HERNE – Jaarmarkt op pinkstermaandag eens te meer op weg naar een topper

De organisatie van de 45ste Jaarmarkt Herne tijdens het komend pinksterweekend krijgt stilaan de eindmeet in zicht. Voor de jaarmarkt zijn nagenoeg alle beschikbare plaatsen voor de marktkramers, de standwerkers en de exposanten evenals voor een ganse resem attracties al toegewezen. Ook de  inschrijvingen van de deelnemers aan de veeprijskampen zitten in een eindfase. En zowel het lokaal bestuur als het organiserend comité besteedden aanhoudend alle nodige aandacht aan de veiligheidsaspecten. Als klap op de vuurpijl zegden ook al de weergoden, zoals gebruikelijk, hun medewerking voor ‘goed weer’ toe. Nieuw dit jaar is wel dat De Lijn de dag van de jaarmarkt extra bussen inzet voor het aanbrengen en het terugbrengen van de bezoekers.

Grootse openluchthappening van uren in het rond

Op de jaarmarkt ontvangt Herne telkens en opnieuw meer dan 20.000 – volgens sommigen zelfs meer dan 30.000 – bezoekers die allen naar het centrum stromen met voor ieder één of andere betrachting. Om aan die diversiteit van verwachtingen te kunnen beantwoorden is het Jaarmarktcomité dan ook permanent aan het sleutelen. Wat ooit en vooral een organisatie was die hoofdzakelijk geënt was op veeprijskampen deint de organisatie de jongste jaren almaar meer uit tot een grootse openluchthappening waarbij de veefokkerij terecht nog een belangrijke plaats inneemt maar mettertijd toch zijn koppositie is moeten gaan delen.

Een ganse evolutie

Voorzitter Jean-Pol Demel: “Het is intussen al bijna 35 jaar geleden dat ik als voorzitter de bestuursfakkel van het jaarmarktcomité overnam van mijn vader Victor. In al die jaren heeft ook Jaarmarkt Herne een ganse evolutie meegemaakt. Het is dan ook aan het bestuur om telkens nieuwe uitdagingen aan te gaan met telkens in het achterhoofd het jaarmarktweekend ‘beter’ te maken. Eén van de jongste  aanpassingen die ons veel werk bespaart is de vervanging van het eetfestijn door het jaarmarktcafé en de digitalisering van de inschrijvingen voor zowel de deelnemers aan de prijskampen als voor de reservatie van de standen. Nieuwigheden aanbrengen, items afbouwen, het aanbod steeds meer diversifiëren en aanpassen aan de evoluerende verwachtingen is een opdracht waar we met ons allen het ganse jaar door zoet mee zijn. Dat wij vanuit het lokaal bestuur mogen rekenen op een full-medewerking is dan ook goed meegenomen. Samen met dat bestuur investeren we zwaar maar wij zijn er van overtuigd dat het resultaat dan ook EFFENAF mag gezien worden”. Het zal de eerste keer zijn dat de jaarmarkt haar beslag zal krijgen zonder haar ere-voorzitter Jacqueline Demel-Roland, de moeder van voorzitter Jean-Pol, overleed in december vorig jaar. Zij werd net geen 95 jaar.

Nog beter, nog groter en nog mooier

Ieder jaar wordt op pinkstermaandag tijdens de jaarmarkt het rustig dorp de plaats van afspraak van tienduizenden ‘levengenieters’. Herne-centrum is dan terzelfdertijd een supermarkt, een kermis, een braderie, een foor, een handelsbeurs, een pretpark, een feestzaal, een expohall, een muziekfestival, een dierentuin, een paardenparade, een dierenkeuring, …. En dat alles is gratis toegankelijk. Aan die lijst mag gerust ook nog een jaarlijkse ontmoetingsplaats voor familie-, vrienden- en buurtkringen evenals een ellenlang eet-en drankbuffet toegevoegd worden. Al enkele jaren sluiten sluiten Bram en Lennert om 16u de jaarmarkt af met een spetterend live optreden.

Als de succeslijn van de jongste jaren wordt doorgetrokken zal ook deze jaarmarkteditie in alle opzichten de 44 vorige overtreffen. Dat is alvast de insteek van het jaarmarktcomité. 

Veel meer dan alleen een ‘markt’

Vrijdag (17 mei) wordt de jaarmarkt 2024 in de grote tent om 16u op gang getrokken met het  Jaarmarktcafé. Dat kwam er ter vervanging van het jaarlijks eetfestijn. Een beslissing die gezien het voorgaand succes de organisatoren geen windeieren heeft gelegd. Eventjes komen chillen in een gezellig kader na de laatste werkdag van de week …. het kan in de grote tent op de feestweide aan de Ninoofsesteenweg net buiten Herne-centrum. Er is ook een cavabar en het brengen van de muzikale toets is voor rekening van 4t6 waarbij Olivier Backvis (DB Pro Events) van de partij is.

Zaterdag (18 mei) legt het lokaal bestuur met zijn seniorennamiddag ‘Jeirn danst geirn’ de 55-plussers in de watten. Dan zijn het Hanny-D, Bart Declercq en Didier die garant staan voor een geweldige namiddag. Sanseveria zorgt voor de muzikale begeleiding. Kaarten zijn te koop in het gemeentehuis. De inkom is 10 euro, koffie en mattentaart inbegrepen. Ook de seniorennamiddag heeft plaats in de grote tent.

In de rand van ‘Jeirn danst geirn’ is er ook een fototentoonstelling van Koen Rosier. Via zijn beeldmateriaal krijgt de bezoeker een overzicht van 45 jaar ‘Jaarmarkt Herne’.

Zowel vrijdag als zaterdag kan men de wagen gratis achterlaten in de onmiddellijke buurt van de feesttent.

Maandag 20 mei – Een jaarmarkt uit de duizend

Naast het typisch marktgebeuren biedt de affiche van de jaarmarkt 2024 de bezoekers ook een imposante waaier randactiviteiten aan waarbij iedereen wel zijn gading kan vinden. De eigenlijke jaarmarkt in Herne-centrum loopt van 8u tot 17u en is een aaneenschakeling van honderden standen en standjes aan beide straatkanten op een traject van om en bij de 3 km langsheen de Ninoofsesteenweg en de Edingsesteenweg. Nagenoeg alles is er in aanbod: van de kleinste snuisterij tot het grootste landbouwtuig. En voor wie de portemonnee toch dicht wil houden: ‘een kijkje nemen kost niets’.

Prijskampen

In de voormiddag zijn het vooral de prijskampen voor runderen en voor schapen en een nationale menwedstrijd met ook een behendigheidsproef boomslepen met trekpaarden die opvallen. Die organisatie is van de Trekpaardmenners Denderwindeke.  Ook deze keer is er, naast een keuring van schapen, een keuring voorzien van trekpaarden gekweekt door Vlaams-Brabantse kwekers. Het uitgebreid gamma aan dierenbeauty’s op zich loont alvast de moeite bezocht te worden. En zoals steeds komen ook de nieuwste landbouwmachines met verschillende standhouders opnieuw uitgebreid aan bod.

‘NIEUW’ – 2dehands markt

Jaar en dag is Jaarmarkt Herne ook de plaats van afspraak voor alle lokale bedrijven actief in de verkoop van land- en tuinbouwmachines. Dit jaar is er naast de standen met kleine en grote machinerie ook een  tweedehandsbeurs waar particulieren hun overbodig tuinmachinerie met onder meer grasmaaiers, heggenscharen bladblazers, kettingsagen, tuinfrezen, …..  kunnen te koop aanbieden. Verkoopstanden van professionelen zijn niet toegelaten.

Kinderparadijs

Jaarmarkt Herne is ook één groot kinderparadijs. Op de speelweide is er om 12u en om 13u30 voor groot en klein het poppentheater Ja-Ja met meespeel-kindershows, zang, spel, dans en komisch goochelen. Verder zijn er ook nog een hindernissenpiste, een luchtberg en multiply-springkastelen, een benji-trampoline, een paardenmolen, waterball en nog een resem andere speeltuigen.

Vanuit de lucht

Voor  wie het ganse gebeuren en de streek wil aanschouwen vanuit de lucht zijn er van 10 tot 18 u de helicoptervluchten die opstijgen en landen ter hoogte van carrosserie Deveseleer (Edingsesteenweg,16). Een gewone vlucht kost 50 euro per persoon en een VIP-vlucht 100 euro. Kaarten aankopen en informatie inwinnen kunnen op www.V2aviation.be (0475/349228). Kaarten zijn ook te koop bij Electro Service Timmermans (Heldenplein, 3a).

Live in de grote tent vanaf 15u

Al 15 jaar staan Bram & Lennert samen op het podium. Met hun covers brengen ze iedere toeschouwer aan het zingen en aan het  dansen. Wil je een levende jukebox aan het werk zien? Dan moet je bij een show van Bram & Lennert geweest zijn. Op de jaarmarkt krijgen zij de versterking van zangeres Ziva. Zij heeft een voorliefde voor pop, country & rock.

‘NIEUW’ – De Lijn

Vooreerst zet ook De Lijn op pinstermaandag met de jaarmarkt als vertrek en aankomst twee bussen in. Die dienstverlening wordt financieel ondersteund door de Preventiedienst Pajottenland en het lokaal bestuur van Herne. De bussen zullen aan- en afrijden in de voormiddag tussen 9 en 11u en in de namiddag tussen 16 en 19u en zijn gratis.

Bus 1 vertrekt in Leerbeek en zal via Kester, Herfelingen, Ekkelbergstraat, Aerebeekstraat, Lindestraat naar het rondpunt van Kokejane rijden en vervolgens via deze reisweg terug naar Leerbeek. Deze bus zal alle bestaande haltes op het traject bedienen met extra haltes aan de parking van Olympia en Kokejane en aan de jaarmarkt zelf.

Bus 2 vertrekt in aan de Kerk in Sint-Pieters-Kapelle en rijdt via Herne, Tollembeek, Galmaarden naar Bever en terug. Deze bus zal alle bestaande haltes op het traject bedienen.

Nadere info op https://www.jaarmarktherne.com/en op deze facebookpagina   

Dit nieuwsbericht delen: