HERNE – Jaarmarkt groeide eens te meer uit tot een absolute topper

‘Welkom en stap mee binnen in de wereld van de grootste jaarmarkt in het Pajottenland opgebouwd op 45 jaar groei en bloei. Met telkens 20 à 30.000 bezoekers is dit niet zomaar een evenement. Het is een bruisend symbool van een florerend plattelandsleven dat ook de lokale identiteit benadrukt en dat nu al generaties lang het hart van de regio heeft veroverd. Bereid je voor op een dag vol leute, ontdekkingen en hartverwarmende ontmoetingen…. ‘, dat was de teneur van de toespraken die het officieel startschot van de 45ste editie van Jaarmarkt Herne voorafgingen.

Grootste jaarmarkt in de streek

Ook dit jaar was het dan ook op Pinstermaandag tijdens de jaarmarkt op de koppen lopen in het centrum. Te oordelen naar dat succes, met alweer een bijzonder grote opkomst van standhouders en van duizenden bezoekers, blijkt het gebeuren zijn titel van ‘grootste jaarmarkt in uren in het rond’ niet gestolen te hebben. En wonder boven wonder, ook deze keer toonden de weergoden zich bijzonder inschikkelijk en mild. De jaarmarkt werd door burgemeester Kris Poelaert en de voorzitter van het Jaarmarktcomité Jean-Pol Demel voor geopend verklaard tijdens een bijeenkomst in het gemeentehuis en dit in het bijzijn van provinciegouverneur Jan Spooren, provinciaal député Gunther Coppens en de burgemeesters van Bever, Galmaarden, Gooik, Pepingen en Roosdaal. Daarbij werd mede aan de hand van leutige kwinkslagen de goede luim er meteen ingebracht. Jammer genoeg bleef deze keer een stoel ‘symbolisch’ onbezet. Die was jarenlang voor gewezen erelid Jacqueline Roland, de weduwe van dierenarts Victor Demel, één van de grondleggers van de markt. Zij overleed in december. Na de gebruikelijke heildronk op het goed verloop van de jaarmarkt werd opgestapt naar de feestweide langsheen de Ninoofsesteenweg. Zoals te verwachten in dit verkiezingsjaar telde die stoet dit keer beduidend meer ‘politiekers’ dan de voorgaande jaren.

Horeca en handel   

De jaarmarkt heeft er inmiddels al een rijke geschiedenis opzitten. Wat aanvankelijk in hoofdzaak een jaarmarkt rond veeteelt en landbouw was is mettertijd uitgegroeid tot een van de grootste horeca- en handelsevenementen in de streek. Het is fascinerend vast te stellen hoe evenementen in de loop der tijden kunnen evolueren: van een bescheiden jaarmarkt gericht op veeteelt en landbouw tot thans een uitgebreid horeca- en handelsgebeuren. De jaarmarkt is ook een schoolvoorbeeld die de veranderingen in de behoeften en de interessesferen van Jan Publiek illustreert. Die gedaanteomwisseling spruit ontegensprekelijk voort uit evoluerende economische ontwikkelingen, wijzigingen in de voorkeuren van de consumenten en technologische vooruitgang. Jaarmarkt Herne is dan ook een treffen dat een belangrijke rol speelt in het samenbrengen van mensen en handel. Ook de handelaars en de cafés in de buurt pikken uiteraard graag een graantje mee van het evenement.

Bram en Lennert als afsluiter

Het Jaarmarktcomité speelt naast zijn commerciële functie ook nog andere troeven uit. Een dagje Jaarmarkt is ook voor gezinnen met kinderen een gratis dagje ‘pretparkgenot’. Daarvan getuigt de toeloop in het  kinderdorp met allerlei attracties en met optredens in de onmiddellijke buurt van de grote tent op de feestweide. Die weide vormt dan ook het episch centrum van de jaarmarkt. Van al vrij vroeg in de ochtend tot vrij laat in de avond kunnen de bezoekers daar immers ook terecht voor een gezellig onderonsje met familie, vrienden en buren. En met een steeds weer fel gesmaakt gratis optreden van Bram en Lennert als afsluiter kan iedereen, de ene al wat vroeger dan de andere, dan voldaan over zijn of haar dagverloop blijgezind huiswaarts keren.

Medewerkers dankbaar

Jaarmarkt Herne is jaar na jaar de afsluiter van een jaar lang voorbereiding die steunt op de inzet, de gedrevenheid, de energie, de inventiviteit, de werklust en de organisatiegeest van voorzitter Jean-Pol Demel en zijn Jaarmarkt-bestuursleden met rondom hen ook nog een vijftigtal vrijwillige medewerkers. “Een grootse Jaarmarkt zoals de onze organiseren is veel meer dan enkel het opzetten van standjes voor zo’n 500 deelnemers. Het is een ketting waarbij planning, creativiteit en zorgvuldige coördinatie heel belangrijk zijn. Dat gaat van het uitnodigen van de standhouders, de ambachtslieden en de landbouwers tot het creëren van een atmosfeer vol entertainment en lekkernijen. Elke stap draagt bij tot het succes. En dat is niet alleen het werk van een handvol medewerkers in ons  bestuur. Achter de schermen van onze bruisende jaarmarkt draait telkens ook een geolied team op volle toeren. Van het coördineren van de deelnemers en het verkrijgen van vergunningen tot het plannen van de logistieke ondersteuning en het opzetten van faciliteiten evenals het verzekeren van de veiligheid. Elk lid van ons team draagt bij tot de magie die onze jaarmarkt zo speciaal maakt. Achter elk kraam en elke attractie schuilt een verhaal. Elke uitdaging wordt omgezet in een kans om de Jaarmarkt te verbeteren. Terwijl de spotlights vanzelfsprekend schijnen op wat zichtbaar is verdienen alleszins ook onze onvermoeibare medewerkers een welverdiende ovatie voor het mee creëren van zulke onvergetelijke happening”, aldus de enthousiaste voorzitter.

De Jaarmarkt Herne is, met de steun van het lokaal bestuur, een organisatie van het Jaarmarktcomité met voorzitter Jean-Pol Demel en de bestuursleden Leopold Dierickx, José Deschuyteneer, Koen Biesemans, Johann Rosier, Frank Vandenbroeck, Alain en Kathleen Nerinckx-Vanderhaegen, Marc en Martine Somers-Timmermans, Patrick Somers, Yves en Gerda Carels-Eylenbosch, Lieven en Maud Vermaele-Deschuyteneer, Stefaan Paduaart, Sara Rakuscek, Henk Carels en nieuwkomer Ilse Carels.  

Dit nieuwsbericht delen: