GOOIK – Een Folkbal van de Muziekacademie met hoogstaand samenspel en veel dansgenot

Het ‘Folk for 4 Seasons’-bal van de Muziekacademie Gooik in het Gemeenschapscentrum De Cam was een ‘folkjam’ om u tegen te zeggen met fijn en hoogstaand samenspel in een ontspannen sfeer en waarbij het plezier van het musiceren centraal stond. Het jaarlijks Folkbal van de Academie Gooik is uitgegroeid tot een jaarlijks hoogtepunt van de Folkafdeling. De leerlingen uit de Folkrichting dan weer – intern ook Folkies genoemd – lieten het beste van zichzelf horen op onder meer harp, draailier, hommel, doedelzak en diatonische accordeon.

Een gezellige muzikale smeltkroes

Sinds 1998 behoort folkmuziek tot het geofficialiseerd kunstonderwijs. De Academie van Gooik was toen de eerste academie waar folkmuziek in een officieel leertraject onderwezen werd. Intussen telt die richting een 50-tal leerlingen en zijn ook folkviool en folkgitaar toegetreden tot de richting. Op dit Folkbal weerklonk traditionele Vlaamse volksmuziek die vaak verwijst naar een historische context en gekenmerkt wordt door typische dansen.

Directeur Sarah Copriau: “Ook volksmuziek uit andere contreien komt aan bod en er is ook ruimte voor wat men noemt ‘hedendaagse folk’. Het bal is dus een gezellige smeltkroes van culturele muzikale stromingen. Een nieuw gegeven is dat ook klassiek geschoolde muzikanten de weg naar het Folkbal vinden. Zo zijn bij deze editie ook  gitaar, viool, contrabas en harp toegevoegd. Van een heerlijke kruisbestuiving onder muzikanten gesproken!. De vocale toets was van het zangkoor Legato met zijn dirigente Viviane Grisez.

Leerkrachten en folkbezielers Lode Bucsan (draailier), Luc Ooghe (doedelzak) en Michel Terlinck (hommel) gaven het bal muzikale vorm. Michel Terlinck gaat op het einde van dit schooljaar met pensioen en zal vervangen worden door Bart Praet.  Het coördineren en het dirigeren dan weer waren een kolfje naar de hand van Greet Wuyts. Zij is niet alleen titularis van de (diatonische) accordeonklas, ook  groepsmusiceren volksmuziek en  folkimprovisatie dragen haar signatuur.

Tal van pareltjes op de playlist   

Atlantide 18, Wat zullen we drinken?, Hamstreet en Pender’s Fenn, Fairytal, Par dessus les Alpes en het welbekende ‘t Smidje zijn slechts een greep pareltjes uit de playlist. En ja,  daarbij kwamen ook de  liefhebbers van de wals, de mazurka, de rondeau en couple,  de jig, de bourrée, de polka en de scottish perfect aan hun trekken. 

Tijdens het Folkbal werden de leerlingen ook nauw beluisterd en geobserveerd. Het optreden maakte tevens deel uit van hun examen ‘Groepsmusiceren’. Het jurylid van dienst was de Nederlander Jan Leeflang.

Het Folkbal is een jaarlijkse samenwerking met de Sint-Maartensgilde van Gooik die op deze avond steevast de dorstigen laaft. Ook die gilde telt heel wat dansers die mee het collectieve erfgoed van traditionele danspassen in ere houden. De gilde organiseert  zelf ook activiteiten rond volksmuziek en zet mee haar schouders onder het jaarlijks folkfestival Gooikoorts (juli) en de Volksmuziekstages (augustus). Beide activiteiten trekken jaarlijks ook buitenprovinciale en internationale folkliefhebbers aan.

Alle folkactiviteiten worden gedragen door MuziekMozaïek, het federaal ankerpunt voor Jazz en Folk.  

Folkensemble van de Academie MWD o.l.v. Greet Wuyts
Harpklas – Aurelie Viegas
Gitaarklas – Brecht Verstraeten
Vioolklas – Isabelle Verachtert
Zangklas – Bart Uvyn
Joris Jacobs – contrabas
Luc Ooghe – doedelzak
Lode Bucsa – draailier
Michel Terlinck – hommel

Dit nieuwsbericht delen: