HERNE – Een planten- en zadenruilbeurs die toch wel wat meer belangstelling verdiende

Een al bij al droge zaterdagnamiddag en een leuke locatie. Meer moest het niet zijn voor de drie Hernse afdelingen van Landelijke Gilde om in samenwerking met Velt van hun jaarlijkse planten- en zadenruilbeurs in het Dominicanessenklooster een voortreffelijk gebeuren te maken. Laagdrempelig, geen kosten, veel of weinig plantjes, gewoon zin om wat kennis op te doen of te delen, goesting in een leuke babbel…. iedereen was er van harte welkom. Dit jaar mocht de organisatie rekenen op een 10-tal standhouders.

Een vast gegeven  

Het concept van ruilen en/of gratis bekomen van plantjes heeft zich inmiddels in groot Herne weten te profileren als een vast gegeven. Wie zaden of stekjes van planten wil uitwisselen of wil experimenteren met nieuwe groenten, bloemen, planten of bomen kwam op de ruilbeurs dan ook perfect aan zijn trekken. Het maakte ook niet uit of de geïnteresseerde kon beschikken over een kleine of een grote moestuin of over een terras of over slechts enkele potten op een balkon. Een woordje uitleg en een paar goede raadgevingen vanwege een ervaren collega-tuinliefhebber maakten het plaatje compleet. Zodoende kon ook de onervaren of nieuwe ‘tuinder’ alvast al van bij het begin te weten komen wat hij wel en wat hij niet van zijn nieuwe aanwinst diende te verwachten.

Planten ruilen staat bij de organisatie centraal maar….. het was ook het ideale moment om ervaringen, tips en advies te delen over het kweken en het verzorgen van verschillende soorten planten. Vaak was het ook een gelegenheid om mensen te ontmoeten die dezelfde interesse delen en zo inspiratie op te doen.

Mooie benamingen   

Het gans assortiment aan plantjes, zaailingen, stekken, kruiden of zaden in aanbieding toelichten is een onmogelijke opgave. Als uitschieters kunnen wel vernoemd worden: tomaten-, pepers- en aardbeienplanten, stekken van rode en andere bessensoorten, meerjarige en vaste (sier)planten in alle kleuren en groottes, laag- en halfstam fruitbomen, een hele familie aan heesters evenals grote en kleine sierbomen. En om de kenners te plezieren hierbij enkele ‘mooie’ benamingen zoals hertshooi, fluweelboom, hoornbloem, maagdenpalm, dag- en graslelie en de cortoneaster.

Dit nieuwsbericht delen: