KESTER-HERFELINGEN-OETINGEN – Heilige Drievuldigheidsprocessie komt er terug aan

Op zondag 26 mei gaat de Heilige Drievuldigheidsprocessie opnieuw uit. De ‘grote processie’ met zowel het paarden- als het voetvolk vertrekt om 6u15 aan de kerk van Kester voor een tocht langsheen de parochies Kester, Herfelingen en Oetingen om dan in de Kesterweg samen te vloeien met de ‘kleine processie’ die omstreeks 10u vertrekt aan de kerk van Kester. De route van de ommegang herinnert aan de eenheid die bestond ten tijde van het Kestergewoud dat werd bestuurd door een meier, die de heer vertegenwoordigde, en een schepenbank waarin onder meer de bestuurders van Oetingen, Kester en Herfelingen zetelden.

Gelegenheidsvlaggen en theelichthouders  

Zoals ieder jaar wordt opgeroepen om langs het parcours zoveel mogelijk de gevels te bevlaggen. Hiervoor ontwierp Lars Lambrecht enkele jaren geleden een vlag. Op het parcours plaatsen ook heel wat mensen een kaarsje voor het raam. Sinds vorig jaar zijn er ook theelichthouders voor de inwoners van Kester, Herfelingen en Oetingen gratis beschikbaar. Die werden ontworpen door het lokaal bestuur in samenwerking met cultuurregio ZENDER. Zowel de theelichthouder als de vlag kunnen GRATIS besteld worden.

Door te bestellen engageer je jezelf evenwel om de vlag minimaal buiten te hangen vanaf Pinksteren tot de week na de processie en de theelichthouder voor het raam te plaatsen op de ochtend van de processie tussen 6 en 12u.

Route van 13,8 km

Van de St-Martinuskerk in Kester via de Bruneaustraat, Edingsesteenweg, steenweg Asse, St-Niklaasstraat naar de kerk van Herfelingen.
Van de St-Niklaaskerk in Herfelingen via de Kamstraat, Asseveldstraat, Langestraat, Hollandstraat, Peverstraat, Kasteelstraat, Frankrijkstraat, Vollezelestraat, Kloosterstraat naar de kerk van Oetingen.
Van de Sint-Ursmaruskerk in Oetingen via de Kerkstraat, Lenniksestraat, Oude Plaats, Vierbergenstraat, Kesterweg, Edingsesteenweg- Sint-Jozefkapel, Bruneaustraat terug naar de kerk van Kester.

Heilige Sacramentsprocessie

Aan de St-Jozef-kamerkapel (1893) wordt de processie verwelkomd door de Heilige Sacramentsprocessie die in de volksmond ook de kleine processie wordt genoemd. Schoolkinderen en vrijwilligers stappen mee onder de begeleiding van de St-Martinusfanfare. In de stoet worden verschillende taferelen uitgebeeld met personages in prachtige historische klederdracht.

‘De Heilige Drievuldigheidsprocessie‘ is de titel van het illustratieboek van Rudy Boon en gepubliceerd door de Heemkundige Kring Gooik. Het ruim geïllustreerd boek telt 246 bladzijden. Een paar exemplaren zijn nog te koop bij de Heemkundige Kring Gooik aan 25 euro.

Dit nieuwsbericht delen: