HERFELINGEN – Café 4 Armen nu ook officieel geopend

Het was in 2012 dat het ruim gebouw op het gekende kruispunt 4 Armen in Herfelingen de aandacht trok van Bernard Waterbley. In eerste instantie zou hij er een frituur uitbaten om dan stapsgewijs uit te breiden tot wat de 4 Armen in het verleden jarenlang is geweest: een polyvalente en succesrijke horecazaak. Daarbij krijgt Bernard thans de hulp van zoon David (33) en op de achtergrond ook partner Myriam om samen het café 4 Armen te runnen. Het wordt een ruim café met gangbare prijzen en openingstijden die aansluiten bij de behoeften van de gemeenschap. Het café – met een 60-tal zitplaatsen – is al enkele weken toegankelijk voor het publiek maar kreeg thans pas zijn officiële opening.

Een gastvrije omgeving

Hartje Pajottenland in het algemeen en Herfelingen in het bijzonder krijgen er nu met ‘Café 4 Armen’ zowel voor jong als voor minder jong een nieuwe ontmoetingsplaats bij. Gelegen op het kruispunt van de druk bereden steenweg Asse en de verbindingsweg Herne/Heikruis/Bierk staan er voortaan van woensdag tot zondag de deuren uitnodigend open voor iedereen die gebruik wil maken van een gastvrije omgeving waar mensen van alle leeftijden en achtergronden kunnen samenkomen en genieten van nu ook een drankje, sociaal contact, ontspanning en vermaak. Voor de bediening mag bovendien ook gerekend worden op de diensten flexijobbers Maya, Sien en Kirsten.

De locatie van een café is belangrijk. Om te beginnen is er een ruime en veilige parking. En…. vanaf het moment dat de weergoden ook Herfelingen zullen begenadigen met zomerse temperaturen staat er ook een zonneterras ter beschikking. Bij het betreden van het café wordt men verwelkomd met warme tinten en een knusse sfeer, doordrenkt met een vleugje nostalgie. Goedgekozen meubilair, twee groot-scherm TV’s  en adequate verlichting dragen bij aan de gezelligheid die het café uitstraalt. Café 4 Armen biedt dan ook meer dan alleen een aangename ambiance. De drankenkaart pronkt met een uitgebreide selectie klassieke en lokale alcoholische en  niet-alcoholische dranken, frisdranken, wijnen, cocktails, stevige expresso’s of romige cappuccino’s en dat alles aan prijzen die de gasten allicht zullen kunnen bekoren. Ook aan de darters en de tafelvoetballers werd gedacht. Daartoe werd een apart lokaal ingericht dat op aanvraag kan omgetoverd worden in een vergaderzaal goed voor een twintigtal deelnemers.

Een positieve reputatie opbouwen

Het zijn vooral David en Bernard – buiten de openingstijden van zijn frituur – die er in de toekomst zullen voor zorgen dat ‘gastvrijheid en efficiëntie’ mekaar aanvullen om zo de opbouw van een positieve reputatie te kunnen waarmaken.  Die samenwerking wordt geoptimaliseerd door het gebruik van een volgnummersysteem. Het ‘Restaurant Calling System’ is een opzet om de wachttijden aangenamer te maken. De frituurklanten nemen bij het binnenkomen een volgnummer en doen hun bestelling. Via ook een scherm in het café weet de klant vervolgens dat hij aan de beurt is om zijn bestelling op te halen. Die bestelling kan overigens ook in het café worden verbruikt.

Café 4 Armen streeft er alleszins naar terug  een ontmoetingsplaats te zijn waar vriendschappen bloeien, verhalen worden gedeeld en nieuwe herinneringen worden gemaakt. Of het nu gaat om een informele drink na het werk, een gezellig samenzijn na een avondje uit met vrienden of gewoon om een aangenaam moment met vrienden en buren te beleven, het café is er voor iedereen die op zoek is naar een gezellige plaats en een warm welkom en waar jovialiteit hoogtij viert. 

Het verleden

Juist 21 jaar geleden sloot het ‘Café bij de Witten’ (officieel toen ook al café 4 Armen) de deuren en daarmee werd ook een streep getrokken onder een rijke volksgeschiedenis. Het café waar meer dan 50 jaar mama Germaine (Cochez)† de scepter zwaaide hield het voor bekeken. Dochter Angèle en haar man Marcel† vonden toen dat het voor de 85-jarige Germaine  welletjes was geweest. Zijzelf flirtten toen ook al lang met de sluiting. Het was voor mama dat ze de deur zolang hebben opengehouden. De ‘4 Armen’ was haar levenswerk. Het was trouwens niet alleen een café. In de jaren 50 en 60 was het naast dorpscafé ook nog een taxibedrijf, een kapsalon en een kruidenierswinkel waar zo goed als alles te vinden was. Van suiker en koffie tot tuinplanten, sla, charcuterie, kuis- en wasproducten…  zelfs voor dagdagelijkse kledij, klompen en rubberen laarzen kon men er terecht. Met de sluiting van de 4 Armen was Herfelingen toen nog slechts één dorpscafé rijk. Dat was ’t Vossenhol (thans De Zoete Inval) waar Franske en Julienne achter de toog stonden.

Gedurende 15 jaar verdween de 4 Armen van de radar. Het bleef een horecazaak maar niet eentje waar de lokale bevolking of zeg maar Jan en Alleman zijn gading kon vinden. Het meest markante uit die tijd was dat het werd uitgebaat als parenclub die evenwel ook, door omstandigheden eigen aan het ‘milieu’, een heel kort leven werd beschoren.

Vragen en info wordt behandeld via bwaterbley@telenet.be . Café 4Armen is ook te volgen via deze facebookpagina

Dit nieuwsbericht delen: