Lenteconcert van Ware Broeders HERFELINGEN in het teken van jeugdig talent

Vrijdagavond en ook nog morgen zaterdag 27 april (20u) was en is iedereen welkom op het Lenteconcert van de koninklijke fanfare De Jonge en Ware Broeders in de St-Niklaaskerk in Herfelingen. Voor de fanfare is het voorjaar telkens het moment om alle ‘muzikale’ en ‘organisatorische’ hens aan dek te roepen om er eens te meer een voortreffelijke voorstelling van te maken. Ook voor dit concert met als titel ‘Eigen Kweek’ mochten de  Jonge Ware Broeders onder de leiding van jeugddirigent Mike Similon de aftrap geven. Daarna verschenen de Ware Broeders met hun dirigent Sven Beerens op de scène. Met ‘Eigen Kweek’ wordt tijdens dit Lenteconcert vooral de jeugdwerking in de schijnwerpers gezet. Die jeugdwerking mag dit jaar immers terugblikken op haar 35-jarig bestaan. De presentatie was in handen van de Gooikse presentator/moderator Koen Baert en achteraf was iedereen ook welkom in de Ware Broeders-bar in het Bavocentrum.

Investeren in jeugd

Zoals nu toch al vele jaren is een concert van de Ware Broeders in de Sint-Niklaaskerk steeds een lust voor het oog en het oor.  Voorzitter Steven Vander Eeckt: “Zonder de jeugd geen opvolging en geen toekomst. ‘Eigen  Kweek’ is dan ook niet zomaar de titel van ons Lenteconcert. Voor de Ware Broeders is investeren in jeugd niet alleen een garantie voor de toekomst van de fanfare. Het is ook investeren in de continuïteit en de vitaliteit van de hele gemeenschap. Door jonge muzikanten te ondersteunen, aan te moedigen en de nodige middelen en kansen aan te bieden om te groeien leggen wij ook een stevige basis voor ons eigen voortbestaan en verder succes. Jonge muzikanten brengen niet alleen frisse ideeën en energie met zich mee, maar ze zijn ook de sleutel tot het doorgeven van tradities en het voortzetten van de rijke muziekerfenis. Door hen zoveel als mogelijk te betrekken en te inspireren kunnen wij een levendige en dynamische muziekcultuur opbouwen. Wij, de oudere Ware Broeders, zijn heel fier de jongere generatie aan muzikanten ook in hun opleiding aan de Muziekacademie bij te kunnen staan zodat zij hun passie voor muziek zouden kunnen waarmaken en, wie weet, daarbij ook de deur naar een professionele loopbaan in de muziekwereld zouden kunnen openen”.


Dirigent Mike Similon kreeg alvast een jeugdensemble van een 40-tal muzikanten voor zich en dirigent Sven Beerens was het middelpunt voor een zestigtal gevestigde Ware Broeders. Telkens was hierbij het instrumentenpallet met zijn koperblazers, houtblazers en slagwerk* eerder te vergelijken met de samenstelling van een harmonieorkest. ‘Eigen kweek’  kreeg vooral gestalte door de solobijdragen van Marthe (17 – klarinet ), Tiebe (18 – trombone) en Siemen (21 – trompet) Vanhoorebeek en Kjell Deschuyffeleer (16 – saxofoon). ‘Eigen kweek’ mag overigens ook letterlijk worden verstaan want ook hun ouders zijn muzikant bij De Ware Broeders.

Laatste concert met Ghislain Alaert  

Als toemaatje mocht voorzitter Steven Vander Eeckt het publiek trakteren op een bijzondere gebeurtenis. Het Lenteconcert was voor saxofonist en gewezen voorzitter Ghislain Alaert zijn laatste concert. Ghislain wordt op 3 september 82 jaar en is al 72 jaar een ‘Ware Broeder’. Vanaf zijn 10de levensjaar maakt hij deel uit van de Koninklijke Fanfare De Ware Broeders Herfelingen. Vanaf 1970 begon er met onder meer Ghislain een totale nieuwe wind binnen de Ware Broeders te waaien. Een nieuw, jong en dynamisch kernbestuur met Ghislain als voorzitter trad aan. Zo wisten De Ware Broeders zich meteen wonderwel aan te passen aan de nieuwe trend waarbij de opleiding van jonge muzikanten hoog in het vaandel werd gedragen. ‘Geloven en investeren in jeugd is investeren in toekomst’ was geen dode letter meer en legde de muziekmaatschappij dan ook mettertijd geen windeieren. Dat moet het verjongd bestuur dan ook voor ogen hebben gestaan toen het in 1989 met de jeugdwerking van de fanfare startte. Door die stappen zagen de Jonge Ware Broeders hun aantal muzikanten jaar na jaar aandikken. Ghislain is veruit de muzikant met de langste loopbaan bij de Ware Broeders. Het was met een staande ovatie dat ook het publiek afscheid nam van hem als muzikant.

Tickets  

Tickets voor zaterdag zijn nog beschikbaar  via www.dewarebroeders.be  – rechtstreekse betaling bij de inkom is ook mogelijk.

*alt hoorn, alt saxofoon, bariton, bariton saxofoon, bas klarinet, bastuba, euphonium, dwarsfluit, fagot, hoorn, klarinet, slagwerk, tenor saxofoon, trombone en trompet

Dit nieuwsbericht delen: