VOLLEZELE/BEVER – Negen kunstenaars deden mee aan de artistieke route ‘Ateliers in Beeld’

In het kader van het project ‘Ateliers in beeld’ en ‘Kunstwerkt’ stelden in het zuidwesten van het Pajottenland de kunstenaars Lorraine Ricard, Agnes Brulard, Luc Dehandschutter, Rita Thewissen en Veerle Minner hun kunstwerken tentoon in het Heyhof in Vollezele. Dat was ook het geval voor Annemie Mignon in de Waterschaapstraat in Galmaarden, Ann Adriaenssens in Bloemendaal in Bever en broer Wim Adriaenssens in de Beekstraat in Vollezele die eveneens de deuren van hun ateliers openzetten. De werken van Goan Allebosch dan weer waren geëxposeerd in de kapel Steenhout in de Bergstraat in Vollezele. ‘Atelier in beeld’ is hét grote open atelierweekend voor beeldend kunstenaars in heel Vlaanderen en Brussel. Het is aan zijn derde editie toe en kan buigen op een deelname van meer dan 1500 kunstenaars. De route kan ook nog zondag 5 mei tussen 10u en 18u aangedaan worden.

Bezoekers  welkom

Alle deelnemende kunstenaars beoefenen één of meerdere van de technieken beeldhouwkunst, collage, design, digitale kunst, edelsmeedkunst, film, fotografie, glaskunst, grafiek, grafische vormgeving, installatiekunst, illustratie, kalligrafie, keramiek, mixed media, mozaïek, schilderkunst, streetart, tekenkunst of textiel.

Het atelier is de plek waar artistiek werk wordt gecreëerd. Het is een werkplek waar je de sporen ziet van het maakproces: penselen en klodders verf, geslepen potloden en potloodschilfers, weefgetouwen en garen, resten klei en een pottenbakkersschijf, een drukpers en inktvlekken… Bezoekers zien er waar en hoe het werk ontstaat. Sommige kunstenaars werken in een grote loods, een aparte kamer thuis, een leegstaand pand of gewoon aan de keukentafel. Zowel individuele ateliers, groepsateliers, ateliers van collectieven, organisaties of zorginstellingen met een atelierwerking zijn bronnen aan informatie en vullen het werk van de kunstenaar aan.

Wim Adriaenssens

Voor Wim Adriaenssens is zijn atelier ‘de plek’ waar hij zijn eerder opgedane ideeën concretiseert. Wim is een professionele kunstenaar met andere woorden iemand wiens beroep draait om het creëren van kunst en het dan te verkopen. Voor hem is zijn atelier veel meer dan alleen maar zijn werkruimte. Het is een ruimte voor kunstwerken in verschillende stadia van voltooiing. “Sommige van mijn werken bewandelen de weg van inspiratie tot voltooiing in amper één dag en voor andere kan dat jaren in beslag nemen. Het bedenken van een concept kan zich op elk moment en op eender welke plaats voordoen. Doorgaans geef ik dat concept vorm via schetsen. Die schetsen zijn als het ware mijn kladboek die voor de buitenstaander niet altijd duidelijk zijn. Het zijn ook vaak richtlijnen op gebied van vorm, inhoud en techniek. Als de tijd rijp is komt dan de uitvoering of met andere woorden de ‘creatie’ aan de beurt.  Tijdens dat creatief proces combineer ik theoretische kennis, vakmanschap en ervaring die leiden naar een eigen stijl. Ik stop  regelmatig om het werk te evalueren en eventuele aanpassingen aan te brengen totdat het gewenst effect wordt bereikt en dat het mij voldoening schenkt”.

Heyhof

Het Heyhof in het gehucht Spieringen was de plaats van afspraak voor een vijftal creatievelingen met elk hun specialisme. Lorraine Ricard schildert op glas. Van Agnes Brulard waren er aquarels en tekeningen in pastel en oliepastel. Van Veerle Minner, een nieuwkomer in de hobbykunstwereld, waren er acryl- en aquarelwerken. Van gastheer Luc Dehandschutter ten slotte waren er keramiekwerken en acrylschilderijen en van zijn echtgenote en gastvrouw Rita Thewissen lokale, handgemaakte, originele en unieke keramiek. Naast het kunstenaar zijn is hun gezamenlijke noemer dat zij allen woonachtig zijn in of rond het gehucht en allen deel uitmaken van ‘Spieringen Buurt’ dat zorgde voor de hapjes en tapjes.

Dit nieuwsbericht delen: