HERNE – Erfgoeddag in het  wzc Sint-Felix  en met Serdi Faki Alici als special guest

Ook in Herne stond het weekend grotendeels in het teken van Erfgoeddag. Het thema ‘Thuis’ werd vooral in de kijker gezet in het woonzorgcentrum Sint-Felix. Voor de gelegenheid werd een zithoek ingericht waarbij voorwerpen uit het archief van het Huis van Alijn uit Gent werden tentoongesteld. Bij de bewoners en de bezoekers waren die voorwerpen dan ook aanleiding om vele herinneringen en emoties terug naar boven te brengen. Naast de toch wel bijzondere zithoek die verwees naar vroegere tijden nodigde het woonzorgcentrum ook Korneel De Rynck en Mireille Vaessen uit om ieder vanuit zijn en haar  specialisme het thema ‘Thuis’ aan te vullen.

Korneel De Rynck

Tijdens de golden sixties nam de welvaart in ons land spectaculair toe. Het dagelijks leven veranderde compleet. Mensen kochten een auto, een televisie, allerlei huishoudtoestellen en er kwam een telefoon in huis. Woningen kregen een badkamer en een toilet binnen. Almaar meer vrouwen gingen uit werken, de pil werd geïntroduceerd en de eerste supermarkten openden hun deuren. Tijdens zijn   lezing, gebaseerd op zijn boek ‘De golden sixties’,  beschreef Korneel op een verrassende en gezwinde manier hoe het gewone leven veranderde tussen 1958, het jaar van de befaamde Expo in Brussel, en 1973, toen de oliecrisis uitbrak. Hij deed dat aan de hand van vele sprekende foto’s, verschillende beeldfragmenten en een streepje muziek.

Poëziedame Mireille Vaessen

Als poëziedame had Mireille Vaessen een koffer gedichten bij, passend voor elke situatie en emotie. Een bijzonder gedicht voor iedereen. Zij bracht haar publiek in verbazing en jong en minder jong even ‘stilstaan’. Zij studeerde kleinkunst aan Studio Herman Teirlinck en heeft sindsdien al vele kunstwatertjes doorzwommen zoals locatietheater in Duitsland, muziektheater, muziek en circus.

Serdi Faki Alici (NTGent)

De Hernse Erfgoeddag werd echter afgesloten in het Dominicanessenklooster. Daar was Serdi Faki Alici (36) te gast. Een handvol aanwezigen mocht er genieten van een voorstelling van de bovenste plank. In zijn solovoorstelling vertelt hij zijn levensverhaal. Serdi, Gentenaar van Turkse origine, verloor zijn ouders toen hij zes was en verhuisde als kind van instelling naar instelling, van school naar jeugddetentie. In zijn isoleercel heeft hij zichzelf de kneepjes van het beatboxen eigen gemaakt. Hij bracht zijn eigen verhaal, een verhaal van iemand die, ondanks een leven zonder bezittingen, zijn stem inschakelt en gebruikt als enige ‘Thuis’.  Serdi’s stem is dat éne wat hij zich niét laat afnemen. Als tiener deed Serdi zichzelf een belofte. Hij leerde zichzelf beatboxen. Hij trainde net zo lang totdat hij het kon. Het werd een reis langs een reeks instellingen, uiteenlopende vormen van maatschappelijk onrecht en geweld, maar ook een plek om een einde te maken aan de eindeloze zoektocht naar liefde en bevestiging.

Dit nieuwsbericht delen: