Landfrauen bezoeken PAJOTTEGEM

Burgemeester Karl Reinke uit Altenberg in het Münsterland van onze Oosterburen moet wel een gelukkig man zijn geweest tijdens het weekend van 19 tot 21 april. Samen mocht hij immers met maar liefst 51 landfrauen, in Vlaanderen onze Vrouwen met vaart, op stap in de drie gemeenten van het toekomstige Pajottegem. In 1979 startte Gooik een jumelage met deze gemeente (11000 inwoners) in het noorden van Westfalen, een behoorlijke 260 km verwijderd van onze heimat. Omdat de drie lokale bestuurscolleges wat verder keken dan hun politieke neus lang was, konden de dames – en die ene trotse burgervader – genieten van een programma waarbij iedere gemeente werd aangedaan.

Ontvangst Gooik

Na de ontvangst op zaterdagochtend door burgemeester Gunther De Wilde ging het naar het Paddenbroeck met deskundige uitleg door Jean-Paul De Loecker gevolgd door een korte ontdekkingstocht en een seeing moment op de Kesterheide.

t Bruut

In het Dominicanessenklooster verwelkomden schepenen, fraulein Sandra Dero en herr Lieven Snoecks, het gezelschap. Een toelichting over het ontstaan, doel en de werking van het sociaal project ’t Bruut kreeg heel wat aandacht. Middag en etenstijd zodat de typische Pajotse gulle gastvrijheid bestond uit het aanbieden van een smeuïg broodje van het huis. En op hun beurt beantwoordden de landsfrauen deze originele lunch met een niet onaanzienlijke geldelijke sponsering.

Vollezele en zijn trekpaard

De hoogste tijd om Vollezele aan te doen waar burgemeester Ludo Persoons de Landfrauen herzlich begrüßte, die daarna graag ingingen op de uitnodiging om het Museum van het Belgisch Trekpaard en de stoeterij inclusief de nieuwe stallen te bezoeken. Orange I, Brillant en hun nazaten, schonken dan ook het Pajottenland, Vollezele, Pajottengem, Vlaanderen en België tot ver buiten het Europese continent, naambekendheid die velen onze regio benijden.

Afsluiter

Dezelfde dag in de late namiddag zakte men af naar de Cam. Twee andere parels stonden op het menu: het volksmuziekinstrumentenmuseum van kunstduizendpoot Herman Dewit en de geuzestekerij waar tonnen heerlijk gerstenat de dorstige mens uitdagen om nadien in het volkscafé er in te vliegen maar dan wel rustig op zijn Pajots wel te verstaan. Waar de brouwer is voorbij gekomen, moet de bakker volgen. Een heerlijk avondmaal sloot deze jumelage nieuwe stijl af. Het oorspronkelijke idee van verbroedering, aldus algemeen directeur Eric Van Snick, was toe aan een nieuwe, eigentijdse invulling. Zo volgden naast de traditionele, culturele ontmoetingen ook sportieve evenementen. Onze voetballers trokken naar ginder en die Mannschaft kwam naar Oetingen. Wielerliefhebbers ontdekten dan weer die Landschaft von Münster. Er was er zelfs een moedig iemand die het 260 km lange traject naar Altenberg solo aflegde.

Trekker

En ere wie ere toekomt. Het gemeentebestuur delegeerde dit jumelageproject naar het comité Altenberg dat met André De Leener de geknipte trekker vond om dit verbroederende avontuur in goede banen te leiden.

Taalkennis

Eens te meer bewees deze jumelage hoe Vlamingen zich in velerlei omstandigheden professioneel maar toch warm uit de slag weten te trekken. Onze beroemde talenkennis kwam aan bod en uit de verf. Vele toekomstige Pajottegemnaren haalden hun schoolduits boven en deden dat briljant. Wir haben es geschafft.

Redactie en foto’s Denis Deneulin

Dit nieuwsbericht delen: