HERNE – Vriendschap is dan toch heus geen illusie in het voetbal

Zaterdag 27 april op de middag en eindelijk de zon. Ideaal om een bus fanatieke KVC Bouwvrienden-supporters te vergezellen naar Essenbeek waar hun kampioenen de beker van de promotie naar de hoogste afdeling van de Koninklijke Vereniging van Vriendenclubs Vlaams-Brabant/Oost-Vlaanderen (KAVVV) in ontvangst mochten nemen. Promotie en zich Koninklijke mogen noemen in hetzelfde jaar vereisten een uitgebreid interview met voorzitter Diederik Decat. Hij ontving ons, uitgedost in een wel heel speciaal, feestelijk pak, bij de toog van De Kring, de eerste en laatste herberg van de vele op hun terugweg huiswaarts diep in de lenteavond of de vroege zondagochtend.

Vriendschap

Iedere week de namen van 15 spelers op de feuille of het scheidsrechtersblad kunnen schrijven is de droom van elke ploegafgevaardigde. Het aanbod ontspanning is vandaag zo groot dat vele sporters hun gading elders gaan zoeken. Waar in het officiële voetbalcircuit geldelijke premies vaak de enige drijfveer betekenen, vormt het bijna naïeve begrip vriendschap het cement van wat deze club bindt.

Gezonde spelersmix

Met zijn 26 lentes is Tom Savoldi de jongste van een spelerskern waarvan er 4 de kaap van de 40 reeds hebben overschreden. Ene Yassin Bouhiji (41) maakt zelfs al 13 jaar het goede weer bij de club die in 1973 door André Lanneer van de gelijknamige bouwonderneming werd opgericht. Op de vraag over de spelkwaliteiten, op het veld wel te verstaan, antwoordde  de hoogste clubfunctionaris handig als een volleerd diplomaat. Zo weet Arnaud De Cnijf als topscorer goed de weg naar het vijandige doel hierbij geassisteerd door meester Tim Rasschaerts. Kapitein Jeroen De Pessemier dan weer houdt de gelederen samen met Kaj Knipping, oud-speler Racing Mechelen, die zorgt voor de nodige rust in de verdediging naast de stoere Jorn Borremans. Het middenveld wordt gestoffeerd door technisch bekwame voetballers als Stephan Vanderroost en Platini. Als sluitstuk beschikt men dan weer met K.Moonen, Bram Cornette en M. Van Stalle over drie topkeepers. Tot de uitzonderlijke talenten van de oranje-zwarten behoort ook de inverted wingback Tomas Somers (40) die zelden naar de tactische richtlijnen luistert, maar zijn rechterflank afdraaft als een jong veulen.

Spelpeil

Naast de gezonde mix van jong en oud, ervaren en minder, is ook de fysieke conditie van de huidige voetbalgeneratie in een vriendenverbond er sterk op vooruitgegaan. In een niet zover verleden sprak men over de fameuze derde time die vaak tot erg laat na een wedstrijd kon uitlopen. Misschien wel het gezelligste moment in het leven van een caféploeg. Belegde pistolés, bier à volonté én vooral een vriendschap die men wist te koesteren dat ene moment op het einde van een drukke werkweek. Vandaag gaat het er rustiger aan toe. De drukke werkweken eisen hun tol en ook voetballers uit het amateurgebeuren ontsnappen daar niet aan en zoeken na de wedstrijd sneller dan voorheen de rust van de familiekring op.

Speciale vermelding

Oud- clubsecretaris Jonathan Van Cutsem beëindigt met deze laatste uitwedstrijd zijn spelerscarrière in schoonheid. Mooier kan het niet. Koninklijke 50 en promovendus.

Mekkeren

Hedendaagse voetbalwedstijden worden op geregelde tijdstippen ontsierd door supportersgeweld. Ook op het veld gaat het er af en toe niet al te zachtzinnig aan toe. Kenners van het spelletje hebben het dikwijls over schoffelaars, beenhouwers, stofzuigers, maten- of kaartennaaiers, kamikazepiloten en ander fraais.
Eén bepaalde en erg vervelende categorie valt dan weer op door zijn eeuwig gemekker. Een volleerd, rijk aan ervaring en door de wol gewassen clubpresident kent zijn pappenheimers door en door. De vraag nu wie de grootste KVC Bouwvrienden-mekkeraar is, bleef niet onbeantwoord. Naast de groene rechthoek valt de man best te pruimen. Maar, eenmaal on the pitch, gaat hij voortdurend in de clinch met zijn medespelers, uiteraard de scheids(rechter), doch vooral met zichzelf.

Bournemouth

Bij de toegang tot de Hernse bibliotheek op een lage sokkel achter een groen kunstgrastapijtje, kon de aandachtige bezoeker een gedenkplaatje ontdekken waarop een Engelse delegatie jaarlijks in oktober de perikelen rond WO I kwam herdenken.
Het verhaal gaat dat oud-burgemeester Maurice Bombaert (1958-1976) op een dag Engelse bezoekers uit Bournemouth diende te depanneren. Elkaars taal begrepen ze niet maar ze belandden wel op café. Van het een kwam het ander. Een dame van bij ons en een Engelse bezoeker konden het met elkaar goed vinden zodat deze laatste naar hier verhuisde. Het sportieve resultaat van deze romance mondde uit in een voetballende over en weer uitwisseling tussen onze Bouwvrienden en de vriendenclub van de kleinzoon uit het Engelse stadje.

Kostenplaatje

Een amateur sportploeg runnen, kost geld. Niet die fabelachtige sommen uit de rauwe profwereld. Maar uitrustingen, verzekeringen, natjes, droogjes en verplaatsingen vergen nu eenmaal noodzakelijke uitgaven. Een gesponserde afscheurkalender en de jaarmarkt brengen de nodige klinkende euro’s in het voetbalbakje. Nu al bereidt deze club de cocktailbar voor om op pinkstermaandag de goegemeente te laten weten wie ze zijn en er om de kersverse kampioenstitel letterlijk te verzilveren.

Een gelukkige voorzitter besluit

De grondidee, een leuke bende knappe voetballers achter één vlag verenigd en die ook na een mindere wedstrijd echt vrienden blijven, geeft gewoon een goed gevoel, hoe banaal het ook mogen klinken. Bijna geluidloos en zonder veel poeha gleed de eerste burger van KVC De Bouwvrienden in die functie nadat de eerste voorzitter de tijd rijp achtte de fakkel door te geven. Het bij elkaar houden van die voetballers in de hoogste reeks van dit vriendenverbond is een opgave waar hij nu echt naar uitkijkt.

Ter perse

Tussen het feestgedruis door en tegen deadlinetijd vernam de redactie, weliswaar onder voorbehoud van de fysieke toestand van de corresponent, de uitslag van de afsluitende kampioenenwedstrijd. De kampioenenkers op de taart eindigde met een 2-2 gelijkspel.

Redactie Denis Deneulin.

Dit nieuwsbericht delen: