GOOIK – Lente op Paddenbroek mocht rekenen op veel belangstelling   

Met de organisatie van ‘Lente op Paddenbroek’ wist het gelijknamig Plattelandscentrum, ondanks de ongunstige weersvoorspellingen, toch nog een grote schare bezoekers te bekoren voor het beleven van een leuke namiddag en avond. Het was dan ook echt ‘Lente op Paddenbroek’ en een echte meevaller voor allen die langskwamen. Een uitgelezen locatie, een indrukwekkende waaier aan workshops en allerlei  randanimatie zowel voor jong als voor ietwat ouder waren dan ook niet vreemd aan de vele  lachende gezichten.

Plattelandsleven

Deze derde editie van ‘Lente op Paddenbroek’, in zijn vorig bestaan evenwel nog onder de benaming ‘Feest op Paddenbroek’, werd organisatorisch vooral gedragen door Marlies De Maeseneer en Sven Vanderrusten en een team vrijwillige medewerkers. ’Lente op Paddenbroek’ en ‘Kerst op Paddenbroek’ zijn twee jaarlijkse organisaties die én het volksvermaak én het educatieve willen bundelen en in die zin zoveel als mogelijk de Gooikse bevolking en die uit de Pajotse buurgemeenten  willen bewust maken van de aspecten inherent aan het plattelandsleven. Ook het verhogen van het milieubewustzijn bij de bezoekers, waaronder ook en vooral de kinderen en de jongeren, behoort daartoe.

Het is vooral ‘Lente in Paddenbroek’ dat in het teken staat van de vijf hoekstenen die het educatief Plattelandscentrum hoog in het vaandel draagt en dat zijn duurzaamheid, landbouw, natuur, streekidentiteit en toerisme. Bij de workshops en ook bij de randanimatie waren er dan ook links te vinden naar één van die zuilen met daarbij ook een bijzonder aandacht voor de kleinsten. Die konden zich uitleven op het springkasteel en konden ook verwend worden met een poëtisch kapsel. Ook het maken van vogelhuisjes behoorde tot de mogelijkheden.  ‘Op stap met Rana de kikker’ was het opdrachtenboekje dat hoorde bij een voor hen speciaal ontworpen kort wandelparcours. De kikkerpoel was dan ook de plaats bij uitstek om meer te weten te komen over hun ‘kikkervrienden’.

Pizza’s bakken in de houtoven   

Voor de volwassenen waren er meerdere workshops. Zo was er het botanisch borduren waarbij werd uitgelegd hoe je zelf kledingstukken of ander textiel kan voorzien van een uniek element. Ook kon geleerd worden hoe koffiezeep te maken met eenvoudige ingrediënten op basis van  glycerinezeep, koffiedik en eventueel oliën voor extra hydratatie en geur. Ten slotte waren er eveneens tips en tricks om lekkere verse producten te kunnen bewaren tijdens de winter.

Ook in en rond de bakoven was het druk. Onder de leiding van Katelijne Aelen van het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, een vaste waarde op gebied van educatieve werking op Paddenbroek, en de Paddenbroek-bakkers werd van A tot Z uitgelegd en gedemonstreerd hoe echte pizza’s te maken. Uiteraard werden zij gebakken in de oude houtgestookte oven die sinds 2021 aangezien wordt als het ‘pronkstuk’ van Paddenbroek.

Aya

‘Lente op Paddenbroek’ werd afgesloten met de vertoning van de film ‘Aya’. Samen met haar moeder is het eiland Lahou voor Aya haar thuis. Ze houdt van kokosnoten plukken en slapen op het strand, vrolijk en zorgeloos. Haar paradijs is echter gedoemd om verzwolgen te worden door de oceaan. Terwijl de golven haar huis bedreigen maakt Aya de keuze dat de zee dan wel mag blijven stijgen, haar eiland zal ze nooit verlaten. Aya is een film die geselecteerd werd door vzw Bevrijdingsfilms. Dat is een Belgische non-profitorganisatie die zich richt op het promoten van films met een maatschappelijke of historische relevantie. De organisatie streeft ernaar om via film een breed publiek bewust te maken van thema’s zoals vrijheid, mensenrechten, democratie en sociale rechtvaardigheid.

Fiets- en wandelcafé

Paddenbroek is de thuishaven van onder meer enkele gemeentelijke diensten, het Regionaal Landschap Pajottenland & Zennevallei, Klimaatpunt en Pajopower.  Het Plattelandscentrum fungeert vooral als bezoekerscentrum waar mensen informatie kunnen bekomen over de streek, de natuur en de cultuur van het Pajottenland. Zijn fiets- en wandelcafé is dagelijks toegankelijk vanaf 11u. Op maandag en dinsdag is het café gesloten.

Dit nieuwsbericht delen: