HERNE – Herman Vandormaels ‘Kinderen van Theresienstadt’ nu weergegeven in fotoboek

In 2021 schreef Herman Vandomael een boek over ‘Kinderen van Theresienstadt- De laatste overlevenden van het concentratiekamp getuigen’ Het boek is een getuigenis waarbij de auteur het woord laat aan een tiental Joodse kinderen die in 45 de oorlogsgruwel overleefden.  Hierbij stelt hij zich tot doel “een klein stukje bij te dragen aan het grote werk van herinnering”.

Ook fotografe Oliva Bruggemans (Dilbeek) reisde enkele keren naar Theresienstadt. Getuigenissen uit Vandormaels boek samengevoegd met ook haar bevindingen resulteren nu in een prachtig album met 90 kleurenfoto’s en evenveel verklarende teksten in het Nederlands en in het Engels.  “Met mijn foto’s wil ik laten zien dat er buiten Breendonk, Auschwitz, Treblinka, Buchenwald, … nog meer dodenkampen zijn waar we het bestaan amper van weten. Ik wil met mijn foto’s het publiek inspireren en deze tragische plek uit de Tsjechische geschiedenis levend houden. De beelden mogen nooit worden vergeten. Ze zijn de stille getuigen van de afschuwelijke realiteit”, aldus de fotografe.

Tijdens het weekend van 31 mei, 1 en 2 juni is er een tentoonstelling in het Ontmoetingscentrum Gildenhuis (E. Eylenboschstraat in Schepdaal) gewijd aan  ‘Theresienstadt 1940-1945’ en Oliva Bruggemans.

Kinderen van Theresienstadt – Herman Vandormael

De Noord-Tsjechische garnizoensstad Terezin of Theresienstadt werd eind 18de eeuw gesticht door de Oostenrijkse keizer Jozef II. Het kamp, amper 4 km² groot, was de standplaats van goed 6000 soldaten. In 1942 werd de stad door de Gestapo ingepalmd om dienst te doen als een groot Joods getto en meteen ook als concentratiekamp.

Drie jaar lang was Theresienstadt zo een voorstation voor een resem vernietigingskampen zoals Auschwitz en Birkenau. Het werd de bestemming voor 144.000 gedeporteerden waaronder een 10 à 15.000 kinderen. Hoofdzakelijk ging het om Joden uit Duitsland, Oostenrijk, Tsjecho-Slowakije, Nederland, Hongarije, Polen en Denemarken. Bij de bevrijding werden er nog amper 19.000 volwassenen en slechts een honderdtal kinderen in leven aangetroffen.

Theresienstadt was de specifieke (eind)bestemming voor hoofdzakelijk  kunstenaars, musici en houders van academische titels. Die populatie werd door de Duitsers wel als wisselwaarde ingeschat. Via een georkestreerde propagandacampagne werd Theresienstadt trouwens voorgesteld als een modelstad die het negatief beeld over het bestaan van concentratiekampen moest counteren.

Binnen de Joodse gemeenschap in het algemeen en zeker bij de intellectuelen is het een heilige traditie de toekomst van de kinderen te verzekeren door ze een goede opvoeding met daaraan gekoppeld een degelijke opleiding te geven. Het was dan ook voor de gedetineerden geen sinecure om, buiten het opgelegd verbod op onderwijs, de kinderen voor te bereiden op ‘later’. IJdele hoop zoals blijkt.

Het fotoboek Oliva Bruggemans kan ook via Herman Vandormael aangekocht worden. ‘Theresienstadt’ (Oliva Bruggemans) – uitgeverij Jan Verhoeven – hardback-formaat – 116 bladzijden – prijs 40 euro  – bestellen via  02/396 11 49.  Er zijn ook nog een paar exemplaren beschikbaar van ‘Kinderen van Theresienstadt – De laatste overlevenden van het concentratiekamp getuigen’ (20 euro). De betaling dient te gebeuren op rekening BE16 9796 1593 7574 van Herman Vandormael. Dit zijn afhaalprijzen. Verzending is mogelijk mits meerprijs van 10 euro..

Dit nieuwsbericht delen: