GALMAARDEN – ‘De Galmeraden’ en ‘ErGoed Galmaarden-Tollembeek-Vollezele’ luidden de Pinksterkermis in met een Meiboomplanting

Om de Pinksterkermis goed in te zetten organiseerden ‘De Galmeraden’ en ‘ErGoed Galmaarden-Tollembeek-Vollezele’ nu toch al voor een vierde keer een hapje-tapje in combinatie met een Meiboomplanting. Daarmee willen zij de openingsavond op vrijdag opvrolijken en mensen samenbrengen op het Marktplein om zo het kermisgebeuren mee een boost te geven. Een leuk initiatief, een prima organisatie, een karrevracht inzet maar … dat alles diende deze keer te worden beleefd met een paraplu en een regenjas.

Heropleving

De hoofdpunten in het avondprogramma waren de stoet van de Meiboomplanting en het planten van de meiboom. Een ‘Meiboomplanting’ kent een rijke traditie met diepe historische wortels die de overgang naar de vruchtbare lente beklemtonen. Via ‘De Galmeraden’ en ‘ErGoed Galmaarden-Tollembeek-Vollezele’ was die traditie ook in Galmaarden in 2019 aan een ‘heropleving’ toe. Door het koppelen van de Meiboomplanting aan de jaarlijkse Pinksterkermis wilden zij het kermisgebeuren als typisch volksvermaak versterken en een grotere weerklank geven. Een Meiboomplanting is overigens altijd al een moment van vreugde, plezier en samenhorigheid geweest. En ook in Galmaarden, dankzij ErGoed met de tenoren Luc Matthys, Luc Cromphout en Herman Vanden Herrewegen, groeit dat gebeuren jaar na jaar meer en meer uit tot een volwaardige attractie.

Stoetsgewijs stapten de dragers van het nieuw Meiboomplantingsbord gevolgd door de meiboomprins en -prinses en hun begeleiders, de vlaggendragers, de jongens van Chiro Albatros als dragers van de meiboom, de vertegenwoordigers van het lokaal bestuur, de Gooikse muziekformatie G-Bloezers, de jongelingen die deel uitmaken van de Kinderpauwelbende, de vertegenwoordigers van een 15-tal groot-Galmaardse verenigingen*  en het publiek van aan de TRB-zaal op naar het Marktplein. Na een paar rondgangen rond het plein mochten de jongelingen van Albatros de koorden aan- en de spieren opspannen om de ‘Meiboom’ te planten op de plaats die jarenlang voorbehouden was voor de omstreden dorpsfontein. De feestelijkheden rond de Meiboomplanting werden afgesloten met een groepsfoto en een indrukwekkende demonstratie vendelzwaaien van de Koninklijke Kunstgroep Alkuone uit Aalst. De Gooikse G-bloezers dan weer zorgden voor de muzikale noot.

Het blijft een mooie traditie

Een meiboomplanting in de regen was weliswaar geen volwaardig volksfeest maar het blijft desondanks sowieso een mooie traditie. Hopelijk is het weer volgend jaar beter om iedereen volop van de festiviteiten te kunnen laten genieten onder een stralende zon. En misschien mogen de regendruppels van dit jaar wel aangezien worden als een zegen voor een vruchtbare en bloeiende toekomst de volgende jaren. 

* Galmaarden Sportief, Gezinsbond Groot-Galmaarden, TKG Galmaarden, Bloedgevers Galmaarden, Wilskracht en Vreugd, Amicato, Galmbutje, Samana Tollembeek, Ferm, Kermis Tollembeek, KLJ, Pauwelgilde, FC Galmaarden, vzw Tollembeek, …… 

Dit nieuwsbericht delen: