HERNE – Australië boven in de wielerwedstrijd van de Markspurters voor dames

De wedstrijd voor dames elite in de categorie 1.15 A Nationaal van wielerclub De Markspurters kreeg met Maeve Plouffe een Australische winnaar. In de eindspurt haalde zij het van de overige tien  rensters in de kopgroep. Gloria Van Mechelen (Leuven) eindigde twee en als derde mocht ook de Noorse belofte Camilla Ranes Bye mee het podium op. In het nevenklassement voor studentes eigende Gloria Van Mechelen zich wel de titel van Belgische kampioene toe. Er verschenen 72 rensters aan de start. De wedstrijd kwam in aanmerking voor de Ladies Cycling Trophy van Cycling Vlaanderen en gold tevens als Belgisch kampioenschap voor studentes.

Een sterk uitgesproken internationaal gezelschap

Het was een sterk uitgesproken internationaal gezelschap dat zich aan de inschrijvingstafel voor de Grote Prijs AXA Assur Reygaerts in het Parochiaal Centrum in de Lindestraat aandiende. Waar de weersvoorspellingen vooraf eerder pessimistisch uitvielen bleven de hemelsluizen gelukkig toch gedurende gans de wedstrijd gesloten. Dat zette de deelneemsters in de eerste helft van de wedstrijd evenwel niet aan tot enige strijdlust. Aan een gezapig toeristentempo werden dan ook de eerste ronden afgelegd. Voor de organiserende wielerclub met voorzitter Luc Troncquo alleszins geen opsteker en zeker geen loon naar hard werken.

Iets na halfwedstrijd stak het trio Stine-Marie Snortheim (NOR), Camilla Ranes Bye (NOR) en Ellen Klinge (DEN) eindelijk toch het vuur aan de wedstrijdlont. Naar de finale toe wisten nog acht rensters zich bij dat koptrio te voegen. Bij het ingaan van de laatste van de 11 af te leggen ronden was de voorsprong van de kopgroep nog minimaal. Door de goede verstandhouding in die groep en de afwachtende houding in het peloton wist de kopgroep naar het einde toe evenwel nog verder haar voorsprong uit te bouwen tot meer dan één minuut.

Een fikse stortbui wierp jammer genoeg roet in te eten bij de podiumplechtigheid doch dat kon de pret bij de eerst gerangschikte kandidaten niet bederven. Voor de winnares Maeve Plouffe dient de lopende week zich alleszins lonend aan want afgelopen zondag eindigde zij ook nog derde in de wedstrijd in Denderhoutem. Het was wel enigszins jammer dat Gloria Van Mechelen, de zus van de eveneens talentrijke belofte Vlad, het behalen van de titel van Belgisch kampioene bij de studentes niet kon verzilveren met de overwinning. In dat kampioenschap eindigde Anna Theys (Heusden) op de tweede plaats en Britt Huybrechts (Wijnegem) op de derde plaats. In het voorlopig klassement van de Ladies Cycling Trophy is Gloria Van Mechelen ook wel de nieuwe leidster bij de U23 geworden. Bij de elite blijft Femke De Vries de voorlopige rangschikking aanvoeren.

Een immer kloppend hart voor de wielersport

Dat een wielerhart altijd voor die sport blijft kloppen bewees eens te meer Hilda Servrancx, de gewezen bazin van café ‘Bij Schoentje’ en tevens één van de grondleggers van de Markspurters, die nauwlettend alle activiteiten van nabij volgde en zag het goed was.

Tekst en foto’s Roland Pauwels.

Dit nieuwsbericht delen: