HERNE – Het Jaarmarktcafé een geslaagde opener voor de Jaarmarktweekend

Om er de sfeer voor de grootse jaarmarkt op Pinkstermaandag al een beetje in te brengen pakt het Jaarmarktcomité nu toch al enkele jaren op vrijdagavond uit met een Jaarmarktcafé in de grote feesttent langs de Ninoofsesteenweg. Dat café is er gekomen als vervanger van het vroeger eetfestijn op zondagmiddag. Afgaande op het succes van de vorige jaren heeft die beslissing het comité beslist geen windeieren gelegd. En ook dit jaar was de opkomst, ondanks de tegenvallende aanhoudende regenval, meer dan behoorlijk.

Het Jaarmarktcafé biedt de bezoekers de gelegenheid na de laatste drukke werkdag van de week te komen chillen in de feesttent en dat in een gezellig kader met onder meer een cavabar en een leuke muzikale toets van 4t6 waarbij Olivier Backvis (DB Pro Events) van de partij is. Net zoals de vorige jaren wisten de leden van het Jaarmarktcomité de bezoekers in de beste omstandigheden op te vangen. Naarmate de uren vorderden kwam er dan ook meer en meer ‘ambiance’ in de tent en waagden meer en meer danslustigen zich op de dansvloer.  

Het programma van het Jaarmarktweekend vervolgt op zaterdag met ‘Jeirn danst geirn’, de seniorennamiddag uitgaande van het gemeentebestuur en het adviesplatform Welzijn waarbij de 55-plussers in de watten worden gelegd met onder meer optredens van Hanny-D, Bart Declercq en Didier. Sanseveria staat in voor de muzikale begeleiding. Ook deze seniorennamiddag gaat door in de grote tent. In de rand is er ook een fototentoonstelling van Koen Rosier. Via zijn beeldmateriaal krijgt de bezoeker een overzicht van 45 jaar ‘Jaarmarkt Herne’. Op Pinkstermaandag dan eist de grootse jaarmarkt alle aandacht op.

Veel meer dan alleen een ‘markt’.  Maandag 20 mei wordt het terug een jaarmarkt uit de duizend

Naast het typisch marktgebeuren biedt de affiche van de jaarmarkt 2024 de bezoekers ook een imposante waaier randactiviteiten aan waarbij iedereen wel zijn gading kan vinden. De eigenlijke jaarmarkt in Herne-centrum loopt van 8u tot 17u en is een aaneenschakeling van honderden standen en standjes aan beide straatkanten op een traject van om en bij de 3 km langsheen de Ninoofsesteenweg en de Edingsesteenweg. Nagenoeg alles is er in aanbod: van de kleinste snuisterij tot het grootste landbouwtuig. En voor wie de portemonnee toch dicht wil houden: ‘een kijkje nemen kost niets’.. En ook de zon is besteld. Het KMI verwacht een zonnige dag met 21 graden en geen regen!

Prijskampen

In de voormiddag zijn het vooral de prijskampen voor runderen en voor schapen en een nationale menwedstrijd met ook een behendigheidsproef boomslepen met trekpaarden die opvallen. Die organisatie is van de Trekpaardmenners Denderwindeke.  Ook deze keer is er, naast een keuring van schapen, een keuring voorzien van trekpaarden gekweekt door Vlaams-Brabantse kwekers. Het uitgebreid gamma aan dierenbeauty’s op zich loont alvast de moeite bezocht te worden. En zoals steeds komen ook de nieuwste landbouwmachines met verschillende standhouders opnieuw uitgebreid aan bod.

‘NIEUW’ – 2dehands markt

Jaar en dag is Jaarmarkt Herne ook de plaats van afspraak voor alle lokale bedrijven actief in de verkoop van land- en tuinbouwmachines. Dit jaar is er naast de standen met kleine en grote machinerie ook een  tweedehandsbeurs waar particulieren hun overbodig tuinmachinerie met onder meer grasmaaiers, heggenscharen bladblazers, kettingsagen, tuinfrezen, …..  kunnen te koop aanbieden. Verkoopstanden van professionelen zijn niet toegelaten.

Kinderparadijs

Jaarmarkt Herne is ook één groot kinderparadijs. Op de speelweide is er om 12u en om 13u30 voor groot en klein het poppentheater Ja-Ja met meespeel-kindershows, zang, spel, dans en komisch goochelen. Verder zijn er ook nog een hindernissenpiste, een luchtberg en multiply-springkastelen, een benji-trampoline, een paardenmolen, waterball en nog een resem andere speeltuigen.

Vanuit de lucht

Voor  wie het ganse gebeuren en de streek wil aanschouwen vanuit de lucht zijn er van 10 tot 18 u de helicoptervluchten die opstijgen en landen ter hoogte van carrosserie Deveseleer (Edingsesteenweg,16). Een gewone vlucht kost 50 euro per persoon en een VIP-vlucht 100 euro. Kaarten aankopen en informatie inwinnen kunnen op www.V2aviation.be (0475/349228). Kaarten zijn ook te koop bij Electro Service Timmermans (Heldenplein, 3a).

Live in de grote tent vanaf 15u

Al 15 jaar staan Bram & Lennert samen op het podium. Met hun covers brengen ze iedere toeschouwer aan het zingen en aan het  dansen. Wil je een levende jukebox aan het werk zien? Dan moet je bij een show van Bram & Lennert geweest zijn. Op de jaarmarkt krijgen zij de versterking van zangeres Ziva. Zij heeft een voorliefde voor pop, country & rock.

‘NIEUW’ – De Lijn

Vooreerst zet ook De Lijn op pinstermaandag met de jaarmarkt als vertrek en aankomst twee bussen in. Die dienstverlening wordt financieel ondersteund door de Preventiedienst Pajottenland en het lokaal bestuur van Herne. De bussen zullen aan- en afrijden in de voormiddag tussen 9 en 11u en in de namiddag tussen 16 en 19u en zijn gratis.

De regeling        

Zo stelt De Lijn op Pinkstermaandag 20 mei TWEE lijnen ter beschikking die speciaal voor het jaarmarktgebeuren werden aangepast. Bus 1 (Lijn 160) rijdt die dag van Leerbeek naar de Jaarmarkt via Herfelingen en Kokejane tot aan het kruispunt van de Lindestraat en de Processiestraat en terug. Op Pinstermaandag geldt in de Aerebeekstraat en in de Processiestraat éénrichtingsverkeer. Dat  éénrichtingsverkeer geldt niet voor de De Lijn-bus.

Op het traject worden naast de gewone haltes DRIE bijkomende haltes ingelegd. De eerste gezien vanuit Leerbeek is aan de parking van Olympia in Herfelingen-centrum. De tweede is aan de rotonde in Kokejane en de derde is aan de Jaarmarkt (kruispunt van de Lindestraat en de Aerebeek). Die lijnbus rijdt volgens een uurfrekwentie. Vanuit Leerbeek kunnen de pendelaars dan overstappen op de andere lijnen die haast alle buurgemeenten aandoen. De bus rijdt van 9u tot 12u en van 16u tot 19u. Traject en uurrooster hierbij.

Bus 2 (Lijn 161) bedeelt Sint-Pieters-Kapelle, Tollembeek, Galmaarden en Bever. Lijn 2 heeft als vertrek- en aankomstplaats in Herne de Stationsstraat en de kerk in Bever. Die bus zal alle bestaande haltes op het traject aandoen. Ook hij heeft een uurfrekwentie. Het busaanbod is gratis voor alle pendelaars.

Dit nieuwsbericht delen: