GOOIK – Ook lokaal werd op ‘Werelddag’ het Fairtrade bedrijfsmodel in de kijker gezet

Elke tweede zaterdag van mei viert World Fair Trade Organization (WFTO), oftewel de Wereldorganisatie voor Eerlijke Handel, haar ‘Werelddag’ om de aandacht te vestigen op het Fairtrade bedrijfsmodel. Het is een beweging die tot doel heeft betere handelsvoorwaarden en duurzaamheid te bevorderen voor producenten in ontwikkelingslanden. In die zin verwelkomden de vrijwilligers van de plaatselijke ‘Wereldwinkel’ ook hun klanten en bezoekers op de parking aan de Oxfam/Wereldwinkel Pajottenland op de Edingsesteenweg in de buurt van de stelplaats van De Lijn met Palestijnse proevertjes en faire producten uit hun winkel. Onder die bezoekers ook schepen Jonas De Maeseneer, bevoegd voor Gelijke kansen, Integratie en Noord-Zuid, en Rolf Van Haver, de voorzitter van de adviesraad Gooik Mondiaal.

Ruggensteun aan kansarme producenten

Elk jaar verandert het thema van de campagne. Dit jaar staat Palestina in de belangstelling. Fairtrade staat overigens voor kansen bieden aan kansarme producenten, transparantie, eerlijke handelsvoorwaarden, verantwoorde prijzen en leefbare lonen, geen kinder- of  gedwongen arbeid, gelijke kansen, verantwoorde arbeidsomstandigheden en zorg voor het milieu.

Nagenoeg alle Pajotse gemeenten hebben er al jaren geleden voor gekozen om Fairtrade gemeente  te worden. In Gooik is die erkenning als Fairtrade-gemeente geen dode letter. Gooik Mondiaal is een actieve adviesraad die de focus legt op het Noord-Zuid beleid van de gemeente. Ook wil Gooik Mondiaal de lokale bevolking bewust maken van mondiale thema’s en een breder draagvlak creëren voor een duurzaam beleid. Dat doen ze aan de hand van adviezen, organisaties en samenwerkingen op gemeentelijk en intergemeentelijk vlak.

Voorzitter Rolf Van Haver: “Aan de thematiek ‘kansarme producenten’ willen wij ruggensteun bieden  door onder meer de organisatoren van eetfestijnen en buurtfeesten te begunstigen met 1 kg Fairtrade-koffie.  Op die manier geven wij niet alleen het goede voorbeeld maar creëren wij ook een groter draagvlak voor solidariteit met producenten uit landen die het ver van zo goed stellen als hier bij ons.  Onze trekkersgroep weet  niet alleen het gemeentebestuur maar ook horecazaken en bedrijven te overtuigen van het belang van duurzame ontwikkeling en het impact van eerlijke handel”. 

Schepen Jonas Demaeseneer ziet alvast ook een link tussen enerzijds Fairtrade en anderzijds de erkenning van Gooik als ‘Straffe streek gemeente’: “Wij dragen die twee acties een warm hart toe omdat zij beide meer aandacht vragen voor onder meer de lokale producenten en ook opkomen voor eerlijke prijzen voor de producten die zij aanleveren”.

Oxfam/Wereldwinkel

De Oxfam/ Wereldwinkel in Leerbeek maakt deel uit van de ‘Oxfam-Wereldwinkels’. Die winkels verkopen een breed gamma aan fairtrade-producten, waaronder voedingsmiddelen, dranken, ambachtelijke producten, cosmetica en cadeauartikelen. Oxfam/Wereldwinkel Pajottenland wordt gerund door een team van 9 vrijwilligers met Monique Spiliers als aanvoerder en sinds kort ook Chris Foubert.  “Of het nu gaat over het ondersteunen van lokale producenten of het verspreiden van de bewustwording over de thematiek ‘eerlijke handel’ of de aankoop van onze producten of letterlijk de handen daadwerkelijk uit de mouwen steken,….. wij zijn er alvast van overtuigd dat we allemaal kunnen bijdragen aan een rechtvaardigere wereldhandel. Think global, act local. Wat je koopt, maakt beslist een verschil voor mens en planeet”, aldus Monique Spiliers.

De opbrengst van de verkoop in de Wereldwinkel dient om enerzijds de voorraad terug aan te vullen en anderzijds om via Oxfam-België de werkingskosten eigen aan de winkel te dekken maar vooral ook om de bewustwording te verhogen en de producenten in ontwikkelingslanden te ondersteunen

Oxfam/Wereldwinkel Pajottenland is gelegen aan de Edingsesteenweg 241a in Gooik Leerbeek. De winkel is open op woensdagnamiddag van 14 tot 17u30 en op zaterdag van 10 tot 16u  en is ook te volgen via deze Facebookpagina

Dit nieuwsbericht delen: