GOOIK – Schoolkinderen zetten hun beste sportief beentje voor tijdens de Jeugdolympiade

Ook de Gooikse scholen gingen de sportieve uitdaging van Sport Vlaanderen aan om de status van VIP2024-school te verkrijgen en zo ook in aanmerking te kunnen komen voor mooie prijzen, waaronder een daguitstap naar Parijs. Om de VIP-status (Vlamingen in Parijs) te verkrijgen dienden de scholen, doorgaans in nauwe samenwerking met het gemeentebestuur, een Jeugdolympiade met een reeks uitdagingen, sport- en beweegproeven te organiseren evenals Sportkompas, een project om kinderen naar een geschikte sport te oriënteren.

Jeugdolympiade   

Het gemeentelijk sportcentrum Koornmolen is de Gooikse sportoase bij uitstek waar zowel de recreant als de competitiesporter, van zeer jong tot iets minder jong, een kwaliteitsvolle sport- en beweeginfrastructuur op maat vindt. Derhalve was het ook de ideale locatie om  een kans te bieden aan om en bij de 100 leerlingen van het 6de leerjaar van de Gooikse basisscholen (Gooik, Kester, Strijland en Oetingen) om zich tijdens een  Jeugdolympiade te profileren als echte Vlaamse sportievelingen. Een jeugdsportolympiade is een sportevenement dat speciaal is ontworpen voor jongeren, vergelijkbaar met de Olympische Spelen voor volwassenen, maar gericht op een jonger publiek. “Het doel is jongeren kennis te laten maken met verschillende sporten en hen te stimuleren om actief te zijn en een gezonde levensstijl te leiden. Het is dan ook een competitief evenement waarin leerlingen van verschillende scholen samenkomen om te concurreren in verschillende sportdisciplines” aldus de sportschepen Samuel Billens.

Hoe zit het in mekaar

“Neen, aan de hand van de Jeugdolympiade gaan de Gookse schoolkinderen alsnog volgende maand niet naar Parijs. De Olympische Spelen dienen immers enkel als promotiemiddel voor de organiserende instanties die zo mee kunnen profiteren van de opwinding en de aandacht rond die vierjaarlijkse Spelen, om de deelname van schoolkinderen aan jeugdsportevenementen te vergroten. Zulke olympiades maken niet alleen een kans voor de leerlingen uit om hun sportieve talenten te tonen en te verbeteren, maar ook om waardevolle levenslessen op te doen zoals teamwork, doorzettingsvermogen en fair play” geeft sportfunctionaris Tim Elinckx nog mee.

“Als organisator van de Jeugdolympiade kies je zelf welke sporten aan bod komen. Hier in Gooik ging de keuze naar hockey (bal hooghouden, hockey slalom, schieten op doel, hoepelspel en achtjes), atletiek (vortex- of tennisbalwerpen, medicinebalstoten, hink-stap-sprong, 40 m spurt met hindernissen en uithouding) en gymnastiek (rollen, handenstand, rad, steunspringen en springen en landen).  Elke deelnemer krijgt per sport een scorekaart waarop de begeleider – zeg maar een leraar LO – de behaalde punten schrijft. Voor de betere is een bronzen, zilveren of gouden medaille voorzien. Elk kind ontvangt sowieso bij deelname een olympisch attest”.

Na de openingsceremonie – waarbij ook kon gekozen worden voor een lievelingsland en de bijhorende vlag – werden de leerlingen dan ook sportief uitgedaagd.

Dit nieuwsbericht delen: