afgang voor de partij die al bijna 36 jaar absoluut aan de macht is, maar het is ook niet positief voor de Gooikenaar”.

“Omdat er deze keer slechts tien cd&v’ers aanwezig waren, kon de voorzitter van de gemeenteraad dan ook niet anders dan de gemeenteraad af te gelasten”, stelt de woordvoerder verder. “N-VA had de meerderheid in principe kunnen depanneren maar volgens raadslid Jason Broodcoorens heeft cd&v de afgelopen zes jaar elk voorstel van zijn partij geweigerd, waardoor zijn fractie zich nu niet geroepen voelde om cd&v te hulp te schieten”.

Gewaarschuwd

Aan de basis van dit probleem liggen verschillende oorzaken, volgens de N-VA fractie. “36 jaar lang regeert cd&v in Gooik met een absolute meerderheid, maar nu de fusie met Galmaarden en Herne nadert, voelen de Gooikse cd&v’ers dat ze wel eens naast een nieuw postje zouden kunnen grijpen”, klinkt het. “In januari daagden er al eens te weinig cd&v’ers op, maar toen besloot N-VA de meerderheid te depanneren. In de hoop de raadsleden van cd&v aan te sporen hun verplichtingen ook in het laatste jaar van de legislatuur na te komen, waarschuwde de N-VA fractie toen al dat ze de volgende keer de zitting zouden verlaten. Dat was nu het geval”.

Gezichtsverlies

“cd&v reageerde ontzet op onze beslissing. De voorzitter viel uit zijn rol en maande ons aan om ‘het af te bollen’, wat wij dan ook gedaan hebben”, reageert Philippe De Cock (fractievoorzitter N-VA Gooik). “Doordat de gemeenteraad werd afgelast, konden de dossiers op de agenda niet behandeld worden. Onze gemeente lijdt hierdoor onmiskenbaar gezichtsverlies”, aldus nog de N-VA fractievoorzitter.

Op de agenda van de raad stonden onder meer het goedkeuren van de lastvoorwaarden en de gunningswijze voor de restauratie van het orgel in de Sint-Pieterskerk in Leerbeek en de voorlopige vaststelling van het hernomen ontwerp van het gemeentelijk ruimtelijk uitvoeringsplan ‘Zonevreemde horeca ’t Krekelhof.

Schepen Lieven Krikilion, tevens voorzitter van de gemeenteraad, liet al optekenen dat de gemeenteraad in een tweede oproep zou doorgaan op donderdag 06 juni 2024 allicht in Paddenbroek.   


Dit nieuwsbericht delen: