GOOIK beloonde deelnemers aan de actie ‘Maand van de Markt’ met 1500 euro aan prijzen

Ook de gemeente Gooik nam dit jaar terug deel aan de actie ‘Maand van de Markt’ en beloonde haar marktbezoekers op de wekelijkse markten in Gooik en in Kester met een aantal prijzen onder de vorm van aankoopbonnen. Met de actie over gans Vlaanderen willen de provinciale besturen het marktgebeuren meer aantrekkelijk maken voor jong en oud evenals de levendigheid van de handelskernen opkrikken.

In Vlaams-Brabant namen 28 gemeenten deel aan de actie waaronder ook Gooik en dat om de aandacht te vestigen op het belang van het lokaal kopen en verkopen. Markten zijn zeer zeker belangrijk voor ook de plaatselijke producenten, boeren en handelaars. Op hun beurt werken zij ook  het welbevinden, de gezondheid, de welvaart in de hand. Door prijzen uit te loven om de groei van lokale markten aan te moedigen dan weer stimuleert het lokaal bestuur de lokale economie en wordt zo ook de  lokale identiteit beklemtoond. Dit resulteert in een toename van de verkoop, wat dan weer een win-win is voor zowel de lokale producenten als de consumenten.

Markten blijven populair

Gunther De Wilde, burgemeester en schepen voor lokale economie, vindt het fijn dat er nog lokale (boeren)markten zijn: “Want onze markten zijn belangrijk voor het sociale en economische weefsel van onze gemeente. Markten kennen al een lange geschiedenis, maar blijven populair, ook in Kester en Gooik. Bezoekers weten dat ze hier altijd terecht kunnen voor lekkere, streekeigen en verse producten én om elkaar te ontmoeten”.

“We zijn ook erg blij met onze enthousiaste marktkramers die wekelijks het beste van zichzelf geven. De 500 ingeleverde deelnemersformulieren, hetzij via de daartoe bestemde boxen hetzij  online, bewijzen dat de actie om het marktgebeuren in onze gemeente te ruggensteunen en te promoten bijzonder goed is geslaagd. Bij elke aankoop op zowel de markt van Gooik als in Kester kregen de bezoekers een code, waarmee ze kans maakten een mooie prijs te winnen. Voor de klanten van elk kraam in Kester en in Gooik hadden wij in totaal 10 prijzen veil met daaronder én in Gooik én in Kester een hoofdprijs met een aankoopwaarde van 250 euro”, vervolgt de burgemeester.

In Gooik gaan de 4 waardebonnen van ieder 150 euro naar Christiane Van der Perre, Marie-Christine Vermeren, Emiel Thollembeek en Jeanine Segers. De hoofdprijs is voor Jan en Lilly Van Malderen.
In Kester zijn de 4 waardebonnen van ieder 100 euro voor Sabine Ney, Peggy Durand, Lieve Van Den Bosch en Maria Van Den Bosch. De hoofdprijs is voor Antoinette Massaer.

Een resem voordelen

”Kleine lokale markten in landelijke gebieden bieden zijn goed voor een aantal voordelen. Ze bevorderen een gevoel van verbondenheid. Op de markt is er ook nog een gesprek tussen de klant en de verkoper waardoor advies kan ingewonnen worden en dan ook  betere keuzes kunnen worden gemaakt. De marktkramers bieden alleszins ook verse producten aan. Dit betekent vaak dat zij van betere kwaliteit zijn dan wat je in een supermarkt zou vinden. Door te kopen op de lokale markt ondersteun je daarenboven de lokale boeren, de ambachtslui en zelfstandigen en zorg je er voor dat ook zij verder kunnen bestaan. Door onder meer het transport en het gebruik van energie en verpakking  te reduceren tot het minimum wordt ook de veelbesproken ‘ecologische voetafdruk’ tot een minimum gereduceerd. ‘Korte Ketenvoedsel’ is hier dan ook geen dode letter”, aldus nog een tevreden burgemeester Gunther De Wilde.

Dit nieuwsbericht delen: