HERNE – Repair Café kende geen volkstoeloop maar zij die kwamen gingen tevreden naar huis

Mario Dewolf, de bekende figuur achter het tweedehandswinkeltje Millo, is ook de initiatiefnemer van ‘Repair Café Herne’. Zoals de benaming het laat uitschijnen gaat het om een gelegenheid en een locatie – in dit geval het Parochiaal Centrum in de Lindestraat – waar iedereen terecht kan met defecte kleine toestellen of objecten. Met behulp van vrijwillige techniekers wordt dan getracht het euvel te herstellen zodat het object een tweede leven kan beginnen. De ervaring van vorig jaar toonde aan dat in de meeste gevallen de aanbieder tevreden kan huiswaarts keren maar ook dat in sommige gevallen het defect niet onmiddellijk te herstellen valt. De techniekers kunnen ‘veel’ maar daar hoort ‘toveren’ niet bij.

Duurzaamheid

Met het ‘Repair Café’ wil Millo met zijn team zoveel als mogelijk het ‘overbodig’ weggooien tegengaan. In een tijd waarin de mensen worden overspoeld door een cultuur van vervanging en wegwerp is het Repair Café een verademing. Met een paar gereedschappen, een paar vaardigheden, veel goede wil en een gezamenlijke passie voor herstelwerk begon het team vorig jaar aan hun dienstbetoon. Door defecte toestellen te herstellen in de plaats van ze weg te gooien, bevordert Repair Café de duurzaamheid en staat het toe geld te besparen. Door gebruikte apparaten een tweede leven te geven wordt ook de productie verminderd, wat op zijn beurt de druk op natuurlijke hulpbronnen en op het milieu vermindert.  “Als we samenwerken en onze vaardigheden delen, kunnen we niet alleen spullen herstellen, maar ook een zekere vorm van armoede uit de wereld helpen”, aldus Millo.

Meer belangstelling verdiend

Het nobel doel had wel wat meer geïnteresseerden mogen boeien. Het Repair Café werd mondjesmaat bezocht maar degenen die er kwamen keerden heel tevreden terug naar huis.  Hun zieke kindjes waren onder meer de stofzuiger, de keukenrobot, de verlengkabel, het strijkijzer, de slijpmachine, de broodrooster, de kinderfiets, de staande schemerlamp, ……

De ontvangen vrijblijvende vergoedingen komen ten goede aan het onderhoud van het Parochiaal Centrum.

Dit nieuwsbericht delen: