HERNE – Weer of geen weer, ‘Jeirn danst geirn’ was hartverwarmend

Ook vandaag waren zonnecrème en zomerse outfits in Herne niet aan de orde. Gelukkig waren er andere ingrediënten die de temperatuur en de sfeer in de feesttent van Jaarmarkt Herne wisten de hoogte in te jagen. Als tweede pijler van het Jaarmarktweekend was het immers de beurt aan de derde editie van Jeirn danst Geirn, een gemoedelijke muzikale namiddag voor 55-plusssers. Talrijk waren ze terug om in te gaan op de uitnodiging van het gemeentebestuur en van het adviesplatform Welzijn om er een spetterende seniorennamiddag van te maken. Artiesten brachten er met veel schwung successen  van vroeger en nu tot leven. Zowel de artiesten met hun puike optredens als de enthousiaste aanwezigen maakten dan ook dat ‘Jeirn danst Geirn’ weerom tot een succesvolle organisatie uitgroeide. In de rand was er ook een fototentoonstelling van Koen Rosier. Via zijn beeldmateriaal kreeg de bezoeker een overzicht van 45 jaar wel en wee ‘Jaarmarkt Herne’.

Een indrukwekkend podium

Het podium van ‘Jeirn danst Geirn’ verwelkomde deze keer Hanny-D, Bart Declercq, Didier en het  Sanseveria-trio met Freddy Danau, Claudine Roobaert en Hedwig Jacobs. Hanny-D (Schepdaal) bracht een gevarieerde playlist met ambiance- en feel good-nummers ingeblikt in een tikkeltje sensualiteit.  Bart Declercq (Gooik) wist zoals steeds met zijn krachtige stem de decibelmeter de hoogte in te jagen. Om Didier in een context te plaatsen dient men terug te gaan naar 2020 en The Voice Senior waar hij met onder meer de vertolking van Il Mundo, de oorspronkelijke hit van Jimmy Fontana uit 1934, furore maakte. Samen met Didier kwam  Sanseveria naadloos tot de verrassingsact van de dag. Met zowel Freddy Danau, Hedwig Jacobs en Didier stonden er immers meteen drie namen op het podium die via hun deelname aan het welbekend VTM-programma The Voice Senior hun sporen al ruimschoots hebben verdiend. Met hun drieën brachten ook zij met de vertolking van datzelfde Il Mondo een performance  van de bovenste plank die dan ook vanuit het publiek werd onthaald op een ‘staande ovatie’.

Een welgekomen opportuniteit

Voor het welkom zorgden Jean Dooms, de voorzitter van het adviesplatform Welzijn, en schepen Carina Ricour die mede burgemeester Kris Poelaert vertegenwoordigde. Beiden waren meer dan tevreden over de talrijke opkomst en waren ook dankbaar ten aanzien van het Jaarmarktcomité om mee aan de kar te duwen van het succes van ‘Jeirn danst Geirn’. Schepen Carina Ricour: “Senioren spelen een cruciale rol in de dynamiek van onze landelijke gemeenten. Als beleidsmensen dienen wij  te zorgen voor een weldoend impact op jullie sociaal en economisch leven evenals op jullie algemeen welzijn. Wij hebben daarbij ook de taak opportuniteiten te bieden die afgestemd zijn op jullie specifieke behoeften. Ook een aangename namiddag mogelijk maken zoals deze behoort tot die taken”.

De senioren in Pajottegem

Met de nieuwe fusiegemeente Pajottegem in het vizier was het vanuit de organisatie leuk vast te stellen dat ‘Jeirn danst Geirn’ ook al in de agenda van een aanzienlijk aantal 55-plussen van buiten Herne, en dan vooral vanuit Galmaarden en Gooik, was opgetekend. ‘Jeirn danst Geirn’ was ook de plaats van afspraak voor Maurice Sirjacobs (79), de voorzitter van de seniorenraad Gooik, Luc Dehandschutter (70) de voorzitter van de Galmaardse seniorenraad en Jean Dooms (71), de voorzitter van het Herns adviesplatform Welzijn met de  werkgroep Senioren. Zij zijn het er alvast over eens: “Het zijn wel zulke laagdrempelige organisaties die er mee moeten voor zorgen dat ook het bevolkingssegment van medioren en senioren zich kunnen scharen onder de nieuwe gemeenschappelijke identiteit. Wij hopen dat in het toekomstig bestel van Pajottegem plaats zal voorbehouden blijven voor ‘raden’ in ieder van de drie deelgemeenten en die dan aangestuurd zouden worden door een overkoepelende seniorenraad”.

Voor de bediening konden de organisatoren rekenen op vele vrijwillige helpers. Achter de toog waren vooral leden en sympathisanten van het jaarmarktcomité aan het werk. Vóór de toog dan werd de bediening verzekerd door personeel van het lokaal bestuur en hun kennissen.

Laure 93

In de namiddag was ook burgemeester Kris Poelaert een welgekomen gast en….  hij had bloemen mee! Die attentie was bestemd voor Laure Coppens uit de Stationsstraat. Zij mocht vandaag 93 kaarsjes uitblazen. Laure was van 1974 tot 1983 de waardin van het Café Terlinden, nu het Terlindenhof. Op Jeirn danst geirn was zij in het gezelschap van onder meer haar dochter Chantal. Laure is nog steeds een pientere, energieke en levenslustige dame die genoot van én de bloemen en de muzikale ‘Happy Birthday’ ter hare ere.

Dit nieuwsbericht delen: