GOOIK – Een voortreffelijk onthaal van de nieuwe inwoners

In Gooik wil de traditie dat op 1 mei, de feestdag van de arbeid, het lokaal bestuur zijn nieuwe inwoners een ontvangst aanbiedt en hen daarbij trakteert op een portie informatie en op een gegidste rondrit doorheen hun nieuwe gemeente. De nieuwkomers werden onthaald in de Cultuurschuur De Cam om er te genieten van een ontbijt om op het einde rond de middag in het Volkscafé af te sluiten met koffie en taart. Van 2014 tot nu is de totale bevolking gegroeid met 278 inwoners. Een veertigtal nieuwkomers gingen op de uitnodiging in. In het nieuwe Pajottegem is Gooik met zijn vijf woonkernen en zijn 9476 inwoners de entiteit met de meeste inwoners. In een navraag naar de vorige woonplaats van de nieuwkomers werden onder meer Dilbeek, Halle, Denderwindeke, Gent, Knokke-Heist, Ternat, Ninove, Merchtem, Etterbeek, Herne, Antwerpen, Beersel en Ierland weerhouden.

Maidenvoorstelling schepen Lieven Krikilion  

Het was burgemeester Gunther Dewilde die na zijn welkom hemzelf en zijn schepencollege mocht voorstellen. Zo kregen achtereenvolgens Samuel Billens, Christa Dermez, Jonas Demaeseneer en Lieven Krikilion het woord en mochten zij ook hun bevoegdheden toelichten. Voor schepen Lieven Krikilion was het zijn maidenvoorstelling. In opvolging van Herman Anthoons (62), die met pensioen is gegaan, is hij vanaf vandaag officieel aangesteld als schepen. Algemeen directeur Eric Van Snick en zijn adjunct Joris Samyn konden de voorstelling niet bijwonen en lieten zich verontschuldigen.

Heel wat informatie

Via een goed gestoffeerde powerpoint werden één voor één de diensten toegelicht. Zo kwamen de dienst vrije tijd, de preventie, de cultuurschuur en het Volkscafé De Cam, de bibliotheek, de dienst financiën, de Academie Muziek, Woord en Dans, het Steamproject, het scholenbestand, Paddenbroek, de dienst openbare werken, het sportcentrum Koornmolen, de voetbalaccommodatie en nog meer aan bod.

Na de dienstverlening werd haltgehouden bij elk van de vier woonkernen met Oetingen, Kester, Leerbeek, Strijland en uiteraard Gooik zelf. Voor Strijland kreeg de accommodatie van De Koornmolen, die er recent nog een Strongbox bijkreeg, alle aandacht. Voor Kester stonden vooral de Kesterheide en het politiehuis centraal. Voor Leerbeek waren het de stelplaats van De Lijn, de thuishaven van het Sociaal Huis en het Nestje als kleinste schooltje. Oetingen stond uiteraard in het voetlicht met het Steam-project waarbij ondermeer én de bibliotheek én de muziekschool een splinternieuw onderkomen krijgen. Voor Gooik werden vooral zijn centrumfuncties in de kijker gezet. Daarbij kreeg ook het invullen van de 17 Sustainable Development Goals (Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen) alle aandacht. Verder kwamen ook aan bod de AED-toestellen, de dienst toerisme, de groene en kwalitatieve woon- en leefomgeving, de gemeentelijke participatieraden, het gezinsbeleid,  het cultuuraanbod, Gooik mondiaal, Gooik als Fair-Trade-gemeente, de jeugdbewegingen, de wekelijkse markten, ….. om te eindigen bij de Pareltjesworp.

Gemeenschapsbetrokkenheid

Burgemeester Gunther Dewilde: “We merken dat het jaarlijks onthaalmoment door de nieuwkomers  wel naar juiste waarde wordt geschat. Het is een niet alleen een kennismaking en een informatiemoment. Met ons ‘welkom’ laten wij vanuit het bestuur ook daadwerkelijk blijken dat iedere nieuwkomer belangrijk is en laten wij ook voelen dat hun betrokkenheid ons nauw aan het hart ligt. Zo’n ontvangstmoment biedt ook mogelijkheden om te netwerken en een moment waarbij ‘vragen staat vrij’ letterlijk dient te worden genomen. Kortom, het organiseren van een onthaalmoment voor nieuwe inwoners speelt een belangrijke rol bij het bevorderen van de sociale integratie, de gemeenschapsbetrokkenheid en het welzijn van zowel de nieuwkomers als de overige  bewoners”.

Dit nieuwsbericht delen: