VOLLEZELE – Muziektherapie een helpende hand voor mensen met dementie

‘Muziek is een fantastische taal waarmee we mensen heel lang kunnen blijven bereiken’, dat zijn de woorden van dementie-ambassadeur en weerman Frank Deboosere. Nog andere zijn ‘Muziek is ook één van de laatste dingen in het brein, dat vertrekt. Het beïnvloedt de stemming zeer positief en het is een manier om contact te maken’ en ‘ Muziek kan bepaalde emoties oproepen en daarmee de gemoedstoestand van een patiënt positief beïnvloeden’. Redenen genoeg voor de intergemeentelijke preventiewerking Gezondheid Pajottenland en zijn coördinator Bianca Vanreepinghen, in het kader van het thema mentaal welzijn en gezonde gemeenten, te investeren in muziekvoorstellingen voor dementerende residenten in de woonzorgcentra. In het woonzorgcentrum De Zwaluw was het accordeonist Isidoor De Wilde die er zo de bewoners met geheugenstoornissen of vergeetachtigheid ten dienste stond en dat met Marleen De Coster en Joyce Vander Gracht van de animatiedienst in steun. Deels ook door de vergrijzing van de bevolking is dementie sterk in opmars. Het is dan ook een bijzonder actueel probleem.

Dementievriendelijke gemeenten  

Recent stelde de Intergemeentelijke Preventiedienst Gezondheid Pajottenland in samenwerking met de lokale besturen van Lennik, Gooik, Herne, Bever en Galmaarden zijn actie ‘Praatcafés Dementie’ voor. Hiermee haakten ook zij hun wagonnetje aan het initiatief van het regionaal expertisecentrum dementie Memo (Dilbeek). Dat werkt al nauw samen met de Vlaamse overheid, de Vlaamse Alzheimerliga en een vijftigtal andere organisaties en diensten die in het domein al actief zijn in Vlaams-Brabant en dat met de vaste wil te streven naar een dementievriendelijke samenleving. Parallel met  de ‘Praatcafé’s’ wil de Intergemeentelijke Preventiedienst Pajottenland zich nu ook richten tot de doelgroep die zowel de thuiswonenden als de residenten in een woonzorgcentrum met dementie omvat.

Coördinator Bianca Vanreepinghen: “Zulke voorstelling kadert mee in de doelstellingen ‘een dementievriendelijke gemeente’ te zijn. Beter leren omgaan met dementie is immers een uitdaging voor de hele samenleving. Daarom lanceerde de Koning Boudewijnstichting,  in samenwerking met onder meer de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten, eerder al de actie ‘Dementievriendelijke gemeenten’ om ‘een maatschappelijk draagvlak te creëren voor een betere omgang met personen met dementie en het isolement te doorbreken’. Iedereen wordt trouwens geacht tot een dementievriendelijkere gemeente te kunnen bijdragen”.

Positieve invloed van muziek en zang

Isidoor De Wilde (Gooik) heeft een tekstboekje samengesteld met wel honderd meezingers en herkenbare deuntjes met een jaartje meer: “Muziek is een universele taal die ook een buitengewoon krachtig effect heeft op mensen met dementie. Dat heb ik ook ervaren bij mijn eigen moeder. Voor velen is het een weg naar herinneringen en emoties die anders moeilijk toegankelijk zijn. Diezelfde ervaring deel ik met andere muzikanten die er ook van uitgaan dat bij mensen met zelfs een gevorderde dementie, een melodietje of een tekst dat ze in hun jeugd vaak hoorden herinneringen kan oproepen. Men mag dus stellen dat samen zingen, dansen of gewoon naar muziek luisteren een vorm van sociale interactie bevordert en een gevoel van verbondenheid creëert. Verder is ook geweten dat vrolijke deuntjes en liedjes helpen bij het zich gelukkiger en meer ontspannen voelen. Vaak hebben ze ook een kalmerende uitwerking en daardoor vermindert ook de angst. Muziek kan overigens ook via het klappen, het wiegen of het dansen een aanmoediging zijn om meer te bewegen”.

Als geen één wist ‘Isi’ zijn publiek – met ook een aanzienlijk aantal mensen uit de ‘beschermde afdeling’- met zijn gekende deuntjes volkomen te charmeren.

Het optreden van ‘Isi’ werd goedkeurend bijgewoond door schepen voor senioren en gezondheid Kurt Penninck. Voor de 17-jarigen Chloé Van Zijpe (Ninove) en Febe Vanderrusten (Galmaarden), leerlingen aan het Hartencollege in Ninove in de afdeling zorgkunde en op stage in het woonzorgcentrum, werd het eveneens een bijzonder leerrijke ervaring. 

Nog meer op latere datum

In het rijtje van de woonzorgcentra in de streek die zich bereid verklaarden om een animatienamiddag voor te behouden voor  mensen met een geheugenstoornis komen ook nog in Gooik het rusthuis Strijland, het wzc Eyckenborch en de Seniorie Kesterberg voor, in Herne is dat het wzc St-Felix en in Lennik het wzc Keymolen. Naast Isi De Wilde zijn daar ook Lieven Vandenneucker en  Rudi Deslachmuylder de muzikanten/zangers van dienst.


Dit nieuwsbericht delen: