HERNE opent sterrenregister voor stilgeboren kindjes

Om ouders van stilgeboren kindjes een hart onder de riem te steken bij die ingrijpende en emotionele ervaring opent het gemeentebestuur een sterrenregister. Met het register wil het lokaal bestuur het bestaan van het verlies dat die ouders ervaren erkennen. Voor ouders die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap is het immers een pijnlijke realiteit dat ze wettelijk gezien geen geboorteaangifte kunnen doen.

Troost bieden

“Een kind verliezen is voor het leven en is het ergste wat er is. Daarom willen we ouders de mogelijkheid bieden om hun kindje te laten registreren. Het is geen verplichting maar een mogelijkheid. Het kan een stap zijn in de emotionele verwerking van dat verlies”, stelt ook burgemeester Kris Poelaert. “’Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of bij de geboorte is een ingrijpende en emotionele ervaring gekenmerkt door ongeloof, pijn en diepe rouw.  Het feit dat je wettelijk gezien geen geboorteaangifte kan doen van een stilgeboren kindje maakt het verlies vaak nog zwaarder.  Daarom openen we ook in Herne een sterrenregister.  Met dit initiatief willen we alle ouders van sterrenkinderen een hart onder de riem steken.”

Vanaf nu kunnen ouders die dat wensen dan ook hun sterrenkindje registreren via de gemeentelijke website of via de dienst Burgerzaken. Ze krijgen vervolgens een bewijs van inschrijving in het sterrenregister”.

Er zijn geen voorwaarden verbonden aan de registratie in het sterrenregister. Er moet enkel een link zijn met gemeente. Ofwel is één van de ouders inwoner ofwel werd het kindje geboren in de gemeente.

De registratie is
•    onafhankelijk van de zwangerschapsduur
•    ouders mogen vrij de naam kiezen, zonder beperking
•    geen beperking in tijd
•    ouders moeten geen ‘bewijs’ tonen om hun kindje te kunnen registreren
•    ook geldig voor sterrenkindjes die op dit moment wel kunnen geregistreerd worden

De aangifte heeft geen juridische gevolgen, maar wel een grote symbolische waarde.

Nadere info vindt u op https://herne.be/burger/overlijden/sterrenregister-voor-stilgeboren-kindjes

Dit nieuwsbericht delen: