HERFELINGEN – Buurt zorgde voor grondig herstel van zijn kaarsenkapelletje

Het was vanavond behoorlijk druk op het kruispunt van de Schepdaelstraat en de Nieuwstraat in Herfelingen. Federatiepastoor Kris Meskens en een vijftiental buren en sympathisanten kwamen er samen om ‘hun’ nieuw kaarsenkapelletje in te wijden. Het oud kapelletje kreeg het tijdens de laatste najaarsstorm hard te verduren en viel als het ware uiteen. Buurtbewoners onder de impuls van Jean-Pierre Raedemaeker (71) namen evenwel het heft in handen om het gehavend kapelletje in ere te herstellen.

Al van in 1909 staat er op het kruispunt een overdekt kruisbeeld ingeplant met het opschrift INRI (Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum – Jezus van Nazareth, Koning der Joden). Zo staat aangegeven in het boek  ‘Kapellen & kleine monumenten in Groot Herne’, uitgegeven in 1997 door Hernia vzw. In 1986 dan kreeg het kruisbeeld het gezelschap van een houten kaarsenkapelletje.

Kaarsenkapelletje

Kaarsen werden en worden vaak gebrand om een gebed aan te vullen. Dit ritueel biedt gelovigen een tastbare manier om hun gedachten en gebeden te richten en hun intenties visueel te maken. Kaarsenkapelletjes, zoals die nu gekend zijn, bevinden zich vaak in de buurt van een gebedsplaats die wordt opgezocht door gelovigen om er even te verpozen en te bidden.

Van oudsher wordt de maand mei overigens ook wel de Mariamaand genoemd. In onze regio krijgt die Mariamaand er via de St-Martinusbasiliek in Halle, aangezien als ‘het’ bedevaartsoord’ bij uitstek, nog een extra dimensie bij.  Vorige zondag was het precies 150 jaar geleden dat de Zwarte Madonna, het iconisch Mariabeeld in de basiliek van Halle, werd gekroond in opdracht van paus Pius IX. Een grote eer voor Halle want slechts 14 Mariabeelden in België en amper 3 in Nederland kregen zo’n kostbare kroon op het hoofd. Die verjaardag ging gepaard met grootse ‘kroningsfeesten’. Tijdens die Mariamaand is het op vele plaatsen gebruikelijk dat er ’s avonds gebedsstonden worden gehouden aan de belangrijkste kapelletjes. Dat was vanavond ook het geval aan het vernieuwd kapelletje dat er daar bovenop nog zijn inwijding meekreeg.

Het nieuw kapelletje

Jean-Pierre Raedemaeker: “Ons oud kaarsenkapelletje was door de tand des tijds zodanig bouwvallig geworden dat het de laatste najaarsstorm niet overleefde. Ik nam contact op met het gemeentebestuur om het kapelletje te herstellen. Ik kreeg geen neen maar men kon er ook geen uitvoeringstermijn aan verbinden. We hebben dan met een paar buren en sympathisanten maar zelf de handen uit de mouwen gestoken. Ik tekende een ontwerp en ging op zoek naar de nodige recuperatiematerialen. Samen met een paar handige Harry’s gingen wij aan de slag. Gezien de talrijke positieve reacties mogen wij spreken van een geslaagde onderneming. Niet alleen mogen wij terug fier zijn op ons kapelletje, ook de buurtgeest en de onderlinge sociale dynamiek hebben er een boost  door gekregen. Ons kapelletje blijft overigens haar benaming ‘kaarsenkapelletje’ trouw. Omdat klassieke paraffinekaarsen laten branden evenwel niet heel veilig is en dat ze daarenboven ook nog duur zijn hebben wij gekozen voor programmeerbare ledkaarsjes. Het Onze Lieve Vrouw-beeldje werd geschonken door organist Jochen Duran en zijn dochter Pauline die het meebrachten uit Scherpenheuvel”.

Niet alleen het kapelletje kreeg een nieuwe gedaante ook de omgeving werd onder handen genomen. Het perceeltje werd ontdaan van alles en nog wat dat er niet thuis hoorde en bedekt met een laag beukenschors. Ook enkele gele zonnehoedplanten werden aangeplant. Die zijn niet alleen geliefd omwille hun weelderige bloemen, maar ook omwille van hun stevige stengels en hun goede winterhardheid.

Dit nieuwsbericht delen: