GOOIK – Buitenspeeldag beleven was een en al avontuur

Omdat de weergoden de oorspronkelijke Buitenspeeldag op woensdag 17 april niet bijster goedgezind waren werd de organisatie verschoven naar vandaag. Een discreet zonnetje, een temperatuurtje van om en bij de 18 graden en geen spatje regen droegen bij tot een talrijke opkomst en het groot succes. Buitenspeeldag wist dan ook jong Gooik af te houden van TV, tablet, speelconsole en diens meer uit het gamma van de ‘zetelsporten’. Een dikke ‘bravo’ dus voor alle kinderen die zich op de site van de Koornmolen aanmeldden om samen ‘buiten’ te spelen, te sporten, te ravotten en plezier te maken.

Heel wat te beleven

Buitenspeeldag is een jaarlijks initiatief waarbij de lokale besturen, de Vlaamse overheid en hun partners zich inspannen de kinderen aan te zetten meer buiten te spelen. Als steun zonden de kidsTV’s in de namiddag van 17 april alvast niet uit. Het waren de dames en heren van de jeugddienst in samenwerking met jeugd- en sportverenigingen  die er thans voor zorgden dat er op de Koornmolen-site heel wat te beleven viel. De talrijke springkastelen, de workshops, het mountainbiken, atletiek en demonstraties van de twirling/majoretten wisten de meeste aandacht op te eisen. Ook de Fietsbieb (Jo Baert) en de Wielerschool Pajottenland zorgden er mee voor dat het een bijzonder leuke bedoening werd.

Ook jeugdbewegingen actief betrokken

Christa Dermez, schepen voor jeugd, was ook heel dankbaar voor de hulp en steun vanuit de jeugdbewegingen: “Hoewel buiten spelen minder vaak voorkomt dan vroeger, blijft het belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen. Een buitenspeeldag moedigt kinderen aan actief te zijn, te verkennen, te leren en plezier te hebben in de buitenlucht wat heel anders is dan in zijn eentje gekluisterd zijn aan het ene of het andere scherm. Het is aan de ouders, de opvoeders en ook aan het beleid om praktijken te vinden om buitenspelen te blijven promoten en te ondersteunen in een steeds veranderende wereld. Technologie heeft zijn voordelen maar biedt ook te vaak een al te makkelijk alternatief  voor buitenspelen. Decennia geleden was buitenspelen een belangrijk en geliefd onderdeel van de jeugdervaring. Het opzetten van Buitenspeeldag is misschien maar een druppel op een hete plaat om de buitenspeelcultuur meer en nieuw leven in te blazen maar alle beetjes helpen”.

Eens majorette, altijd majorette

Buitenspeeldag was voor schepen Christa Dermez ook een moment van terugblikken op de jaren toen ook zij met de batons en de pompons actief lid was van de ‘Gooikse Majoretten’. Het waren Bente, Sylke, Nette en Lotte die de schepen aanspoorden om zich terug opnieuw mee aan een paar majoretten-waves te wagen. Dat werd een succes dat de schepen meteen bezegelde met “eens majorette, altijd majorette”.

Organisatorisch werd de Buitenspeeldag mogelijk gemaakt door de inzet van velen maar vooral van jeugdcoördinator Joost De Doncker, hoofdanimator en coördinator speelpleinwerking Sven Vanderrusten en sportfunctionaris en sportcoördinator Tim Elinckx.

Dit nieuwsbericht delen: