HERNE – De Lijn legt bijkomende bussen in ter gelegenheid van de Jaarmarkt

Dat de Jaarmarkt Herne met telkenmale haar 20 à 30.000 bezoekers ook een impact heeft op én de mobiliteit en de parkeermogelijkheden staat buiten kijf. Om aan het nijpend gebrek aan parkeermogelijkheden te verhelpen solliciteerde het lokaal bestuur, het Jaarmarktcomité en de Preventiedienst Gezondheid Pajottenland de medewerking van de vervoersmaatschappij De Lijn. Het waren burgemeester Kris Poelaert en schepen Carina Ricour, een delegatie vanuit het Jaarmarktcomité met Johann Rosier,  en Luc Daniëls, hoofd Netwerkplanning De Lijn die het initiatief en het opzet ter hoogte van de feestweide op de Ninoofsesteenweg toelichtten. Ook burgemeester Kristof Cattie (Bever) en schepen Jonas De Maeseneer (Gooik) tekenden aanwezig op de voorstelling.

Jaarmarkt vlotter bereikbaar

De grote volkstoeloop tijdens de jaarmarkt maakt dat ieder jaar opnieuw problemen opduiken met het parkeren van de voertuigen van de duizenden bezoekers. Waar het Jaarmarktcomité in het verleden een beroep kon doen op de medewerking van landbouwers die hun weiden in de buurt van het centrum ter beschikking stelden lijkt die oplossing nu door het aanhoudend regenachtig weer toch wel in het gedrang te komen. Ook het parkeren in de te drassige bermen blijkt deze keer niet aan te bevelen. Bovendien nemen sommige bezoekers het ook niet al te nauw met het respecteren van privé-eigendommen en met de tijdelijke verkeersmaatregelen en riskeren ze zo door hun bijwijlen ondoordacht parkeren van hun voertuig de vlotte doorgang van de hulpdiensten te belemmeren. Het Jaarmarktcomité en het gemeentebestuur in samenwerking met de Intergemeentelijk Preventiedienst Gezondheid Pajottenland en met De Lijn pakken daarom nu uit met het inzetten van bijkomende bussen die de bezoekers de gelegenheid moeten bieden vlot het gebeuren te kunnen bereiken en te verlaten.

De regeling 

       

Zo stelt De Lijn op Pinkstermaandag 20 mei TWEE lijnen ter beschikking die speciaal voor het jaarmarktgebeuren werden aangepast. Bus 1 (Lijn 160) rijdt die dag van Leerbeek naar de Jaarmarkt via Herfelingen en Kokejane tot aan het kruispunt van de Lindestraat en de Processiestraat en terug. Op Pinstermaandag geldt in de Aerebeekstraat en in de Processiestraat éénrichtingsverkeer. Dat  éénrichtingsverkeer geldt niet voor de De Lijn-bus.

Op het traject worden naast de gewone haltes DRIE bijkomende haltes ingelegd. De eerste gezien vanuit Leerbeek is aan de parking van Olympia in Herfelingen-centrum. De tweede is aan de rotonde in Kokejane en de derde is aan de Jaarmarkt (kruispunt van de Lindestraat en de Aerebeek). Die lijnbus rijdt volgens een uurfrekwentie. Vanuit Leerbeek kunnen de pendelaars dan overstappen op de andere lijnen die haast alle buurgemeenten aandoen. De bus rijdt van 9u tot 12u en van 16u tot 19u en is GRATIS.

Traject en uurrooster

Bus 2 (Lijn 161) bedeelt Sint-Pieters-Kapelle, Tollembeek, Galmaarden en Bever. Lijn 2 heeft als vertrek- en aankomstplaats in Herne de Stationsstraat en de kerk in Bever. Die bus zal alle bestaande haltes op het traject aandoen. Ook hij heeft een uurfrekwentie. Het busaanbod is gratis voor alle pendelaars.
Traject en uurrooster.

Volledig programma Jaarmarkt Herne 2024

Dit nieuwsbericht delen: